sstamellos

sstamellos

Γκολφ επένδυση στα Μάταλα από τη Βελγική Greenwell

Γκολφ επένδυση στα Μάταλα από την ίσως άφραγκη,
σίγουρα όμως «ανώνυμη» και αμφίβολη Βελγική Greenwell

Θέλω και εγώ με την σειρά μου να αναφερθώ στην συνέντευξη του γενικού διευθυντή της Βελγικής εταιρίας Greenwell στο περιοδικό BF (Business File) της Οικονομικής τον περασμένο Μάρτιο

Σε αυτή την συνέντευξη ο γενικός διευθυντής της Βελγικής εταιρίας δηλώνει πραγματικά απίστευτα πράγματα!!

Το πρώτο είναι ότι «Στο Βέλγιο, η Greenwell είναι ένα μικρό (8 ατόμων) τεχνικό γραφείο που ειδικεύεται σε διαχείριση έργων βαριάς κατασκευαστικής βιομηχανίας, όπως τα πετροχημικά. Πρόσφατα επεκτείνεται και σε έργα γκολφ.»

Τώρα στην ερώτηση πως είναι δυνατόν μια «Βελγική οικογενειακή επιχείρηση» να προχωρήσει σε επένδυση 250 εκατομμυρίων ευρώ η απάντηση έρχεται αμέσως αφού δηλώνει ο γενικός διευθυντής ότι « Η εταιρεία θα εκμεταλλευτεί όλες τις επιδοτήσεις που προσφέρονται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης»!

¶ρα από τις πρώτες δηλώσεις του ο Βέλγος «μεγαλοεπενδυτής» δηλώνει ότι «είδε επιδοτήσεις (φως) στην Ελλάδα και μπήκε».

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό λες και απευθύνετε σε ιθαγενείς και ηλίθιους λέει ότι μια μικρή εταιρία μπορεί να προχωρήσει σε μια τεράστια οικονομική επένδυση και ότι θα εκμεταλλευτεί κάθε επιδότηση από τον Ελληνικό αναπτυξιακό νόμο.

Όμως αυτός ο περίφημος Ελληνικός αναπτυξιακός νόμος δεν δίνει όλο το ποσό της επένδυσης αλλά μόνον το μισό και ίσως και λιγότερο από το μισό!

Έτσι η «Greenwell το μικρό (8 ατόμων) τεχνικό γραφείο» θα πρέπει να έχει το υπόλοιπο μισό ποσό της επένδυσης.

Δηλαδή με απλά «μπακαλίστικα μαθηματικά» από τα 250 εκατομμύρια ευρώ, που δηλώνει ότι θα είναι το ύψος της επένδυσης, θα πρέπει να έχει τα 125 εκατομμύρια ευρώ!

Και θα ρωτήσει εύλογα κάποιος: που θα βρει το ποσό αυτό η μικρή Βελγική εταιρία?

Η απάντηση έρχεται αμέσως από τον γενικό διευθυντή της: «Βρήκαμε τους ανθρώπους που ήθελαν να επενδύσουν σε αυτό το πράγμα (το Ελληνικό θέρετρο γκολφ). Είναι άνθρωποι που κατέχουν μεγάλες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν τα χρήματα τους».

Και φυσικά «άνθρωποι που κατέχουν μεγάλες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν τα χρήματα τους» δεν μπορούσαν να έρθουν μόνοι τους να επενδύσουν αλλά ήθελαν την «βοήθεια» της Greenwell!

Και ποιοι μπορεί να είναι αυτοί που έχουν μεγάλες εταιρίες και θέλουν να επενδύσουν?

Ο γενικός διευθυντής της Greenwell στην αρχή της συνέντευξης του δήλωσε:

«Η εταιρεία "Greenwell Golf and Leisure Project" αναπτύσσει για λογαριασμό μιας ομάδας ανώνυμων Βέλγων επενδυτών ένα γήπεδο 27 οπών και ένα θέρετρο στα Μάταλα στη νοτιο-δυτική Κρήτη αξίας περίπου 250 εκατομμυρίων Ευρώ».

Οι «επενδυτές» θέλουν να μείνουν «ανώνυμοι» για τον λόγο μάλλον του ότι δεν θέλουν να τους ζητήσουν δανεικά οι Κρητικοί, επειδή οι Κρητικοί έχουν την κακή συνήθεια να ζητάνε δανεικά από «μεγαλο επενδυτές»!

