Δράση υπέρ του περιβάλλοντος
Θερμοπυλών 21Α
68100 Αλεξανδρούπολη
Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό καταγράφει άλλη μία πρωτοτυπία ευρωπαϊκού επιπέδου. Χωροθετεί μέσα σε περιοχές τουριστικής προτεραιότητας και την εξορυκτική δραστηριότητα. Δηλαδή οι τουρίστες στον χώρο μας θα απολαμβάνουν στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα τον περιβαλλοντικό παράδεισο με την περιβαλλοντική κόλαση των μεταλλείων και των λατομείων.
Έτσι για άλλη μία φορά το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αποδυκνείει ότι αδιαφορεί για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αδιαφορεί για την εφαρμογή της όγδοης αρχής της βιώσιμης ανάπτυξης, τη χωρονομία, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος οριοθετεί τις δραστηριότητές του στον χώρο, έτσι ώστε να μη αλληλοσυγκρούονται, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον τουρισμό και τα μεταλλεία που τοποθετούνται στον ίδιο χώρο. Αυτά τα πρωτοφανή συμβαίνουν με προτάσεις του υπουργείου που είναι εξ ορισμού αρμόδιο για τη Χωροταξία και το Περιβάλλον.
Τραγική ειρωνεία είναι ότι θα συζητηθεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου (βιώσιμης) Ανάπτυξης.
Ουσιαστικά το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αποσκοπεί με την πρόταση του αυτή και στην εγκατάσταση των μεταλλείων χρυσού στο νοτιοδυτικό άκρο του ν. Έβρου που έχει τουριστικό ενδιαφέρον.
Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου συμπαρατάσσεται με τις δέκα οικολογικές οργανώσεις (Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Mom-Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς) που ζήτησαν με κοινή ανακοίνωση τους την απόσυρση του σχεδίου αυτού που θα συζητηθεί στο ΕΣΧΑ. Εκφράζουμε την πεποίθηση μας ότι θα αποτύχει και αυτή η προσπάθεια του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. που αποβλέπει στην ικανοποίησή των μεταλλευτικών οικονομικών συμφερόντων.
Θα πρέπει όμως κάποτε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να πάψει να λειτουργεί με τις παρωχημένες αρχές της άγριας ανάπτυξης της δεκαετίας του 1960. Αντί να εξυπηρετεί του κύκλου των μεταλλευτικών – οικονομικών συμφερόντων θα πρέπει στο επίκεντρό του ενδιαφέροντος του να είναι ο άνθρωπος και όχι τα κέρδη που συνοδεύονται από την περιβαλλοντική καταστροφή.
Πέρα από όλα αυτά οφείλει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να σέβεται και να εφαρμόζει την εθνική περιβαλλοντική αναπτυξιακή νομοθεσία.
Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το πλατύ κοινωνικό κίνημα που αναπτύχθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια ενάντια στα χρυσορυχεία θα αντιδράσει ποικιλοτρόπως για να ακυρώσει και αυτή την προσπάθεια που αν ευδοκιμήσει θα επιφέρει την περιβαλλοντική καταστροφή και την οικονομική απαξίωση του τόπου μας.