sstamellos

sstamellos

Απαράδεκτη κατάσταση στον Αγιο Δημήτριο Καινουρίου

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πλούτωνος 1 35100 Λαμία
Τηλ 2231021007 6977261256
e-mail: sstamell@otenet.gr
http://oikologoi-prasinoi-fthiotidas.blogspot.com
Λαμία, 28/7/2008

ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Δ Ε
(υπόψη κ Γενικού Γραμματέα)

Κύριε Γενικέ,

Επισκεφθήκαμε πρόσφατα, ύστερα από ενημέρωση των κατοίκων, τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου Καινουρίου Φθιώτιδας, ο οποίος βρίσκεται στο 181 χιλ της Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Η εικόνα που αντικρίσαμε είναι απαράδεκτη εξ αιτίας των “έργων” της κατασκευαστικής εταιρείας “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ”, η οποία, σύμφωνα με τον σχετικό φάκελο, ήταν υπεργολάβος του αναδόχου του έργου και η οποία, για διάφορους λόγους, έχει σταματήσει τις δραστηριότητές της.

Η εταιρεία, προφανώς κατόπιν αδείας και εγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έκανε εξόρυξη αδρανών υλικών από το βουνό, που είναι νότια του οικισμού, σε ελάχιστη απόσταση από τα σπίτια και στη λεκάνη απορροής του χειμάρρου. Για την προσέγγιση στον τόπο εξόρυξης άνοιξε δρόμο και μάλιστα μέσα στο χώρο που προυπήρχε η παλιά χωματερή του δήμου Καμένων Βούρλων. Πολύ κοντά στα σπίτια η εταιρεία εγκατέστησε τριβείο για την παραγωγή αδρανών υλικών.

Εγκαταλείποντας το έργο η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ, εγκατέλειψε και τα “έργα” της, που αφορούν το λατομείο παραγωγής αδρανών υλικών, για κακή τύχη των κατοίκων, με σκοπό τη “φυσική αποκατάσταση” του τοπίου. Εγκατέλειψε μηχανήματα, μπουλντόζες, τρυπάνια, το τριβείο και διάφορα παλιοσίδερα. Καμία μέριμνα Αποκατάστασης του Περιβάλλοντος του λατομείου δεν έχει ληφθεί, που ασφαλώς θα προβλεπόταν στην ΜΠΕ. Αντίθετα μάλιστα, ο χείμαρρος σε πρόσφατη πλημμύρα του “ανέδειξε”, λόγω των “έργων” του λατομείου, και τα σκουπίδια της χωματερής, τα οποία παρέσυρε και έκλεισε σχεδόν με σκουπίδια και φερτά τον αγωγό που παροχετεύει τα νερά κάτω από την Εθνική Οδό.

Επειδή ο κίνδυνος των κατοικιών και της ίδιας της ζωής και της υγείας των κατοίκων είναι εμφανής, επειδή η απαξίωση των περιουσιακών τους στοιχείων και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου είναι ορατή κι επειδή κανείς από μας, κι από σας, σήμερα δεν μπορεί να αδιαφορεί στη βάναυση διαχείριση του περιβάλλοντος, σας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε:

α. Αν τηρήθηκαν οι αποστάσεις από τον υπάρχοντα οικισμό και από τον παρακείμενο χείμαρρο, που προβλέπει ο νόμος περί Εκμετάλλευσης Λατομείων Αδρανών Υλικών, και αν η εξόρυξη γίνονταν “σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής” που ορίζει ο νόμος, κι αν όχι, ποια Υπηρεσία είχε την ευθύνη, στην οποία μπορεί κανείς να ζητήσει ευθύνες.

β. Αν είχε κατατεθεί Εγγυητική Επιστολή Αποκατάστασης Περιβάλλοντος από την εταιρεία και ποιο είναι το ύψος της.

γ. Αν η νέα εταιρεία, η οποία ανέλαβε την αποπεράτωση του έργου, ανέλαβε και τις υποχρεώσεις της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕ, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση

δ. Σε κάθε περίπτωση “τι μέλει γενέσθαι” για την Αποκατάσταση του Περιβάλλοντος του χώρου του Λατομείου και πώς η Υπηρεσία σας αντιμετωπίζει τους πιθανούς κινδύνους της ζωής και της υγείας καθώς και των περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων του οικισμού
Παρακαλούμε για την έγγραφη απάντησή σας εντός των προθεσμιών που ορίζονται από το σχετικό Νόμο

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top