ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Sea Diamond: Ένα βήμα εμπρός ή απόπ

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
Ινστιτούτο θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής έρευνας Αιγαίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Sea Diamond: Ένα βήμα εμπρός ή απόπειρα εκτόνωσης;

Το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α, παρακολουθεί με προσοχή την επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων (το υγρό με την μικρότερη τοξικότητα) από το Sea Diamond και επισημαίνει για ακόμα μία φορά πως, αν υπάρχει πραγματική πρόθεση για την ανέλκυση του ναυαγίου εκείνο που επείγει είναι να απομακρυνθούν παράλληλα τα λιπαντικά, τα υδραυλικά λάδια και κυρίως οι τεράστιες ποσότητες ψυκτικών υγρών (υγρά με μεγάλη τοξικότητα) που βρίσκονται στο πλοίο.
Εφόσον δεν έχει διατυπωθεί έως τώρα σαφής θέση για το συγκεκριμένο θέμα και δεν σχεδιάστηκε ταυτόχρονη επιχείρηση για την απομάκρυνση των ουσιών αυτών δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ειλικρινής στάση και πρόθεση από όλους τους εμπλεκομένους για οριστική ανέλκυση του ναυαγίου.

Θεωρούμε, πως για να λάβει ουσιαστικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη προσπάθεια και να μην αποτελεί προπέτασμα καπνού ή κίνηση εντυπωσιασμού της πλοιοκτήτριας εταιρείας, κυβέρνησης και λοιπών εμπλεκομένων, θα πρέπει μαζί με την υπάρχουσα ποσότητα πετρελαίου να απαντληθούν και οι λοιπές ρυπογόνες ουσίες. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε η επιχείρηση που έχει ξεκινήσει να συνιστά μία θετική εξέλιξη και να ανοίξει ο δρόμος για την ανέλκυση του Sea Diamond. Κάθε καθυστέρηση, μεγεθύνει την πιθανότητα περιβαλλοντικής καταστροφής δεδομένης της καθημερινής διάβρωσης του πλοίου.

Τέλος, κυβερνητικά πιθανολογήματα, που αφήνουν ανοικτό το παράθυρο της διηνεκούς παραμονής του Sea Diamond στο βυθό της Καλντέρας, σε περίπτωση που διαπιστωθεί (;) ότι αυτό είναι ακίνδυνο μετά την απομάκρυνση των καυσίμων, μόνο σκεπτικισμό για τη σοβαρότητα τους μπορούν να προκαλέσουν.

Το Αρχιπέλαγος ab ovo έχει επισημάνει, χωρίς να υπάρχει καμία διάψευση, την επικινδυνότητα των τοξικών ουσιών, που φέρει στο σκαρί και στον εξοπλισμό του το Sea Diamond για την υγεία των νησιωτικών κοινωνιών και των θαλασσίων οικοσυστημάτων του Αιγαίου.
Η λύση είναι μία και δεν επιδέχεται διαπραγματεύσεων: Απομάκρυνση όλων των τοξικών υλικών από το Sea Diamond και οριστική απομάκρυνση του ναυαγίου από το βυθό της Καλντέρας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Θοδωρής Τσιμπίδης,
Διευθυντής Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α

Άλλα Δελτία Τύπου

Scroll to Top