sstamellos

sstamellos

Φιλοξενήσαμε στη Λαμία την Ισπανίδα ποδηλάτισσα

old-e-ecology-website-interface

Φιλοξενήσαμε στη Λαμία την Ισπανίδα ποδηλάτισσα, τη Marta Vázquez. Ερχόταν από την Αθήνα, από όπου τη συνόδευε ο φίλος μας ο Νίκος, για να συνεχίσει προς Βόλο – Λάρισα – Θεσσαλονίκη κλπ. Μια δυναμική, ευγενική, χαμογελαστή, χαμηλών τόνων νέα γυναίκα, που εμπνέει και ενώνει.

Η Marta θα κάνει τα 8.000 χιλιόμετρα με το ποδήλατο για την αναδάσωση της Sierra de Huelva της Ανδαλουσίας. Στις 17 Ιουλίου του περασμένου χρόνου ξεκίνησε υλοποιώντας το έργο «Por piñones!», ένα ταξίδι με το ποδήλατο, μόνη, για να διασχίσει τη Νότια Ευρώπη από τα δυτικά προς τα ανατολικά, από την επαρχία Huelva της Ανδαλουσίας, της Νότιας Ισπανίας, στην Κωνσταντινούπολη, το σημείο όπου συναντώνται η ευρωπαϊκή και η ασιατική ήπειρος. Σκοπός του ταξιδιού της είναι να συγκεντρώσει χρήματα προκειμένου να βοηθήσει, σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής, για την ανάκτηση της γης που κάηκε στη φωτιά του Almonaster. Συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2020 η πυρκαγιά κατέστρεψε περισσότερα από 15.000 εκτάρια δάσους στις περιοχές Huelva από τη Sierra de Aracena και το Picos de Aroche, το Andévalo και το Mining Basin.

Έχει ήδη διασχίσει εννέα χώρες και, όπως μας είπε η ίδια, έχει ήδη κάνει αρκετές ομιλίες σε σχολεία, ινστιτούτα και κοινωνικούς χώρους, με τις οποίες επιδιώκει να μεταδώσει αυτή τη φιλοσοφία ζωής στους νεότερους Στην πατρίδα της έχει οργανώσει μια προσπάθεια να βοηθήσει άλλες γυναίκες να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να κάνουν το βήμα να ταξιδέψουν μόνες μέσω του έργου της Quieroserviajera.com.

Εκτός από αυτή την επαναφύτευση που σχεδιάστηκε να γίνει με ιθαγενή είδη, όπως βελανιδιές, φελλοβελανιδιές ή πιρουέτας, τα χρήματα που συγκεντρώνονται θα πάνε κυρίως στην κατασκευή και εξοπλισμό ενός δασικού φυτώριου, στο οποίο να φυτρώνουν και να παράγονται έως και 5.000 σπορόφυτα ανά έτος, με το οποίο θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μελλοντικών επαναφυτεύσεων. Αυτές οι ενέργειες θα προστεθούν στις προσπάθειες που έχουν αναπτύξει οι τοπικοί εθελοντικοί σύλλογοι από τότε που ξέσπασε η φωτιά.

Η Marta είναι βέβαια αληθινή λάτρης των ταξιδιών. Μάλιστα αυτό δεν είναι η πρώτη της μεγάλη Περιπέτεια. Το 2016 έκανε μόνη της το γύρο του κόσμου για ένα χρόνο. Ωστόσο ναι, είναι η πρώτη της φορά που κάνει τέτοιο μεγάλο ταξίδι με ποδήλατο. Με αυτό τον τρόπο θέλει να ευαισθητοποιήσει και να περάσει το μήνυμα σχετικά με τη σημασία της φροντίδας για το περιβάλλον και της μείωσης του οικολογικού μας αποτυπώματος.

Περισσότερα για τη Marta Vázquez στα: https://www.porpinones.com e: voy@hilandomapas.com IG: @hilandomapas

Τι είναι το ¡Por piñones!; Είναι η ένωση δύο ονείρων. Αφενός να γίνει ένα μεγάλο ταξίδι με τον πιο βιώσιμο τρόπο, ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα. Από την άλλη, να επιτευχθεί ο περιβαλλοντικός στόχος της ανάκτησης της καμένης γης της πατρίδας της και να γίνει καλύτερο το τοπίο από ό,τι ήταν πριν.

«Όταν το καλοκαίρι του 2020 κάηκαν περισσότερα από 15.000 εκτάρια στη Sierra de Huelva, μου έγινε ξεκάθαρο ότι είχε έρθει η ώρα», μας λέει η Μάρτα. «Θα πήγαινα στην Κωνσταντινούπολη, στην άλλη άκρη της Ευρώπης, με ποδήλατο, για την ευαισθητοποίηση και τη συγκέντρωση χρημάτων για την αναδάσωση αυτής της περιοχής.»

Πως μπορείς να βοηθήσεις;
«Μπορείτε να μου δώσετε μια μικρή ώθηση για να φτάσω στην Κωνσταντινούπολη!» λέει η Μάρτα. «Κάθε ένα από τα 8.000 χιλιόμετρα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ένα ευρώ. Όταν τα έχουμε, θα αφιερώσουμε το 75% στην αναδάσωση και κυρίως στην κατασκευή του φυτωρίου, στο οποίο μπορούν να παράγονται περίπου 5.000 σπορόφυτα ετησίως. Το υπόλοιπο 25% θα διατεθεί για την κάλυψη κάποιων εξόδων μετακίνησης. Αν και στην αρχή μπορεί να φαίνεται πολύ, σκεφτείτε ότι το να ταξιδέψετε τόσα χιλιόμετρα θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες. Αν κάνετε τον υπολογισμό θα δείτε ότι βγαίνει κάτι παραπάνω από 10¤ την ημέρα. Με άλλα λόγια, είναι μάλλον μια μικρή βοήθεια για να διευκολυνθεί η υλοποίηση αυτού του έργου. Οι δωρεές μπορούν να γίνουν με απόλυτα ασφαλή τρόπο μέσω της πλατφόρμας GoFundMe, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο στον ιστότοπο porpinones.com και μπορείτε να παρακολουθήσετε το ταξίδι στο λογαριασμό Instagram @hilandomapas.»

https://www.instagram.com/hilandomapas/
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top