sstamellos

sstamellos

Βρισκόμαστε στη δίνη μιας ιδιόμορφης ανησυχητικής

Βρισκόμαστε στη δίνη μιας ιδιόμορφης ανησυχητικής κατάστασης. Τη σύνθετη και πολύπλευρη κρίση, που λέγαμε από το 2010 (οικονομική, κοινωνική, οικολογική), διαδέχτηκε η παγκόσμια υγειονομική και τώρα η φερόμενη ως “ενεργειακή κρίση” και ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία. Όλοι αναφέρονται και λένε ότι η πραγματικότητα σήμερα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όλο και πιο σύνθετη, πολλές φορές και τραγική. Ο κόσμος όλος έγινε ένας τεράστιος ιστός αράχνης και λίγο να τον αγγίξεις, σε οποιοδήποτε σημείο, η νυσταγμένη αράχνη ξυπνάει. Όλα αυτό μας δείχνουν, και παράλληλα μας θυμίζουν, ότι πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε, ότι εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο – ο ιστός της αράχνης – περισσότερο από ό, τι πιστεύαμε ως τώρα και όλοι μαζί εξαρτόμαστε από τη φύση. Κι αυτές οι σκέψεις καθίστανται αμπελοφιλοσοφίες, όσο δεν απαντάμε στο ερώτημα: τι να κάνουμε;

Με την κεντρική οικολογική αντίληψη του «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά» και την πεποίθηση ότι πολλά είναι αυτά που πρέπει να οργανώνονται πια σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με αποκέντρωση και δημοκρατία, θεωρώ ότι πολλά πράγματα πρέπει να συζητηθούν ΤΩΡΑ. Και εννοώ τώρα σε τοπικό επίπεδο. Οι αφορμές υπάρχουν, οι αιτίες μας ταλαιπωρούν. Λείπει η οργάνωση και ο κατάλληλος μηχανισμός της συζήτησης.

Με αφορμή αυτές τις σκέψεις, αναρωτιέμαι γιατί στη Λαμία παρατηρείται μια αδράνεια, μια νιρβάνα, σε σχέση με τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση. Βασική ευθύνη έχει η αυτοδιοίκηση, ο θεσμός ο οποίος αντικειμενικά βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και στα προβλήματα της καθημερινότητας. Ξεκίνησα να διαβάζω το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης που ηγείται σήμερα της δημοτικής αρχής, του κ Καραίσκου, της «ΛΑΜΙΑ ΠΕΡΉΦΑΝΗ ΠΟΛΗ». Έχουν ήδη περάσει δυόμισι χρόνια της θητείας της δημοτικής αρχής και σε ενάμισι χρόνο θα έχουμε τις εκλογές. Διαπιστώνω μόνο λόγια, όμορφα γραμμένα, αοριστολογίες στο τετράγωνο που λέμε.

Σήμερα όμως τίποτα. Διαβάστε το αντίστοιχο κεφάλαιο για τη γεωργία, με τίτλο «ΓΕΩΡΓΙΑ – ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ». Σκέφτομαι να συνεχίσω με όλα τα κεφάλαια του προγράμματος, για να θυμίσω ότι υπάρχει και το πρόγραμμα, που υποτίθεται είναι μια ουσιαστική δέσμευση της πλειοψηφούσας παράταξης.

ΓΕΩΡΓΙΑ – ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία καθόρισαν για δεκαετίες την ανάπτυξη του τόπου μας, πολλές φορές σπαταλώντας τους πολύτιμους περιβαλλοντικούς πόρους. Σήμερα χρειάζεται μια νέα προσέγγιση με όρους αειφορίας για να πετύχουμε μια πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη. Επιδιώκουμε το μετασχηματισμό του αγροτικού χώρου με σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων που θα αποσκοπούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των προιόντων, στη μείωση των κινδύνων που απειλούν την παραγωγή και στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

Οι παρεμβάσεις μας:

1. Αναβάθμιση του ρόλου του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης (Γ.Γ.Α.) του Δήμου Λαμιέων

2. Διερεύνηση, σε συνεργασία με άλλους φορείς (ΤΟΕΒ), σύστασης ειδικού φορέα διαχείρισης υδάτων στη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού.

3. Βελτίωση των αντλιοστασίων του Δήμου και δημιουργία χώρων αποθήκευσης νερού για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων (π.χ. λιμνοδεξαμενές και κλειστοί αγωγοί άρδευσης)

4. Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

5. Μελέτη και υλοποίηση έργων υποδομής για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη αλιεία.

6. Σύμπραξη και συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς για την ενημέρωση και εκπαίδευση του αγροτικού πληθυσμού σε νέους μεθόδους παραγωγής και αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

7. Συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα για την ενσωμάτωση των ψηφιακών εργαλείων στην παρακολούθηση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top