sstamellos

sstamellos

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Μαμάη 3, 10440, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email: medsos@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ: Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
ΣΕ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2005

Η χωρίς προηγούμενο καταστροφή, που προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα ΚΑΤΡΙΝΑ από τις Νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, και οι συνέπειές της αν και περιορίζονται πια στις εσωτερικές σελίδες των ελληνικών ΜΜΕ, είναι μια σοβαρότατη προειδοποίηση για τις επιπτώσεις από την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος. Οι καταγραφή των θυμάτων και των ζημιών είναι η μία διάσταση της καταστροφής. Οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες σε βάθος χρόνου είναι η άλλη διάσταση που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την παγκόσμια κοινότητα. Όπως φαίνεται, οι πολιτικές αποφάσεις δεν λαμβάνουν μέχρι σήμερα σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, την αγωνία εκατομμυρίων πολιτών, τις εκκλήσεις και τις πρωτοβουλίες ευαισθητοποιημένων κοινωνικών φορέων.

Ο τυφώνας ΚΑΤΡΙΝΑ διέλυσε την αυταπάτη ορισμένων κυβερνήσεων, πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων, αλλά και τμημάτων της αμερικάνικης – και όχι μόνο κοινωνίας- που αντί να λάβει προληπτικά μέτρα για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος , θεωρεί ότι «οι δυτικές κοινωνίες έχουν την τεχνολογία, την οργανωτική υποδομή και την οικονομική ισχύ να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή». Η καταστροφή στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ κρούει το καμπανάκι: διεθνείς οργανισμοί, κυβερνήσεις, οικονομικοί παράγοντες αλλά και πολίτες, πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις προσωπικές και συλλογικές μας ευθύνες, έναντι του μέλλοντος των παιδιών μας και του πλανήτη. Το θλιβερό θέαμα των χιλιάδων πλημμυροπαθών, που επί πέντε ημέρες πέθαιναν αβοήθητοι από αφυδάτωση, περιμένοντας μάταια την έλευση κάποιας στοιχειώδους βοήθειας, αναμφίβολα οφείλεται στην αλαζονική αποδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας των ΗΠΑ και στην κοινωνική αναλγησία της αμερικανικής κυβέρνησης. Αν η Νέα Ορλεάνη είχε εκκενωθεί εγκαίρως από τον πληθυσμό της, θα είχαν σωθεί, ίσως, πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος της καταστροφής δεν θα ήταν λιγότερο σημαντικό.

ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Η Νέα Ορλεάνη ήταν στις περιοχές που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή. Οι αμερικανικές αρχές υποτίμησαν όμως τις προειδοποιήσεις. Οκτώ ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα, φαίνεται ότι εκατοντάδες ή και χιλιάδες πτώματα αποσυντίθεται στα λιμνάζοντα νερά που καλύπτουν τη Νέα Ορλεάνη. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα ζήσουν για πολλούς μήνες πρόσφυγες, σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 2004 30 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν πρόσφυγες εξ αιτίας περιβαλλοντικών καταστροφών και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατομμύρια το 2010 και τα 150 εκατομμύρια το 2050.

Επίσης ο μέσος ετήσιος αριθμός θανάτων σε όλο τον πλανήτη εξ αιτίας καιρικών φαινομένων, που ήταν 22.000 στη δεκαετία του ’80, ανήλθε σε 33.000 ετησίως στη δεκαετία του ’90.

Οι 35.000 νεκροί από τον καύσωνα στην Ευρώπη, το καλοκαίρι του 2003, καθώς και τα αμέτρητα, μέχρι στιγμής θύματα του πρόσφατου τυφώνα, προϊδεάζουν για το χειρότερο.

► Κατά την φετινή ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (2 – 5 Ιουνίου) που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχε θέμα την αλλαγή του κλίματος, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη διαχείριση της αλλαγής του κλίματος, εκπρόσωπος της Ολλανδίας, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του εκτιμά πως ενδέχεται στις προσεχείς δεκαετίες το 40% της Ολλανδίας να καλυφθεί από νερά και, για το λόγο αυτό, μελετά σενάρια μεταφοράς των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην υπόλοιπη χώρα.

