sstamellos

sstamellos

ΦΕΣΤΙΒΑΛ για την προώθηση του ΡΥΖΙΟΥ RICE-Net

Ε.ΚΑΤ.Ο.
Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση
Τηλ: 2310 949 321 // 908 519 Φάξ : 2310 254 097
Κινητό : 693 6669100
e-mail : info@ekato.org

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ για την προώθηση του ΡΥΖΙΟΥ
RICE-Net

Το ρύζι καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω από 10.000 χρόνια, σε 113 χώρες.
Αποτελεί βασική τροφή για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Η διατροφική αξία του ρυζιού είναι πολύ σημαντική. Έχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σελήνιο, όταν δεν είναι αποφλοιωμένο, αφού οι ουσίες αυτές ενσωματώνονται στον φλοιό του. Είναι χαμηλό σε λίπος και νάτριο και δεν έχει χοληστερόλη. Είναι άριστο τρόφιμο πολυσύνθετων υδατανθράκων, ελεύθερο από γλουτένη – την βασική πρωτεΐνη των δημητριακών – και δεν προκαλεί αλλεργίες.
Έχει αποδειχθεί ότι για τους κατοίκους των αναπτυγμένων χωρών το ρύζι παρέχει 27% της ενεργειακής λήψης τους και 20% της διατροφικής πρωτεΐνης τους.
¶λλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Ιαπωνία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας στον κόσμο αφού ένας μέσος Ιάπωνας τρώει 90 κιλά ρυζιού ετησίως..!!!
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν 140.000 ποικιλίες καλλιεργημένου ρυζιού, αλλά κανένας δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό. Το έτος 2003, παρήχθησαν περίπου 689 εκατομμύρια τόνοι ρυζιού. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού – περίπου 534 εκατομμύρια τόνοι καλλιεργήθηκαν στην Ασία.

και Κάτι που ίσως δε ξέρατε:
Το ρύζι και τα υποπροϊόντα του χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ψάθας και σχοινιού, χαρτιού, κρασιού, κράκερ, μπύρας, καλλυντικών, υλικών συσκευασίας, ακόμη και οδοντόπαστας.
Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι στις 12 χώρες της Ασίας που παράγουν ρύζι οι εργάτες χρησιμοποιούν διαφορετικό καπέλο.!!

Τέλος μην ξεχνάτε ότι:
Το ρύζι είναι εύγευστο!

«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΣΙΑΣ για το Ρύζι»

Η Ε.ΚΑΤ.Ο. – Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση – υλοποιεί την Ευρωπαϊκή Δράση «Δίκτυο Συνεργασίας ΡΥΖΙΟΥ – Rice-Net», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της δράσης θα διοργανωθεί Συνέδριο με εταίρους από Ευρώπη και Ασία, στη Θεσσαλονίκη.
Διαγωνισμός φωτογραφίας .
Φεστιβάλ – διαγωνισμός δημιουργίας και παρουσίασης συνταγών με ρύζι, και πολλά Δώρα – εκπλήξεις.
Και δημιουργία με τα παιδιά μιας από τις μεγαλύτερες ευχετήριες κάρτες με ζωγραφιές, ευχές, ποιήματα, σλόγκαν και ότι άλλο επιθυμούν, για το ρύζι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Διαγωνισμός φωτογραφίας

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, και θέμα του είναι «το ρύζι». Οι φωτογραφίες μπορούν να είναι έγχρωμες, ασπρόμαυρες ψηφιακές ή όχι κάθε τεχνική είναι ευπρόσδεκτη.
Το έπαθλο, για τον πρώτο νικητή θα είναι μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.
Παραλαβή των συμμετοχών ( τυπωμένες σε όποιο μέγεθος επιθυμεί ο καλλιτέχνης ) μέχρι τις 20 Ιουνίου 2005, στη Διεύθυνση της Ε.ΚΑΤ.Ο., Δημοκρίτου 10, 54352, Πυλαία, Θεσσαλονίκη με την ένδειξη Για το Διαγωνισμό Φωτογραφίας.

Διαγωνισμός συνταγών & γευστικής δημιουργίας

Ο διαγωνισμός συνταγών περιλαμβάνει την αποστολή πρωτότυπων και παραδοσιακών συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής με βάση το ρύζι, στο εμαιλ info@ekato.org ή φάξ 2310 908 519. Σκοπός του διαγωνισμού, είναι να αναδείξει την διατροφική αξία του ρυζιού και των πλήθος των συνταγών που μπορούν να συνοδεύουν την καθημερινή διατροφή μας.
Τις συνταγές τους οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να τις μαγειρέψουν και θα τις παρουσιάσουν στο χώρο της ανοικτής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου 2005. Συμμετοχές μέχρι τις 20 Ιουνίου 2005.

Ζωγραφική έκφραση των παιδιών

Την Ημέρα του Φεστιβάλ, από τις 12:00 το μεσημέρι, όλοι οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να έρθουν στην Πλατεία με το ¶γαλμα του Βενιζέλου και να ζωγραφίσουν με τη βοήθεια μας τη μεγαλύτερη ευχετήρια κάρτα αφιερωμένη στο ρύζι.

Στις 24 Ιουνίου 2005 θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των εταίρων της Δράσης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Για τους καταναλωτές είναι σημαντικό να αντιληφθούν την αξία του ρυζιού στην καθημερινή τους διατροφή.

Στόχος της Ε.ΚΑΤ.Ο. είναι μετά το τέλος του Φεστιβάλ – εκδήλωσης είναι να εκδοθεί βιβλίο με τις πρωτότυπες συνταγές μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής, τις φωτογραφίες και την δημιουργία των παιδιών.

Μέσα στα πλαίσια της δράσης θα έρθουμε σε επαφή με φορείς της Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωματεία, Συνεταιρισμούς, οργανώσεις με σκοπό να μας ενημερώσουν για τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ τους και τη στρατηγική παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών σε σχέση με το ΡΥΖΙ.

Το πρόγραμμα αυτό σκοπεύει να καθιερώσει την επικοινωνία με σωματεία, ιδρύματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς ριζοπαραγωγών ενώ παράλληλα ευελπιστεί να ενημερώσει για την Οργάνωσης Ευρωπαικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών συνεδρίων με συμμετοχή και των Ελληνικών επιχειρήσεων. Τέλος η δράση στοχεύει στην ενίσχυση της κατανάλωσης ρυζιού αλλά και στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού διαδραστικού site, μεταφρασμένο και στα Ελληνικά, το οποίο θα προσφέρει συμβουλές και ενημέρωση στους καταναλωτές και στους ρυζοπαραγωγούς.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ε.ΚΑΤ.Ο.
Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση
Τηλ: 2310 949 321 // 908 519 Φάξ : 2310 254 097
Κινητό : 693 6669100
e-mail : info@ekato.org

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top