sstamellos

sstamellos

Έκκληση στους βουλευτές για τις κεραίες κινητής τη

Παναττική επιτροπή κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Θεσσαλονίκης κατά της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

Έκκληση στους βουλευτές να καταψηφίσουν
το νομοσχέδιο
για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Εν κρυπτώ και χωρίς τις αρχικές τυμπανοκρουσίες συζητιέται αύριο Τρίτη 17.1.06 στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεπικοινωνίες, που υιοθετεί σχεδόν στο σύνολό τους τις απόψεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Δυστυχώς οι κυβερνώντες δεν παίρνουν υπόψη τους την αγωνία της κοινωνίας για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας λόγω της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από αυτές. Με την αναλυτική κριτική των Επιτροπών μας, όπου συμμετέχουν ή στηρίζουν εκατοντάδες Σύλλογοι Γονέων και επιτροπές πολιτών και φορέων, ήδη από το Μάιο έχουμε αποδείξει ότι πρόκειται για ρυθμίσεις κινούμενες προς την κατεύθυνση της παραπέρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον συγκεκριμένο τομέα.
Παρά τις κάποιες αλλαγές του, και στη νέα του μορφή το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και παραπλανητικό, και αν ψηφιστεί ως έχει, θα καταπέσει σίγουρα δικαστικά, όπου και θα προσφύγουν οι επιτροπές πολιτών. Κι αυτό, γιατί το νομοσχέδιο δεν μεριμνά για την προστασία της υγείας των πολιτών αλλά επιδιώκει να δώσει συμφέρουσες λύσεις για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στα ανακύψαντα προβλήματα από τις διογκούμενες διαμαρτυρίες, τις διεργασίες στα θεσμικά όργανα των τοπικών κοινωνιών και τις σημαντικές (αλλά αρνητικές για τις εταιρείες) δικαστικές αποφάσεις, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραπλανήσει και να εφησυχάσει την κοινή γνώμη.
Η επικινδυνότητα που πηγάζει από τη χρήση ασύρματων μέσων επικοινωνίας για την ανθρώπινη υγεία δεν βάρυνε στη σκέψη τους, ούτε η προστασία του συλλογικού συμφέροντος αλλά η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Δυστυχώς το νέο νομοσχέδιο, από την εισηγητική του κιόλας έκθεση σηματοδοτεί το πνεύμα που το διέπει. Αναφέρει σχετικά ότι «Η κινητή τηλεφωνία (…) συναντά αντιδράσεις, που προδίδουν τεχνοφοβία, και οφείλονται σε έλλειψη έγκαιρης, έγκυρης και πλήρους ενημέρωσης του κοινού, καθώς και άγνοια, αλλιώς παραγνώριση των όσων συμβαίνουν στο εξωτερικό». Από τις δηλώσεις μάλιστα του αρμόδιου υφυπουργού κ. Αν Νεράντζη, διαφαίνεται πλήρης υποτίμηση κάθε διαφορετικής επιστημονικής προσέγγισης των επιπτώσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, στις 28/3/1999, δήλωνε επερωτώντας: «1. Προτίθενται, επιτέλους, να λάβουν μέτρα, πότε και ποια, προκειμένου να απαγορευθεί η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων, και μάλιστα σε τόσο κεντρικά σημεία; 2. Πως αντιμετωπίζουν, εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα των κινδύνων, που εγκυμονεί η λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας επί της δημόσιας υγείας; 3. Τέλος γιατί δεν χρησιμοποιούνται προς τον σκοπό αυτό, τα υψηλά σημεία, περιμετρικά των πόλεων και εκτός οικιστικών ιστών;»
Τι λέει σήμερα ο ογκολόγος ιατρός (και τώρα υπουργός Υγείας) κ. Νικήτας Κακλαμάνη, που το 2000 (που κατέθεσε ως μάρτυρας σε δίκη) «Βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα κακώσεις στους ιστούς του σώματος και καρκίνο του Δέρματος προκαλούν οι κεραίες της PANAFON και της TELESTET, όταν τοποθετούνται σε κατοικημένες περιοχές….Οι βλάβες από ακτινοβολίες τέτοιου είδους είναι επιβεβαιωμένες επιστημονικά»
Δεν είμαστε γενικώς αντίθετοι στην κινητή τηλεφωνία, παρότι πληθαίνουν τα στοιχεία για δυσμενείς επιδράσεις από την αλόγιστη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ιδίως σε παιδιά. Αλλά υπάρχουν τρόποι προστασίας, όπως το hands free κτλ. Και επιπλέον, αυτό είναι ατομική επιλογή και ο καθένας παίρνει την ευθύνη των πράξεων του.
Δεν μπορούμε όμως ακούσια να υφιστάμεθα πολλαπλάσια βλάβη στην υγεία μας από επιλογές τρίτων και εν προκειμένω των εταιριών κινητής τηλεφωνίας με την εγκατάσταση των κεραιών, όπου αυτές θέλουν, χωρίς συγκεκριμένη και κοινωνικά συμφέρουσα επιλογή.

Απαιτούμε:
– να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο
– να εφαρμοστούν άμεσα όλες οι δικαστικές αποφάσεις μέσω του μηχανισμού των τεχνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης,
– να δοθούν κονδύλια για έρευνα και να μην αφήνεται το ζήτημα σε χρηματοδοτούμενα από τις εταιρείες πανεπιστημιακά εργαστήρια,
– να μην επιτρέπεται να διαφημίζονται και να χρησιμοποιούνται κινητά τηλέφωνα από παιδιά,
– να γίνουν αποδεκτές οι διαπιστώσεις των πιο ευαίσθητων επιστημόνων, οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μοναδικό γνώμονα την προστασία των βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων και υπέρτατων αγαθών της υγείας και του περιβάλλοντος και με βάση την αρχή της προφύλαξης,
– να συνδιαμορφώσουν οι πολίτες και η επιστημονική κοινότητα το νομοθετικό πλαίσιο.

Scroll to Top