sstamellos

sstamellos

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Τ.Θ. 215 – ΧΑΝΙΑ 73100 – ΤΗΛ.- FAX.: 2821020075
E-mail: ecohania@otenet.gr, web site: ecocrete.gr
Χανιά 4-6-2007

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ή «Ιδού η Ρόδος …»


Εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερωθεί η 5η Ιουνίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» και συνηθίζεται να γίνονται διάφορες σχετικές εκδηλώσεις αυτή τη μέρα. Όμως το θέμα του φυσικού περιβάλλοντος και των καταστροφικών ανθρώπινων επεμβάσεων σε αυτό είναι πολύ μεγάλο για να «ξεμπερδεύουμε» μαζί του με μια – δυο επετειακές εκδηλώσεις. Η θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης μέρας μάλλον ως «άλλοθι» λειτουργεί για τον συνεχιζόμενο βιασμό της φύσης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όποιος αντιμετωπίζει το θέμα σοβαρά και με υπευθυνότητα, βλέπει πως χρειάζεται συνολική αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των ανθρώπων. Χρειάζεται δράση και σε συλλογικό επίπεδο και σε θέματα της ατομικής-καθημερινής ζωής. Χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι κυβερνήσεις, οι υπερ-εθνικοί οργανισμοί και γενικά οι φορείς οικονομικής και πολιτικής εξουσίας (αυτοί έχουν και τις μεγαλύτερες) και οι μεμονωμένοι πολίτες (στο βαθμό που μπορεί ο καθένας να κάνει κάτι).

Όποιος καταλαβαίνει αυτά τα παραπάνω, καταλαβαίνει αυτό που έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψιν: Χρειάζεται κινητοποίηση 365 μέρες το χρόνο, και όχι μόνο την 5ης Ιούνη. Αυτό δεν σημαίνει πως μια δεντροφύτευση ή ένας καθαρισμός μιας περιοχής ή έστω μια ομιλία τη συγκεκριμένη μέρα είναι κακό, όμως η συνέπεια του καθενός (φορέα ή ατόμου) φαίνεται από τη συνολική στάση και δράση του.

Εμείς λοιπόν, προτείνουμε στους συμπολίτες μας τη συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων του περιβάλλοντος της πόλης μας (έλλειψη πρασίνου, κυκλοφοριακό πρόβλημα, ατμοσφαιρική ρύπανση, σκουπίδια, καταστροφή αρχιτεκτονικής κληρονομιάς κ.α. πολλά), αλλά και της υπαίθρου (άναρχη /αυθαίρετη δόμηση, καταστροφή βιοτόπων, υπερβολική χρήση επικίνδυνων αγροχημικών, σπατάλη νερού κ.α. πόρων, ασχήμια, υπερεκμετάλλευση /ρύπανση /υποβάθμιση ακτών-θάλασσας κ.α.).

Φωτεινά παραδείγματα οι διάφορες επιτροπές πολιτών και ομάδες που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια και δραστηριοποιούνται έντονα σε περιβαλλοντικά θέματα: Για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που «φυτρώνουν» παράνομα στις γειτονιές, για το κυκλοφοριακό (ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων των πεζών, ποδηλάτες κ.λ.π.), για την προάσπιση /αναβάθμιση ζωτικών χώρων πρασίνου (Αγ. Απόστολοι, Στρατ. Μαρκόπουλου κ.α.), για την προστασία βιοτόπων όπως η λίμνη της Αγυιάς ή του Κουρνά και πολλές άλλες. Πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι, επίσης, αναπτύσσουν έντονη περιβαλλοντική δράση τα τελευταία χρόνια.

Όλοι αυτοί οι αγώνες έχουν φέρει ήδη σημαντικά αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι φανερό πως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο ανάπτυξης ενός κινήματος τόσο δυνατού που να αλλάξει ριζικά τον αρνητικό (σήμερα) συσχετισμό ανάμεσα στις δυνάμεις της καταστροφής και στις δυνάμεις της σωτηρίας της φύσης και της ζωής. Η συμμετοχή στις οικολογικές κινήσεις είναι ελάχιστη σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού, δεν έχουν χρήματα απαραίτητα για κάποιες δράσεις, συχνά δεν υπάρχει καλή πληροφόρηση, ούτε ικανοποιητική διασύνδεση μεταξύ τους.

Αν κάποιος-α θέλει πραγματικά να βοηθήσει, καλό θα είναι να μην περιορίζει τη συμμετοχή του στις επετειακές /συμβολικές εκδηλώσεις που προαναφέραμε, αλλά να συμμετέχει ενεργά σε κάποια ομάδα ή επιτροπή, προσφέροντας λίγο χρόνο του ή/ και λίγα χρήματα. Οι πολλές (μικρές, έστω), συνεισφορές μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά με θεαματικά αποτελέσματα. Επιτέλους, ας διαψευστούν οι έρευνες που δείχνουν, χρόνια τώρα, του Έλληνες να δηλώνουν πως θεωρούν τεράστιο πρόβλημα το περιβαλλοντικό, αλλά παράλληλα να μην κουνούν ούτε δαχτυλάκι για να το αντιμετωπίσουν!

Ως Οικολογική Πρωτοβουλία, θεωρώντας πως τα πράγματα ωριμάζουν για μια αναβάθμιση της δράσης του οικολογικού χώρου στα Χανιά, θα καλέσουμε σύντομα σε κοινή συνάντηση-σύσκεψη όλες τις ομάδες και φορείς που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικά θέματα στα Χανιά. Στόχος η αλληλογνωριμία των ομάδων, η ανταλλαγή απόψεων και η δημιουργία (τουλάχιστον) ενός δικτύου πληροφόρησης και συνεργασίας / αλληλοβοήθειας.


Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Scroll to Top