Ή μπορεί να είναι απλοί άνθρωποι «επενδυτές» χαμηλού προφίλ και δεν θέλουν να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους!

Συνοψίζοντας, μια Βελγική μικρή τεχνική εταιρία οχτώ ατόμων θα προχωρήσει σε μια επένδυση 270 εκατομμυρίων ευρώ για λογαριασμό κάποιων πλούσιων, ανώνυμων, επενδυτών εκμεταλλευόμενη τις επιδοτήσεις του Ελληνικού Αναπτυξιακού Νόμου.

Πέρα από το απίστευτο «επενδυτικό σχέδιο» που μας πλασάρει ο γενικός διευθυντής της Greenwell υπάρχουν και διάφορες ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν από τους «επενδυτές» (που δεν το πιστεύω) ή το Ελληνικό κράτος ή τον υφυπουργό που βοήθησε τους επενδυτές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην συνέντευξη του ο γενικός διευθυντής:

– Υπάρχει Greenwell στο Βέλγιο που να έχει κύκλο εργασιών ή η «εταιρία» απλά δημιουργήθηκε για να υποβάλει την πρόταση?

– Οι «ανώνυμοι επενδυτές» έχουν κάποιες εταιρίες με κύκλο εργασιών ή είναι «ανώνυμοι επενδυτές» με θολές εταιρίες?

– Τα μισά χρήματα για την επένδυση μπορούν οι «ανώνυμοι επενδυτές» να εγγυηθούν ότι τα διαθέτουν ή απλά έχουν κάποια χρήματα «για τους πρώτους καφέδες» και θα περιμένουν την επιδότηση από το Ελληνικό κράτος?

– Εάν έχουν τα μισά χρήματα «οι ανώνυμοι επενδυτές» αυτά από πού θα προέλθουν, από ιδία κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό ή από κάποιες offshore ή άλλες αμφίβολες εταιρίες που θα είναι κεφάλαια αγνώστου προέλευσης

Και δεν μπορεί να υπάρχει «μεγαλύτερη ευκαιρία για τους επενδυτές» από μια επένδυση γκολφ που την επιδοτεί το επίσημο Ελληνικό κράτος

Βέβαια όλα αυτά είτε θα πρέπει να τα ρωτήσει κάποιος στον γενικό διευθυντή είτε να τα ρωτήσει στην Ελληνική κυβέρνηση.

Το Δεκέμβριο του 2005 η εφημερίδα του Ηρακλείου «Νέα Κρήτη» που έκανε ρεπορτάζ με τον τίτλο «"Παιχνίδια" με το χρυσοφόρο "φιλέτο" των Ματάλων» έγραφε χαρακτηριστικά:

«Ως περίοδος εκμίσθωσης προτείνονται τα 60 χρόνια συν 20 ανανέωσης, με μια σειρά δράσεις όπως γήπεδο γκολφ, ποδοσφαιρικά γήπεδα και μονάδες συμπληρωματικών δράσεων στις παραθεριστικές κατοικίες. Λεπτομέρεια κρίσιμη, όμως, είναι ότι προϋπόθεση για την ενοικίαση των 2 χιλιάδων στρεμμάτων είναι η συμπλήρωση ενός έτους από τη λειτουργία των παραθεριστικών κατοικιών, για τις οποίες, όπως είπαμε, θα αγοράσουν τα 400 στρέμματα και τις οποίες θα μεταπωλήσουν. ¶ρα, επί της ουσίας, εδώ παρέχεται διαβεβαίωση προθέσεων και όχι εγγυήσεων, ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μετά την κατασκευή των προς πώληση κατοικιών.»

Δηλαδή δήλωνε το Δεκέμβριο του 2005 στην Δημοτική Αρχή του Τυμπακίου ότι πρώτα θα κατασκευάζανε τις εξοχικές κατοικίες και, εάν τις πουλούσαν, θα προχωρούσαν στην ενοικίαση της έκτασης που είναι απαραίτητη για την κατασκευή του γηπέδου γκολφ.

Εάν δεν πουλούσαν τα ακίνητα μάλλον δεν θα προχωρούσαν στο «μεγαλόπνοο γκολφ σχέδιο τους».

