sstamellos

sstamellos

Δέκα χρόνια ενεργού δράσης της Συντονιστικής Επιτρ

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων
για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

Δελτίο Τύπου 1/6/2006
για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

• Δέκα χρόνια ενεργού δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων
• «Οι ελεύθεροι χώροι δεν ψηφίζουν-ψηφίζουν όμως οι πολίτες»
• Παρουσιάστηκε πρωτότυπος ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ της Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 1-6-06 η προγραμματισμένη ενημερωτική συνάντηση-συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, στις 11:30 στην φιλόξενη αίθουσα της Αγ. Ασωμάτων 33, όπου συστεγάζονται ο Σύλλογος Διπλ. Μηχ/κών του ΥπΠο, το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων και άλλοι φορείς που ενδιαφέρονται για την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Μεγάλη ήταν η παρουσία δημοσιογράφων, εκπροσώπων πολλών συλλόγων και κινήσεων πολιτών από όλο το λεκανοπέδιο και ειδικών επιστημόνων.
Παρουσιάστηκε η Διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής τόσο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2006 όσο και για τα δέκα χρόνια δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής από την Νανά Βαφείδη. «Το ζήτημα δεν είναι να προστατέψουμε όσους ελεύθερους χώρους μας έχουν απομείνει αλλά να πάρουμε πίσω και αυτούς τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους που μας έχουν αφαιρέσει», τόνισε η εισηγήτρια, προσθέτοντας: «Κάθε φορά που χάνεται ένας ελεύθερος χώρος μειώνεται η βιωσιμότητα της Αθήνας». Η εισηγήτρια υπογράμμισε τις ευθύνες τόσο της διοίκησης όσο και της αυτοδιοίκησης στην μεταολυμπιακή Αθήνα και επισήμανε ότι οι τοπικές κινήσεις και σύλλογοι αντιμετωπίζονται ως «εχθροί» από την κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση αντί να είναι θεσμοθετημένοι και καλοδεχούμενοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών στα πλαίσια ενός δημόσιου διαλόγου, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη διακήρυξή της Συντονιστική Επιτροπή κάλεσε τους δημότες να προτιμήσουν υποψήφιους που έχουν δραστηριοποιηθεί σε αγώνες που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον απέναντι στην νεοφιλελεύθερη επίθεση, και ιδιαίτερα σε αγώνες για την προστασία των ελεύθερων χώρων. Κάλεσε τους δημότες να σκεφτούν πως θα είναι το λεκανοπέδιο αν ολοκληρωθεί η σημερινή πολιτική κατεύθυνση και ιδιωτικοποιηθούν-χτιστούν και μετατραπούν σε εμπόρευμα όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Πρωτεύουσας, τα κληροδοτήματα, τα πάρκα, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, το Ελληνικό, τα Τουρκοβούνια-Βεΐκου, ο Ελαιώνας, το Δάσος Συγγρού, το Αττικό ¶λσος, οι Λόφοι Φιλοπάππου, η Κορεάτικη Αγορά, το ¶λσος Ριζάρη και εκατοντάδες άλλοι χώροι που σήμερα δέχονται τεράστιες πιέσεις. Χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε από την ομιλήτρια: «Οι ελεύθεροι χώροι δεν ψηφίζουν. Ψηφίζουν όμως οι ελεύθεροι πολίτες, και το κριτήριο σήμερα είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ηλίας Γιαννίρης και παρουσίασε τον Χάρτη Κοινωνικών Αντιστάσεων του Λεκανοπεδίου. Η Πρωτότυπη αυτή δουλειά του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων (της ιστοσελίδας της Συντονιστικής Επιτροπής που λειτουργεί από το 1999), παρουσίασε 73 ενεργές κοινωνικές αντιστάσεις στα σχέδια ιδιωτικοποίησης-εμπορευματικοποίησης ελεύθερων χώρων σε όλο το Λεκανοπέδιο, βασισμένων σε πληροφορίες που υπάρχουν διαθέσιμες για το κοινό στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου (www.asda.gr/elxoroi). Στη συνέχεια ο ομιλητής παρουσίασε σε ειδική προβολή ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα τοπικών κινημάτων (3ο Διαμέρισμα Δ. Αθηναίων, Προσφυγικά Αλεξάνδρας-Γήπεδο ΠΑΕ-ΠΑΟ, Θων, ¶λσος Ριζάρη, Μουσείο Ακρόπολης, Π. ¶ρεως-Πανελλήνιος, Δημοτ. Αγορά Κυψέλης, Ολυμπιακά Έργα στο Μαρούσι και Φαληρικό Όρμο) και υπογράμμισε το πλέγμα της διαπλοκής γύρω από τους ελεύθερους χώρους και τον ρόλο των τοπικών αντιστάσεων.
Ο Ανδρέας Φωτόπουλος, που μίλησε εκ μέρους της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ, αναφέρθηκε στο νέο -17ο τεύχος και στην ύλη του. Υπογράμμισε τον θετικό ρόλο που έχει το περιοδικό της Συντονιστικής Επιτροπής στα τοπικά κινήματα και στην ενημέρωση των πολιτών και των δημοσιογράφων, καθώς στα 5 χρόνια της έκδοσής του (από το 2001) έχουν αποτυπωθεί όλες οι θετικές και αρνητικές εξελίξεις της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης και της Ολυμπιάδας και των αποτελεσμάτων της. Τέλος ο ομιλητής αναφέρθηκε στην συμβολή και την υποστήριξη της ΤΕΔΚΝΑ στις προσπάθειες της Συντονιστικής Επιτροπής.
Στη συνέχεια της συγκέντρωσης, που ήταν υπό την προεδρεία του μέλους της γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής ¶κη Παπασαράντη, ακολούθησε πλούσιος διάλογος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους ομιλητές στην φημολογούμενη ανάληψη του Κέντρου Τύπου της Ολυμπιάδας από τον όμιλο συμφερόντων Λάτση (ένα νέο the Mall γεννιέται;), στην σημερινή επίθεση κατά των ελεύθερων χώρων με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, το Ζάππειο, τον Ελαιώνα και το Π. του ¶ρεως, στην εγκατάλειψη της πολιτιστικής κληρονομιάς (έργα Πικιώνη στου Φιλοπάππου, Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Προσφυγικά Αλεξάνδρας), στα ανύπαρκτα δικαιώματα των πεζών και στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όπου συμμετέχουν πολλές τοπικές συλλογικότητες και η Συντονιστική Επιτροπή με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (Συναυλία της Νομαρχίας στις 5 Ιουνίου στο Πάρκο Γουδή, συναυλία της ΚΕΔΚΕ-ΤΕΔΚΝΑ στις 4 Ιουνίου στο Ζάππειο, Συγκέντρωση-συναυλία στις 5 Ιουνίου στην Παραλία Μοσχάτου).
Στη συγκέντρωση μοιράστηκε πληροφοριακό υλικό στους δημοσιογράφους από τους εκπροσώπους των ίδιων των τοπικών κινημάτων και την Συντονιστική Επιτροπή. Παράλληλα λειτούργησε ενημερωτική έκθεση 15 τοπικών κινημάτων.

