sstamellos

sstamellos

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Καμπάνια για την κατάργηση του σεξιστικού φορολογικού νόμου

Αγαπητοί Οικολόγοι – Πράσινοι. Καλή δύναμη στην προσπάθειά σας.
Διαβάζοντας την ιστοσελίδα σας διαπιστώσαμε με χαρά ότι υποστηρίζετε και τις φεμινιστικές αρχές και προωθείτε την ισότητα των φύλων. Ακόμη περισσότερο εκτιμήσαμε την απόφασή σας να υπογράψετε και να διακινήσετε την καμπάνια μας ενάντια στον άδικο και υποτιμητικό για τις γυναίκες φορολογικό νόμο. Θα σας παρακαλούσαμε να δημοσιεύσετε στην ιστοσελίδα σας το προς υπογραφή κείμενο, το οποίο σας στέλνουμε συνημμένο. Για μας που οι δυνατότητες δημόσιας έκφρασης είναι πολύ περιορισμένες (κυρίως σε πανελλαδική εμβέλεια) η προβολή στο διαδίκτυο είναι πολύ σημαντική.
Ευχαριστούμε πολύ
Ζδούκου Δέσποινα – Για την Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Κατάργηση του σεξιστικού φορολογικού νόμου
Αμεση κατάργηση των φορολογικών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών

Το Ελληνικό σύνταγμα κατοχυρώνει την ισότητα των δύο φύλων και επιβάλλει την ίση αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών από τον νόμο. Το νέο οικογενειακό δίκαιο (που είναι σε ισχύ από το 1983) ορίζει τον ισότιμο σε όλα τα επίπεδα ρόλο των συζύγων στα πλαίσια των οικογενειακών υποχρεώσεων.
Εντούτοις, μια δημόσια υπηρεσία, το υπουργείο Οικονομικών, παραβιάζει συστηματικά το σύνταγμα και καταστρατηγεί την αρχή της ισότητας των δύο φύλων, αλλά και κάθε αρχή δικαίου, όταν κατά την υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ισχύει:
1) Στο έντυπο της δήλωσης αναφέρεται σαφώς ως υπόχρεος ο σύζυγος και η παντρεμένη γυναίκα αναφέρεται ως η σύζυγος του υπόχρεου και απλά στο τέλος υπογράφει. Επίσης ορίζεται σαφώς ότι ο πατέρας είναι υπεύθυνος για τη δήλωση εισοδημάτων των ανήλικων παιδιών. Αγνοούν μήπως οι αρμόδιοι του υπουργείου ότι εδώ και πολλά χρόνια το οικογενειακό δίκαιο έχει αλλάξει, η ανδρική αρχηγία έχει καταργηθεί και οι σύζυγοι φέρουν από κοινού τα βάρη του γάμου;
2) Μετά τον γάμο το ΑΦΜ του συζύγου γίνεται το κοινό φορολογικό μητρώο του ζεύγους, έστω και αν η σύζυγος διατηρεί δικό της ΑΦΜ.
3) Σε περίπτωση που μετά την εκκαθάριση προκύψει επιστρεφόμενο ποσό, η επιταγή εκδίδεται στο όνομα του συζύγου, έστω και αν τα χρήματα προέρχονται εξολοκλήρου από κρατήσεις στα εισοδήματα της συζύγου. Αυτό εκτός του ότι συνιστά κατάφωρη αδικία (εισοδήματα που αποδεδειγμένα είναι της συζύγου περιέρχονται απευθείας στα χέρια του συζύγου) έχει σαν αποτέλεσμα, ειδικά σε ζευγάρια με τεταμένες σχέσεις, συχνά ο σύζυγος να καταχράται νόμιμα χρήματα της συζύγου.
4) Στο έντυπο των οδηγιών που αποστέλλεται μαζί με τη δήλωση, η σύνταξη και η φραστική διατύπωση των οδηγιών δηλώνουν ότι το πρόσωπο απεύθυνσης είναι αποκλειστικά ο σύζυγος, ως ο μόνος αρμόδιος να εκπροσωπήσει την οικογένεια στις συναλλαγές της με μια δημόσια υπηρεσία. Θεωρεί μήπως η συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία ότι η μέση Ελληνίδα δεν γνωρίζει γραφή και ανάγνωση ή απλά απαξιοί να εναρμονισθεί με το σύνταγμα, το οποίο ορίζει την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών από το νόμο;

Εμείς που υπογράφουμε αυτή την διαμαρτυρία, απαιτούμε:

n να δώσουν επιτέλους μία σαφή εξήγηση οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών, γιατί επί τόσα χρόνια αφήνουν να διαιωνίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος των φορολογούμενων παντρεμένων γυναικών, προσβάλλοντας και υποτιμώντας τελικά όλες τις γυναίκες και το γυναικείο φύλο.
n να γίνουν το συντομότερο δυνατό όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις στον φορολογικό νόμο, ώστε η παντρεμένη γυναίκα να μην ορίζεται και κατά συνέπεια αντιμετωπίζεται ως η σύζυγος του υποχρέου, αλλά ως αυτόνομη προσωπικότητα και σε τελευταία ανάλυση να μη γίνεται καμμία απολύτως διάκριση στη φορολογική μεταχείριση των πολιτών με βάση το φύλο.

Καλούμε τις γυναικείες κ φεμινιστικές κινήσεις, οργανώσεις και συλλόγους, τη γραμματεία ισότητας, το ΚΕΘΙ, τα κόμματα, τους/τις βουλευτές, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους δημοκρατικούς φορείς και όλους τους πολίτες να στηρίξουν την καμπάνια μας με την υπογραφή τους και με την προώθησή της σε όλη την Ελλάδα.
Οι γυναίκες δεν είναι πια το δεύτερο φύλο

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Υπογράψτε με email με τίτλο Καμπάνια στη διεύθ. Forologiaginaikon@hotmail.com ή ταχυδρ. στη διεύθ. Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας (για την Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης) Αισώπου 24 Τ.Κ. 54627 Θεσ/νίκη
Πληρ. 2310267732, 2310811864, 0972394861 κ 0973889044

ΟΝΟΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ / ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top