Πάντως είτε με γήπεδο γκολφ είτε χωρίς γήπεδο γκολφ οι Βέλγοι «επενδυτές» θα κατασκευάσουν τα ακίνητα που θα τους φέρνουν το μεγάλο κέρδος!

Βέβαια τον Μάρτιο του 2005 τα μάζεψε τα πράγματα και δήλωνε «ότι η ανάπτυξη του έργου θα γίνει σε φάσεις, κάνοντας πρώτα το γήπεδο γκολφ, το ξενοδοχείο και το εμπορικό συγκρότημα με λίγα μόνο σπίτια που είναι συνέπεια της υφιστάμενης πολεοδομικής νομοθεσίας» (τον ενοχλεί και δεν τον βοηθάει και η υφιστάμενη πολεοδομική Ελληνική νομοθεσία παρακαλώ να αλλαχτεί άμεσα …για να μην χάσουμε το «επενδυτή»).

Ο γενικός διευθυντής εκτός του ότι μας «δουλεύει» και νομίζει ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς σε Βελγικές αποικίες, με τα «επενδυτικά του σχέδια» και ταυτόχρονα επιτίθεται σε όλον τον κόσμο (τοπικούς πολιτικούς άρχοντες του Ηρακλείου, αλλά και τους πολίτες του Νομού). «Τον Δεκέμβριο ο Vandeweghe είπε ότι ήλπιζε να έχει το συμβόλαιο για την ενοικίαση της γης στο Τυμπάκι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου (σημ.: υποθέτω του 2006). Όταν επικοινωνήσαμε το τέλος Φεβρουαρίου, είπε ότι αυτό δεν είχε συμβεί ακόμα. Είχαν καθυστέρηση λόγω των τοπικών πολιτικών παραγόντων. Είναι ο Ελληνικός τρόπος. Αν είπαν τέλος Ιανουαρίου, πρέπει να υπολογίσεις άλλο ένα μήνα για σιγουριά. Έτσι δουλεύουν τα πράγματα εδώ.

«Η γη στα Μάταλα είναι θαμνώδης αλλά οι γραφειοκράτες ήθελαν να την κηρύξουν δάσος. Είχαμε μεγάλη βοήθεια από τον κ. Δούκα και το γραφείο του πρωθυπουργού …Τίποτα δεν ζει σε αυτή τη γη».

«Οι άνθρωποι στον Δήμο δεν έχουν καμιά ιδέα απολύτως διότι, όταν είναι ένας τυπικός δήμος, υπάρχουν μερικά ξενοδοχεία που δεν είναι ούτε 2 αστέρων, ούτε ενός αστέρος πιθανόν. Δεν είναι πραγματικά μέσα σε τέτοια πράγματα».

Και εάν όλα τα παραπάνω μπορούν να θεωρηθούν «λογικά» καθώς ο γενικός διευθυντής πιστεύει ότι αφού μπορούμε να «τρώμε κουτόχορτο» με μεγάλες επενδύσεις που είτε προέρχονται από θολές εταιρίες είτε από «οικογενειακές επιχειρήσεις» που απλά αναζητούν τις μεγάλες Κρατικές επιδοτήσεις, γιατί να μην επιτεθεί και σε μερικούς «κακούς» ντόπιους που αντιδρούν με το μεγαλόπνοο σχέδιο του!

Αυτό που ξεπερνάει κάθε φαντασία και είναι απίστευτα μεγάλο σε θρασύτητα είναι:

«Τα Μάταλα, που ήταν περίφημα από την αρχαιότητα για τους βράχους τους με τις σπηλιές και τις παραλίες, έχει το δυναμικό να γίνει μια ωραία πόλη. Αλλά χάλασε το 1960 αφού έγινε άντρο Χίπις που ζούσαν στις σπηλιές και κατέρρευσε από τότε. Θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε αυτό ενόσω θα προχωρά η κατασκευή, λέει ο γενικός διευθυντής. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν πραγματικά να σηκώσουν το επίπεδο, να έχουν καλά εστιατόρια, ωραία μπαρ, ωραία μαγαζιά. Νομίζουμε ότι θα δουλέψει.»

Προσπαθεί να πάρει με το «μέρος του» του επαγγελματίες τις περιοχής με το να «υπόσχεται» ως κλασσικός Έλληνας πολιτικός την «ανάπτυξη των Ματάλων» μέσω της επένδυσης της Greenwell.

Όσο θα προχωράει η επένδυση θα «αλλάζουν και τα χίπικα Μάταλα»!