Η Γραμματεία
Πληροφορίες: 6977220391, 6974185330, 6977230154

_____________________________________________________________________________________

(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ)

Η Συντονιστική Επιτροπή δημιουργήθηκε το Μάρτιο 1996 από ομάδες πολιτών διαφόρων περιοχών που αισθάνθηκαν την αναγκαιότητα του συντονισμού των αγώνων για την προστασία των ελεύθερων χώρων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα:
• είναι μια διαρκής ελεύθερη συνέλευση των ενδιαφερομένων Συλλόγων και Κινήσεων
• Συνεδριάζει περίπου μια φορά το μήνα
• Οι αποφάσεις της απαιτούν ομοφωνία των συμμετεχόντων
• Συντονίζεται από μια τριμελή Γραμματεία που τα μέλη της εναλλάσσονται
• Επιδιώκει μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών τη μέγιστη αποτελεσματικότητα της δράσης της
• Εκδίδει από το 2001 το περιοδικό ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ με εναλλασσόμενη συντακτική Επιτροπή
• Υποστηρίζεται από το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ.

Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων www.asda.gr/elxoroi (ίδρυση: Δεκ 1999) απευθύνεται σε φορείς, πολίτες, δημοσιογράφους, εκπρόσωπους, φοιτητές κλπ.
Περιέχει πληροφορίες για τους Ελεύθερους Χώρους της Αθηναϊκής Μητρόπολης και της Αττικής δωρεάν για κάθε ενδιαφερόμενο.
Οι πληροφορίες συλλέγονται από Κινήσεις πολιτών, Επιτροπές Αγώνα, τοπικούς Συλλόγους, εφημερίδες-περιοδικά, Δελτία Τύπου διαφόρων φορέων, περιβαλλοντικές οργανώσεις και την Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα.
Επεξεργάζεται τις πληροφορίες που περιέχει και κάνει παρουσιάσεις σε ενημερωτικές συναντήσεις, πανεπιστημιακά μαθήματα, εκδηλώσεις φορέων, δημοσιεύματα κλπ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top