Picture of sstamellos

sstamellos

Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδ

Πολύγυρος 19-2-07

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Τ.Θ.1685
e-mail: oikoprochal@in.gr
site: www.sitemaker.gr/oikoprochal

ΠΡΟΣ:
1. Το Νομάρχη Χαλκιδικής κ. Ζωγράφο και τους Νομαρχιακούς Συμβούλους
2. Το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Παναγίας
3. Το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου
4. Το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Αρναίας

ΘΕΜΑ: Οι απόψεις της Οικολογικής Πρωτοβουλίας για το «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας»

Το «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης» της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» που αφορά την παράλληλη ανάπτυξη των μεταλλείων Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατονίκης, στην περιοχή των Δήμων Παναγίας, Σταγείρων-Ακάνθου και Αρναίας της Β. Χαλκιδικής, έχει ήδη λάβει την Προκαταρκτική Έγκριση της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, επίκειται η κατάθεση του πορίσματος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Ανάπτυξης, με βάση το οποίο η εταιρεία θα προβεί στα επόμενα στάδια της αδειοδότησης του σχεδίου της.

Εν όψει των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χαλκιδικής συνεδρίασε στις 18/2/07 με αποκλειστικό θέμα τη διατύπωση των απόψεών της σχετικά με το προτεινόμενο «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης»,

Οι αρνητικές επιπτώσεις της εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσοφόρων κοιτασμάτων έχουν πλήρως τεκμηριωθεί από επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους σε συνέδρια (όπως το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ στην Κομοτηνή, στις 14-15/10 2000) και ενημερωτικές ημερίδες, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Μ. Παναγία στις 9 Δεκεμβρίου 2006.

Η υπόθεση «χρυσός» έχει κριθεί και από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το οποίο, με την απόφαση 613/2002 της Ολομέλειας, ακύρωσε την κατασκευή εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα διότι:

«Η επιχειρηθείσα από την διοίκηση με την έκδοση της προσβαλλομένης πράξεως στάθμιση μεταξύ του προσδοκώμενου οφέλους από την εκτέλεση του έργου και της επαπειλούμενης βλάβης στο φυσικό περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία του είναι πλημμελής και παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης αναπτύξεως. Και τούτο για τον λόγο ότι το αναλισκόμενο για την κατασκευή του έργου φυσικό κεφάλαιο, δηλαδή δασικές εκτάσεις, υδατορέματα και ο εν γένει καταλαμβανόμενος από τις εγκαταστάσεις χώρος, καθώς και οι επαπειλούμενοι από την λειτουργία του κίνδυνοι, εμφανίζονται δυσανάλογοι εν σχέσει προς τα προσδοκώμενα όφελη από την εγκατάσταση του».

Όλα όσα αναφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας για το μεταλλείο χρυσού της Ολυμπιάδας, ισχύουν σε πολλαπλάσιο βαθμό για το σχεδιαζόμενο μεταλλείο των Σκουριών. Αν προχωρήσει, αυτό το θηριώδες επιφανειακό μεταλλείο θα σημάνει την ολοκληρωτική καταστροφή του μοναδικού παρθένου δάσους του Κακάβου, με δραματικές συνέπειες για ολόκληρη της Χαλκιδικής. Είναι γνωστό ότι από τον Κάκαβο πηγάζουν όχι μόνο τα μεγάλα υδρορρέματα της βόρειας και ανατολικής Χαλκιδικής αλλά και ο Χαβρίας, από όπου πρόκειται να υδροδοτηθεί το νότιο τμήμα του Νομού.

Η μέχρι σήμερα λειτουργία των μεταλλείων στη Β. Χαλκιδική δεν της έχει προσφέρει παρά τοξικά απόβλητα, περιβαλλοντική υποβάθμιση, αρρώστιες και θάνατο. Τη στιγμή που η υπόλοιπη Χαλκιδική ευημερεί με ήπιες, αειφόρες και κερδοφόρες δραστηριότητες, η Β. Χαλκιδική παραμένει υπανάπτυκτη, καταδικασμένη σε μια μεταλλευτική σκλαβιά, αφού 317.000 στρέμματα είναι δεσμευμένα ως «μεταλλευτική ιδιοκτησία» προς όφελος του εκάστοτε «επενδυτή».

Σήμερα που αναγνωρίζεται από όλους η ανάγκη απεξάρτησης της Β. Χαλκιδικής από τα μεταλλεία, έρχεται αυτό το Επενδυτικό Σχέδιο που υπόσχεται να εντείνει την εξάρτηση, να βαθύνει την οικονομική κρίση, να διαιωνίσει την υπανάπτυξη, να πολλαπλασιάσει τις μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η «Οικολογική Πρωτοβουλία» θεωρεί ότι όχι μόνο δεν πρέπει να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο Επενδυτικό Σχέδιο, αλλά αντίθετα πρέπει να κλείσουν οριστικά τα μεταλλεία και να αρθεί η δέσμευση των 317.000 στρεμμάτων. Παράλληλα πρέπει η περιοχή να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα αποκαταστασης του περιβάλλοντος από τις πληγές του παρελθόντος, ώστε να μπορέσει επιτέλους να μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης με παραγωγικές δραστηριότητες που θα σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ζητούμε από τους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας να γνωμοδοτήσουν αρνητικά για το «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης» της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Ο Πρόεδρος

Αντώνης Κωνσταντινίδης

Scroll to Top