sstamellos

sstamellos

Η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί επ…

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επιτακτική ανάγκη
η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί

Με αφορμή τη συζήτηση για την τύχη του αδόμητου χώρου πρασίνου στο Γουδί και την επιχειρούμενη χωροθέτηση του γηπέδου ποδοσφαίρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, πραγματοποιήθηκε σήμερα 20 Ιανουαρίου 2005 κοινή συνέντευξη τύπου των εξής φορέων:

* Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
* Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
* Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών
* Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Παν. Σύλλογος Αρχιτεκτόνων
* Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
* WWF Ελλάς

Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων, η Αθήνα και γενικότερα οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου ασφυκτιούν από την έλλειψη ανοιχτών φυσικών χώρων που λειτουργούν ως καταφύγια βιοποικιλότητας και χώροι αναψυχής και ξεκούρασης, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και συμβάλλουν σημαντικά στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Η Αθήνα διαθέτει το χαμηλότερο ανά κάτοικο ποσοστό πρασίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αδυνατεί να προσφέρει την πολυτέλεια χωροθέτησης μεγάλων αθλητικών και εμπορικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Ανδρεόπουλος, ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Γιάννης Πολύζος, η εκπρόσωπος του ΤΕΕ Βιβή Μπάτσου, ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Τάκης Γεωργακόπουλος, η πρόεδρος του ΣΕΠΟΧ Μάρθα Χουρσιανάκου, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Βασίλης Δωροβίνης και ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας τόνισαν πως:

1. Ο προτεινόμενος χώρος κατασκευής των εγκαταστάσεων έχει χαρακτηρισθεί ως «Μητροπολιτικός χώρος πρασίνου», βάσει του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (1985) και έχει ενταχθεί στη «Β’ ζώνη προστασίας Υμηττού». Επιπλέον, βάσει του νόμου 732/77 η έκταση έχει παραχωρηθεί στους δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου για τη δημιουργία χώρου πρασίνου μητροπολιτικής εμβέλειας.
2. Η περιοχή εμπίπτει στις διατάξεις του Π.Δ. της 31.8/20.10.1978 «Περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού» (ΦΕΚ Δ’ 544) και καθορίζεται ως Β Ζώνη Προστασίας. Σε αυτήν τη ζώνη επιτρέπεται μεν η ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες όμως θα πρέπει να είναι κοινωφελείς (άρα μη-κερδοσκοπικές) και προφανώς θα πρέπει να είναι ήπιες ώστε να μην επιβαρύνουν περαιτέρω την περιοχή.
3. Πέριξ της προτεινόμενης περιοχής ήδη λειτουργούν εννέα νοσοκομεία, τρία υπουργεία, πανεπιστημιακά και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, στρατόπεδα. Με δεδομένο ότι η περιοχή περιβάλλεται από πυκνό οικιστικό ιστό πέντε δήμων, θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί ως υπερκορεσμένη.
4. Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας έχει από το 1999 ολοκληρώσει μελέτη για δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί – Ιλισός». Η ολοκληρωμένη πρόταση προβλέπει την οικολογική αναβάθμιση της περιοχής και μετατροπή της σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και το WWF Ελλάς καλούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ. για προστασία και αύξηση του αστικού πρασίνου και να θέσει τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου «Γουδί – Ιλισός» ως προτεραιότητα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα.

***********************************************************
Θεοδότα Νάντσου
Συντονίστρια περιβαλλοντικών δράσεων,
WWF Ελλάς, Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα
τηλ: 210 3314893, fax: 210 3247578, <http://www.wwf.gr/>

Scroll to Top