Και όταν ολοκληρωθεί η «αναπτυξιογόνα» επένδυση «τα χίπικα Μάταλα» θα έχουν μετατραπεί σε Μονακό, Σαν Τρόπε ή Καραϊβική λόγω της επένδυσης της Greenwell!

Και οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων, των μπαρ και των «ωραίων μαγαζιών» θα «πνιγούν στο ευρώ, στο δολάριο και στο συνάλλαγμα γενικότερα».

Βέβαια μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή οι καταστηματάρχες των Ματάλων να «πνιγούν στο συνάλλαγμα» εάν το «πεντάστερο ξενοδοχείο της επένδυσης δεν θα έχει μέσα κουζίνα, εστιατόριο, μπαρ, και ωραία καταστήματα.»

Και δεν υπάρχει «πεντάστερο ξενοδοχείο» που να μην έχει κουζίνα, εστιατόριο, μπαρ και «ωραία καταστήματα».

Κάτι τέτοια μπορούν να τα «τρώνε» εύκολα οι Βέλγοι, οι Αυστριακοί ή οι Ελβετοί ή οι ιθαγενείς στις Βελγικές αποικίες.

Οι Κρητικοί μπορούν να τα «φάνε» όταν βλέπουνε και ζούνε τα τελευταία χρόνια τα γνωστά βραχιολάκια των tour operator και των ξενοδοχειακών μονάδων?

Επίσης ας πληροφορήσει κάποιος τον γενικό διευθυντή ότι οι Κρητικοί δεν πρόκειται να πιστέψουν κανένα κόλπο καμία υπόσχεση και κανένα τρικ που θα αποσκοπεί στο να στηρίξει και να δεχτεί την επένδυση τους ο λαός του Ηρακλείου και της Κρήτης!

Από «τους επενδυτές» που μπορεί να είναι «άφραγκοι» ή «ανώνυμοι και αμφίβολοι και αναζητούν εκτός από το κέρδος και ένα νόμιμο πλυντήριο» το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε θα είναι μια υπέρμετρη και καταστροφική οικιστική ανάπτυξη με βίλες, ακίνητα, γήπεδα γκολφ, μαρίνες, που θα αποφέρουν την ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος, την εξαφάνιση του νερού, και τον οικονομικό μαρασμό της τοπικής κοινωνίας.

Οι «άφραγκοι, ανώνυμοι και αμφίβολοι επενδυτές» δεν υπάρχει περίπτωση να σεβαστούν και να κάνουν πράξη τον κάθε περιβαλλοντικό περιορισμό που θα τους υποβάλει το Κράτος και οι άδειες.

Ο λόγος είναι απλός!

Οι περιβαλλοντικοί κανόνες και περιορισμοί κοστίζουν ακριβά, πανάκριβα, και είναι από τα πρώτα στα οποία θα κάνουν «έκπτωση» οι «επενδυτές» για να έχουν κέρδος

Ας ψάξει ο κύριος επενδυτής να κάνει την επένδυση του σε άλλα κράτη της Μεσογείου που διευκολύνουν τέτοιες επενδύσεις (όπως αναφέρει στην συνέντευξη του) και ας αφήσει τα Μάταλα «στην χίπικη τους ιστορία».

Και ελπίζω και εύχομαι το Ελληνικό κράτος να «μάθει» και κάτι από την Κυπριακή κυβέρνηση που προσπαθεί να προστατεύσει το νησί από την «επενδυτική γκολφ επίθεση» από ξένες «θολές εταιρίες»

Η Κυπριακή κυβέρνηση μελετάει αναλυτικά και εξονυχιστικά τις προτάσεις και προσπαθεί με διάφορους τρόπους και οικονομικές ρήτρες να αποτρέψει τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τις επενδύσεις τους μόλις πουλήσουν τα ακίνητα που συνοδεύουν ένα γήπεδο γκολφ.

Νίκος Εξαρχάκης

Υ.Γ. Αφού ο γενικός διευθυντής έχει τέτοιες και τόσες γνώσεις πάνω στην τουριστική ανάπτυξη γιατί δεν κάνει την γκολφ επένδυση του στο Βέλγιο στην πατρίδα του?

Αλλά μάλλον εκεί δεν θα έχει καλές επιδοτήσεις από το Βελγικό κράτος

Scroll to Top