ΖΟΥΜΕ ΗΔΗ ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Η καταστροφή της Νέας Ορλεάνης: Ο Δήμαρχος της Νέας Ορλεάνη οδηγήθηκε στην απόφαση της βίαιης απομάκρυνσης όσων κατοίκων της πόλης δεν επιθυμούν να την εγκαταλείψουν, μετά από αυστηρές προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων για τους κινδύνους ξεσπάσματος επιδημιών χολέρας και τύφου. Επιπλέον οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι χιλιάδες των πτωμάτων, ανθρώπων και ζώων, που αποσυντίθενται, δεσμεύουν το οξυγόνο του νερού και οδηγούν στο θάνατο από ασφυξία όσα ψάρια δεν έχουν δηλητηριαστεί από το μολυσμένο νερό. Ταυτόχρονα με τη διαδικασία αποσύνθεσης, έχουν διαρρεύσει στο νερό τοξικές ουσίες από τις βιομηχανίες, καθώς και καύσιμα. Τα αποδημητικά πουλιά που περνούν αυτή την εποχή από τις εκβολές του Μισσισσιππή θα πεθάνουν και αυτά κατά χιλιάδες από δηλητηρίαση. Και βεβαίως ακόμα δεν υπάρχει εικόνα σχετικά με την έκταση των διαρροών πετρελαίου από τις πλατφόρμες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην περιοχή: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν νερά που αντλούνται από την πόλη απορριφθούν στον κόλπο του Μεξικού κινδυνεύει με μεγάλη καταστροφή η θαλάσσια ζωή αλλά και η υγεία των ανθρώπων. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και ο ποταμός Μισσισσιππής και οι γύρω λίμνες. Τα νερά που έχουν καλύψει την πόλη περιέχουν τοξικές ουσίες από οχήματα, βιομηχανίες και κατοικίες, περιττώματα αλλά και πτώματα ανθρώπων και ζώων, πετρελαιοειδή από τα διυλιστήρια και τις άλλες εγκαταστάσεις. Ακόμα και όταν η πόλη της Νέας Ορλεάνης θα έχει καθαριστεί, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το νερό πρέπει να υποστεί τόσο ισχυρή χλωρίωση για λόγους απολύμανσης, που επί ένα χρόνο θα είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

► Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος διαπιστώνει θεαματική αύξηση των πλημμυρών στην Ευρώπη κατά την περίοδο 1998 – 2002, την οποία αποδίδει στις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος. Σύμφωνα με τη Ζακλίν Μακ Γκλέιντ, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, τα τελευταία εκατό χρόνια η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβηκε κατά 0,7° C, ενώ στην Ευρώπη η άνοδος ήταν 0,9° C. Αν τίποτα δεν αλλάξει, προβλέπεται νέα άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι και 5,6° C ως το 2100. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δείχνει ότι υπάρχει συστηματική αλλαγή σε ότι αφορά τη θερμοκρασία, τις πλημμύρες, τη βροχόπτωση, την υποχώρηση των παγετώνων και την επιφάνεια χιονιού. «Από το λιώσιμο τον πάγων στην Αρκτική έως την έλλειψη νερού στη νότια Ευρώπη, όπου και να κοιτάξει κανείς βλέπει τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών» τόνισε η διευθύντρια της, Ζακλίν Μακ Γκλέιντ
Στην Ανταρκτική, τα τελευταία 50 χρόνια έλιωσαν οι πάγοι σε έκταση 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στην Αρκτική, απειλώντας με εξαφάνιση πλήθος ζώων που ζουν στους πόλους. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει επιταχυνθεί.
Όμως η αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα επηρεάζει και τη χημική σύνθεση του νερού της θάλασσας, καθώς το τελευταίο απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και οξειδώνεται, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αλλά και θαλασσινά, όπως τα οστρακόδερμα, οι αχινοί και οι αστερίες.
Ο καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη τον Αύγουστο του 2003 οφειλόταν κατά πάσα πιθανότητα στην υπερθέρμανση του πλανήτη σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Το καλοκαίρι εκείνο ήταν το θερμότερο των τελευταίων 500 χρόνων. Οι καύσωνες τέτοιας έντασης είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέσσερις φορές πιο πιθανό να συμβούν σε σχέση με την πριν την βιομηχανική επανάσταση εποχή.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Στη Νέα Ορλεάνη: Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιριών μόνο οι απαιτήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρίες για αποζημιώσεις αναμένεται να φτάσουν τα 60-100 δισεκατομμύρια δολάρια. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Δεν περιλαμβάνονται οι ζημιές που θα υποστούν οι Αμερικανοί καλλιεργητές, δεν συνυπολογίζονται οι συνέπειες από την αύξηση των τιμών των εξαγώγιμων αμερικανικών γεωργικών προϊόντων σε τρίτες χώρες και δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία από την άνοδο της τιμής των πετρελαιοειδών. Οι ΗΠΑ προμηθεύονται το 60% του πετρελαίου που εισάγουν μέσω λιμανιών στον Κόλπο του Μεξικού, οι εγκαταστάσεις των οποίων καταστράφηκαν. Επίσης, στον Κόλπο του Μεξικού αντλείται το 25% του αμερικανικού πετρελαίου. Μετά από το πέρασμα του ΚΑΤΡΙΝΑ από την περιοχή η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 95%. Εταιρίες όπως η Preben Prebensen, δήλωσαν ότι θα υποστούν ζημιά $75m από τον τυφώνα, η Brit, μείωση των κερδών της για το πρώτο εξάμηνο κατά 61 %, η RSA ανέφερε απώλειες από τον τυφώνα της τάξης των £25m, ενώ η Goshawk περίπου $30m.
► Σε παγκόσμιο επίπεδο: Οι συνέπειες από τη µεταβολή του κλίµατος περιλαµβάνουν οικονοµικές απώλειες ως αποτέλεσµα συµβάντων συνδεόµενων µε τις καιρικές συνθήκες και το κλίµα, όπως πληµµύρες, καταιγίδες και ξηρασία ή τυφώνες σε ορισμένες περιοχές. Στην Ευρώπη, οι απώλειες αυτές έχουν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, αυξηθεί σηµαντικά τα τελευταία 20 χρόνια, σε µέσο όρο 10 δισεκατοµµυρίων ευρώ τη δεκαετία του 1990. Ο ετήσιος αριθµός των καταστροφικών συµβάντων που συνδέονται µε τις καιρικές συνθήκες και το κλίµα στην Ευρώπη διπλασιάστηκε τη δεκαετία του 1990 σε σύγκριση µε τις προηγούµενες δεκαετίες, ενώ συµβάντα που δεν συνδέονται µε το κλίµα, όπως οι σεισµοί, παρέµειναν σταθερά. Τέσσερις από τις πέντε χρονιές µε τις μεγαλύτερες οικονοµικές απώλειες ήταν από το 1997 και µετά…

Σύμφωνα με την εταιρία εκτίμησης κινδύνων Risk Management Solutions Inc. οι σχετιζόμενες με την αλλαγή του κλίματος καταστροφές προκάλεσαν ζημιές ύψους 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2004, ποσό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου του 2003. Σε ό,τι δε αφορά στο 2005, μόνο το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών του ΚΑΤΡΙΝΑ ενδέχεται να φθάσει ακόμα και τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με την ίδια εταιρεία.

Οι παραπάνω αριθμοί γίνονται ακόμα πιο εφιαλτικοί, αν πραγματοποιηθεί η πρόβλεψη της αμερικανικής και της καναδικής ΕΘΝΙΚΗΣ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΝΟΑΑ), σύμφωνα με την οποία, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, που ολοκληρώνεται η περίοδος των τυφώνων, αναμένονται 10 – 12 τυφώνες στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, από τους οποίους 4 αναμένεται να είναι πολύ ισχυροί και ένας τουλάχιστον θα είναι του μεγέθους του ΚΑΤΡΙΝΑ.
.
Το ετήσιο μέσο ύψος των ζημιών από καταστροφές σχετιζόμενες με το κλίμα ανέρχονταν σε 26 δισεκατομμύρια δολάρια στη δεκαετία του ’80, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Risk Management Solutions Inc. και σε 67 δισεκατομμύρια δολάρια στη δεκαετία του ’90.

Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, οι πλημμύρες της πενταετίας 1998 – 2002, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, προκάλεσαν ζημιές 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Scroll to Top