sstamellos

sstamellos

Απειλείται η συνέχεια της λειτουργίας του Ωδείου;

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Ταχ θυρίδα 142 35100 Λαμία
Τηλ 2231045910 6946285099 6932837696
http://www.pepla.gr – info@pepla.gr – http://pepla.blogspot.com

Απειλείται η συνέχεια της λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου;;

Τη Δευτέρα 6/7/2010 αντιπροσωπεία της Επιτροπής Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας, στο πλαίσιο των συναντήσεων που κάνει με φορείς και πολίτες, αφού αρχικά συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, πραγματοποίησε συνάντηση και με την διευθύντρια του Ωδείου Λαμίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές προέκυψαν μετά από πληροφορίες για τα προβλήματα που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του Ωδείου και συνεκτιμώντας τα ερωτήματα μαθητών, γονιών και καθηγητών.

Στη συνάντηση – ενημέρωση αποκαλύφθηκαν σημαντικές πτυχές των προβλημάτων του Νομικού Προσώπου, τέτοιες που να εγκυμονούν κινδύνους για τη λειτουργία, τη συνέχεια, την πραγματοποίηση του παιδευτικού του ρόλου, τη δυνατότητά του, δίνοντας πτυχία και διπλώματα στους σπουδαστές, να δημιουργεί επαγγελματίες μουσικούς, αλλά ακόμα και της βιωσιμότητάς του. Ελάχιστο, με λειτουργική ανεπάρκεια, μόνιμο διοικητικό προσωπικό, που σε ορισμένες περιπτώσεις απασχολείται μάλιστα εκτός του Ωδείου, Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο δεν στηρίζει τις έγγραφες προτάσεις και αναφορές της Διεύθυνσης, ενώ συγκαλείται σπάνια, καθυστερήσεις στις πληρωμές των εκπαιδευτών, κτιριακά προβλήματα στο νέο οίκημα, είναι ορισμένα συμπεράσματα από την ενημέρωση.

Το κυριότερο πρόβλημα όμως αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό το οποίο απαρτίζεται από μόλις δύο καθηγητές μουσικής πλήρους απασχόλησης. Οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι με σύμβαση έργου, καθώς και συμβασιούχοι μερικής απασχόλησης με κατώτερη αμοιβή(200-900 ευρώ), οι οποίοι έχουν προσληφθεί ως απλοί απόφοιτοι λυκείου, με όποιο πρόβλημα συνεπάγεται αυτό ακόμα και στην απογραφή των υπαλλήλων που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες. Οι εν λόγω συμβασιούχοι με συνεχείς αγωγές διεκδικούν την αναγνώριση των σπουδών τους. Οι συμβάσεις έργου δεν ανανεώνονται από την καινούργια σχολική χρονιά, οπότε είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν πολλά Τμήματα.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το Ωδείο θα βρεθεί πιθανόν σε αδυναμία να συνεχίσει την λειτουργία των Σχολών του, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αδιαφόρησαν να προωθήσουν έγκαιρα το προτεινόμενο οργανόγραμμα, που παραμένει επί δύο (2) χρόνια στη γραφειοκρατία των υπηρεσιών του Δήμου και δεν έχει προωθηθεί στην Περιφέρεια για έγκριση, ώστε να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του. Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολη η επαναπρόσληψη των συμβασιούχων, ο εκσυγχρονισμός και η συνέχεια της λειτουργίας των αντίστοιχων μουσικών οργάνων και Τμημάτων που λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς και παρόλο που ο Δήμαρχος, ως Πρόεδρος, είχε την υποχρέωση απέναντι στους δημότες να στηρίξει και να ενισχύσει την ανάπτυξη του ιστορικού Δημοτικού Ωδείου, δεν έχει στις προτεραιότητες του την εξυγίανση και την καλή του λειτουργία. Η πολιτική του στάση και η πλημμελής διοικητική του παρουσία είναι απειλή για την εύρυθμη αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας του Ωδείου

Στην Πρωτοβουλία πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πυλώνες του πολιτισμού του Δήμου μας, το Ωδείο, η Πινακοθήκη, η Φιλαρμονική, το ΔΗΠΕΘΕ, χρειάζεται όχι μόνο να συνεχίσουν να προάγουν τον πολιτισμό, αλλά και να εγγυηθούν την παιδευτική τους συνέχεια στους πολίτες – δημότες όλων των ηλικιών. Έτσι θα μπορέσουν να συνεχίζουν να αποτελούν πολιτιστικούς πόρους του δήμου μας, αλλά και πόλους αστικής τουριστικής προοπτικής.

Πιστεύουμε ότι το θέμα πρέπει να απασχολήσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που να δεσμεύουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και τον κ Δήμαρχο. Οπωσδήποτε πρέπει να συζητηθούν όλες οι πλευρές που αφορούν τα οικονομικά του Ωδείου με πλήρη διαφάνεια. Πόσα και ποια είναι τα έσοδα, πόσα και ποια είναι τα έξοδα, τι προοπτικές υπάρχουν, ποιοι κίνδυνοι και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα, γιατί όλα χρεώνονται στην αβεβαιότητα της οικονομικής στήριξης.

Λαμία, 12.7.2010

Η Επιτροπή Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού
της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

—————————————————————————
Για πληροφορίες: Νίκος Τζήμας τηλ: 6977894646
Παναγιώτης Στασινός τηλ: 6932837696

Scroll to Top