sstamellos

sstamellos

Εκβιαστική απομάκρυνση των Ρομά της Αταλάντης

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας

http://oikologoi-prasinoi-fthiotidas.blogspot.com
oikologoiprasinoifthiotidas@gmail.com

Λαμία,16.2.2010

Σε καθεστώς εκβιαστικής απομάκρυνσης οι Ρομά της Αταλάντης

Σε καθεστώς εκβιαστικής απομάκρυνσης ζουν σήμερα οι Ρομά (αθίγγανοι) που έχουν τον καταυλισμό τους, δεκάδες χρόνια τώρα, δίπλα στο δρόμο Αταλάντης – Κυπαρισσίου στο Δήμο Αταλάντης. Οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες και με βάση το νόμο έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και να τους παρέχεται χώρος για προσωρινό καταυλισμό, ο οποίος να πληρεί τις βασικές ανάγκες (φως, νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής).

Εκεί που ζουν σήμερα, οι αρχές και ο δήμος της Αταλάντης φρόντισαν και φροντίζουν να τους κάνουν την ζωή όσο το δυνατόν πιο δύσκολη. Τους απαγόρευσαν τον ηλεκτροφωτισμό και την εγκατάσταση δικτύου ύδρευσης (για αποχέτευση δεν μιλάμε…) – τους επέτρεψαν μόνο μια βρύση με λάστιχο, που έχει γίνει χίλια κομμάτια και περνάει τρύπιο μέσα από σκουπίδια και ρέματα βρώμικα – και τους ρίχνουν σκουπίδια δίπλα στις αυτοσχέδιες κατοικίες τους. Όλα αυτά, αντί να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας τόσο των Ρομά όσο και των περιοίκων, όπως είναι η τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων του καταυλισμού, η τοποθέτηση κάδων και χημικών τουαλετών, η παροχή νερού και ηλεκτρικού κ.λ.π.

Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι τα παιδιά των Ρομά είναι “ανεπιθύμητα” στο σχολείο. Όποτε έχουν τολμήσει να παρακολουθήσουν μαθήματα στο σχολείο, γίνονται θύματα ρατσιστικής αντιμετώπισης και αναγκάζονται πολύ γρήγορα να εγκαταλείψουν. Οι αρχές και ο δήμος αδιαφορούν για το ότι τα παιδιά αυτά, αλλά και οι μεγάλοι, ζουν στο έλεος των μεταδοτικών ασθενειών με τα ποντίκια, που λυμαίνονται τον παράνομο σκουπιδότοπο.

Βλέπουν λοιπόν τη ζωή τους να δυσκολεύει μέρα με τη μέρα, αλλά, το χειρότερο, έχουν ειδοποιηθεί ότι μεθοδεύεται η μετεγκατάστασή τους σε άλλη περιοχή, “στο πουθενά”, τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την Αταλάντη, και ότι πρέπει να σηκωθούν να φύγουν. Στις 2 Μαρτίου δημοπρατείται από το Δήμο της Αταλάντης το έργο «ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ» με το ποσό των 340.000 ευρώ. Ο στόχος των αρχών είναι να τους διώξουν από την Αταλάντη. Όμως να πάνε πού; Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σ¶ αυτή την περιοχή. Αυτός ο χώρος, που λένε πως προορίζεται για καταυλισμός και οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν τον αποδέχονται:
– έχει πολύ δύσκολη έως αδύνατη προσπέλαση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της μορφολογίας του εδάφους.
– είναι μια πλήρως υποβαθμισμένη περιοχή, ως αγροτική περιοχή, «στο πουθενά»
– δεν έχει πρόσβαση για τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες (αγορά, σχολείο, γιατρούς, Κέντρο Υγείας, αστυνομία κλπ)
– δεν εξασφαλίζει καμιά προστασία, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά, σε περίπτωση πυρκαγιάς, παγετού, πλημμύρας κλπ
– κυρίως όμως είναι έξω από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αντίστοιχου Προγράμματος. Το Πρόγραμμα προβλέπει την αποκατάστασή τους μέσα σε οικιστικό ιστό, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να ενταχθούν σταδιακά και δεν ισχύει για εκτός σχεδίου περιοχές.

Όμως οι Ρομά, ως Έλληνες πολίτες, έχουν απαίτηση να εφαρμόζονται οι νόμοι του κράτους και οι ευρωπαϊκές οδηγίες που τους αφορούν. Έχουν για παράδειγμα εγκριθεί στεγαστικά δάνεια για επτά οικογένειες του καταυλισμού από σχετικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, αλλά εδώ και καιρό έχουν «κολλήσει». Θέλουμε να γνωρίζουμε γιατί δεν δίνονται τα δάνεια, όπως και ποια είναι τα κονδύλια που δαπανήθηκαν για τους Ρομά της Αταλάντης ως τώρα και τι έγιναν αυτά.

Επειδή οι αθίγγανοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να πάνε στην περιοχή αυτή και προκειμένου να αποφευχθεί μια άσκοπη σπατάλη χρημάτων, καλούμε το Δήμο της Αταλάντης, τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να επανεξετάσουν το ζήτημα της μετεγκατάστασής τους σε άλλη περιοχή κοντά στον οικιστικό ιστό της πόλης και να δουν την έγκριση των στεγαστικών δανείων των οικογενειών, που περιμένουν εδώ και χρόνια. Καλούμε τέλος κάθε ενεργό πολίτη που διαθέτει στοιχειώδη ηθική και λογική, να μην επιτρέψει να γίνουν αυτά, που κάποιοι μεθοδεύουν. Γιατί ξέρουμε καλά ότι, αν τελικά επικρατήσει ο ρατσισμός, αυτό θα κοστίσει ακριβά, όχι μόνο στους Ρομά.

Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ 2231021007 6977261256

Scroll to Top