sstamellos

sstamellos

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ζήτ…

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
είναι ζήτημα παγκόσμιας δικαιοσύνης


Μπορεί η πρωτοχρονιά να μας φαίνεται σαν …χθες και το τέλος του 2007 ακόμα πολύ μακριά, όμως στις 10 Ιανουρίου, ο μέσος έλληνας θα έχει εκπέμψει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο ο αντιπροσωπευτικός κάτοικος 36 φτωχών χωρών όλο το χρόνο.

Η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή, είναι όμως και μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες κοινωνικές αδικίες.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι αυτοί που έχουν παράξει –και συνεχίζουν να παράγουν- τη συντριπτική πλειονότητα των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Όμως, οι φτωχότεροι άνθρωποι στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες είναι αυτοί που θα υποστούν τις πιο καταστροφικές συνέπειες.

Ήδη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως 160 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με την αλλαγή του κλίματος.

Σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες με χαμηλότερες κατακεφαλήν εκπομπές CO2 από την Ελλάδα, ενώ ακόμα και ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες, η επίδοσή μας δεν είναι καλή: 17 χώρες της ΕΕ-27 έχουν χαμηλότερες κατακεφαλήν εκπομπές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο μέσος Έλληνας εκπέμπει 9,97 τόνους CO2 το χρόνο (άλλοι περίπου 2,5 τόνοι ισοδύναμου CO2 αφορούν τα άλλα αέρια του θερμοκηπίου), τη στιγμή που –ανάλογα με τα σενάρια- οι μέσες κατακεφαλήν παγκόσμιες εκπομπές CO2 πρέπει να πέσουν σε 1,1 – 2,0 τόνους μέχρι το 2100 προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές κλιματικές αλλαγές.

Η αδικία δεν βρίσκεται βέβαια μόνο μεταξύ των κρατών αλλά και στο εσωτερικό τους: Τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι περισσότερο εύποροι καταναλώνουν περισσότερο και εκπέμπουν περισσότερο σε σχέση με τους φτωχότερους.

Το κείμενο αυτό βασίζεται στη σχετική δημοσίευση για την Βρετανία του World Development Movement που έχει ετοιμάσει και σχετική Έκθεση και ημερολόγιο.

Τάσος Κρομμύδας


ΣΗΜ1: Οι 36 αυτές χώρες είναι οι Αφγανιστάν, Τσαντ, Δημοκρατία του Κογκό, Καμπότζη, Αιθιοπία, Ουγκάντα, Μπουρούντι, Μαλάουι, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Μοζαμβίκη, Ρουάντα, Νεπάλ, Δημ. Κεντρ. Αφρικής, Λεσότο, Νίγηρας, Σομαλία, Τανζανία, Μαδαγασκάρη, Γουινέα, Μπουτάν, Ερυθραία, Λάος, Νησιά Κομόρες, Σιέρα Λεόνε, Γκάμπια, Λιβερία, Αϊτή, Ζάμπια, Κένυα, Σουδάν, Μπούρμα, Μπενίν, Κιριμπάτι, Γουινέα Μπισάου, Μπμαγκλαντές

ΣΗΜ2: Για να αντιληφθούμε τι σημαίνει η απαίτηση για 1,1 τόνο CO2 ετησίως, τόσες είναι οι κατ’άτομο εκπομπές ενός (σημερινού) ΙΧ που μοιράζονται 3 άνθρωποι και κάνει 20 χιλιάδες χλμ το χρόνο.

ΣΗΜ3: Δημοσιεύτηκε και στο Blog "Ενέργεια και κλιματική αλλαγή"

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top