ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ δελτίο τύπου

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
oikoprochal@in.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πολύγυρος, 23 Δεκεμβρίου 2004 – Η τελευταία συνάντηση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χαλκιδικής για το 2004 έγινε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου σε ξενοδοχείο στο Παλαιοχώρι. Ήταν η πρώτη συνάντηση των μελών της Πρωτοβουλίας μετά την ιδρυτική της συνεδρίαση που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στον Πολύγυρο και τους συμμετέχοντες απασχόλησαν κυρίως οργανωτικά θέματα.

Ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής έγινε από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Αρναίας. Ως πρώτης προτεραιότητας ζήτημα αναδείχθηκε η προστασία των πηγών του Χαβρία, αυτού του βασικού υδατικού πόρου της Χαλκιδικής που σήμερα επιβαρύνεται, μεταξύ άλλων, και με τα αστικά απόβλητα του Νεοχωρίου και του Παλαιοχωρίου. Αντί για πηγή ζωής, ο ποταμός αποτελεί σήμερα πηγή μόλυνσης. Ζωτικής σημασίας θεωρείται η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στο Παλαιοχώρι και ο διαχωρισμός των αστικών λυμάτων από τα όμβρια ύδατα. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής για κανένα από αυτά τα δύο έργα δεν υπάρχει εφαρμόσιμη μελέτη.

Το μοναδικό φυσικό κάλλος της περιοχής αυτής, με την εξαιρετικά υψηλή δασοκάλυψη και τα πολλά σπάνια και προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας, υφίσταται πολλαπλές πιέσεις. Η συστηματική λαθροθηρία αφανίζει τα τελευταία άγρια ζώα, παρά τις περιστασιακές συλλήψεις ασυνείδητων κυνηγών. Το κοντινό μεταλλείο των Σκουριών επιβαρύνει περιβαλλοντικά ολόκληρη την περιοχή. Ο μεταλλευτικός προσδιορισμός της περιοχής είναι πηγή οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, καθώς έχει οδηγήσει σε υπανάπτυξη οικονομικό μαρασμό. Ανεξέλεγκτες χωματερές μολύνουν τα δάση και τα υπόγεια ύδατα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκουπιδότοπο του Νεοχωρίου, στην περιοχή Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται πολύ κοντά στις υδρευτικές γεωτρήσεις του χωριού. Λύση του προβλήματος δε φαίνεται στο άμεσο μέλλον, καθώς τα σχέδια για οργανωμένο χώρο υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) που θα δέχεται τα απορρίματα των τριών Δήμων Αρναίας, Παναγίας και Σταγείρων-Ακάνθου, δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί.

Το πρόβλημα με τις ακατάλληλες και ανεξέλεγκτες χωματερές απασχολεί, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ολόκληρη τη Χαλκιδική. Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χαλκιδικής πιστεύει ότι η μοναδική υπεύθυνη στάση απέναντι στο καυτό πρόβλημα των σκουπιδιών είναι ο διαχωρισμός και η ανακύκλωσή τους, έννοιες δυστυχώς άγνωστες στο Νομό μας. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα διαρκώς θα οξύνεται, όσο αντι να αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε τα σκουπίδια που παράγουμε, αναζητούμε απλώς νέους τόπους για να μετατρέψουμε σε χωματερές. Σύντομα, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χαλκιδικής θα συμμετάσχει σε πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης απορριμάτων σε συνεργασία με σχολείο του Πολυγύρου και ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα παρόμοια προγράμματα.

Με τη συνάντηση αυτή, ολοκληρώνεται ο κύκλος των συναντήσεων ενημέρωσης της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χαλκιδικής για τα κατά τόπους περιβαλλοντικά προβλήματα. Με την επίσημη έγκριση του καταστατικού της, που αναμένεται τον ερχόμενο Ιανουάριο, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χαλκιδικής θα είναι πλέον έτοιμη για ουσιαστικές παρεμβάσεις στα θέματα που επηρρεάζουν την ποιότητα του περιβάλλοντος του Νομού. Καλούμε κάθε ανήσυχο και ευαίσθητο πολίτη να συνδράμει αυτή την προσπάθεια.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:

Κωνσταντινίδης Αντώνης: 6973838727
Πρωτόγερος Νίκος: 6947779767
Ανανιάδης Παναγιώτης: 6974702549

Άλλα Δελτία Τύπου

Scroll to Top