sstamellos

sstamellos

Η στεγαστική κρίση είναι γεγονός – καμπανάκι για φούσκα ακινήτων

Η στεγαστική κρίση είναι γεγονός – καμπανάκι για φούσκα ακινήτων

 

«Το να έχει κανείς ένα αξιοπρεπές σπίτι, αποτελεί αναφαίρετο και θεμελιώδες δικαίωμα» διαβάζω κάπου, προσπαθώντας να εντοπίσω αναφορές σ’ αυτό το κοινωνικό αγαθό που λέγεται ΚΑΤΟΙΚΙΑ. Θα μου πείτε τώρα, το να ψάχνει κανείς για κοινωνικά αγαθά στην εποχή της πλήρους επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού, καταντάει ανέκδοτο.

 

Ναι, έτσι είναι. Στόχος τους, σιγά σιγά η διαχείριση της κατοικίας να περάσει πλήρως στις χρηματιστηριακές εταιρείες του real estate, να γίνει εμπορικό προϊόν που να αποφέρει ΚΕΡΔΗ στους ΜΕΤΟΧΟΥΣ. Όλα στο βωμό του μεγάλου θεού της εταιρείας, το κέρδος! Για ό,τι είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο, πρέπει πρώτα να προσκυνάμε τον θεό της εταιρείας. Παιδεία, Υγεία, Ενέργεια, Κατοικία, Νερό, Ασφάλιση, Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες και, σε λίγο, ο αέρας που αναπνέουμε. «Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα τη μάνα που σας γέννησε», που λέει και ο Ζοζέ Σαραμάγκου. Αυτή θα είναι μάλλον η τελευταία τους ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ…

 

Το ενοίκιο και γενικά το κόστος κατοικίας οδηγεί τις οικογένειες σε απόγνωση. Ενοίκιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, θέρμανση, για τον περισσότερο κόσμο ξεπερνάει και το 60% του μέσου μηνιαίου μισθού. Αν πρόκειται για οικογένεια, αγγίζει και το ύψος του μηνιαίου μισθού. Ακόμα πιο δύσκολα είναι για τους φοιτητές, έτσι που οι νέοι αναγκάζονται, εκ των πραγμάτων, να μείνουν κοντά στους γονείς ή να εξασφαλίσουν συγκατοίκηση. Η συγκατοίκηση για πολλούς νέους τείνει πλέον να γίνει η νέα κουλτούρα, ο νέος τρόπος ζωής.

 

Ο πρωθυπουργός με μεγάλη σαφήνεια δικαιολογεί τις αυξήσεις λέγοντας «Ως αποτέλεσμα όμως, της οικονομικής ανάπτυξης είδαμε μια απότομη αύξηση στις αξίες των ακινήτων και μία πολύ απότομη αύξηση στα ενοίκια». Τόσο απλά! https://www.ot.gr/2024/02/11/epikairothta/enoikia-dilosi-mitsotaki-gia-skliri-alitheia-tin-ora-pou-megalonei-epikindyna-i-stegastiki-krisi/ . Να όμως που την οικονομική ανάπτυξη δεν την βλέπει ο εργαζόμενος. Και «οικονομική ανάπτυξη» εννοεί το ξέπλυμα χρήματος στο real estate, το Airbnb και την golden visa. Είναι περιττό να αναφερθούμε στο οικολογικό/περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτής της “ανάπτυξης”, το οποίο διαγράφεται από το λεξιλόγιό του.

 

Με λίγα λόγια δεν χρειάζεται να μιλήσει κανείς για στεγαστική κρίση, που έρχεται. Αυτή είναι τώρα γεγονός! Βέβαια το καμπανάκι που κουνάει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας για «φούσκα ακινήτων» στην Ελλάδα, αφορά ίσως στις επιπτώσεις στην οικονομία γενικότερα. Το ΔΝΤ αναφέρεται στις στρεβλώσεις στην αγορά του real estate και στον τρόπο χορήγησης των δανείων.

 

Φαίνεται πως η εξασφάλιση αξιοπρεπούς κατοικίας για μια αξιοβίωτη ζωή είναι βαθιά σοσιαλιστικό ζήτημα, που δεν συνάδει με τις μοντέρνες θεωρίες της ελεύθερης αγοράς και της Σχολής του Σικάγου. Ενώ ο έλεγχος των τιμών στα καλλυντικά και στα απορρυπαντικά των super market, για να κάνει λαϊκισμό ο πρωθυπουργός, περνάει στις εξετάσεις του Φρίντμαν.

Λαμία, Μάρτης 2024

1 σκέψη για το “Η στεγαστική κρίση είναι γεγονός – καμπανάκι για φούσκα ακινήτων”

  1. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. Για αυτόν τον λόγο – ΜΕΧΡΙ να επιτευχθεί η ΔΙΚΑΙΗ Κατανομή του ΠΛΟΥΤΟΥ, όπως περιγράφεται στο https://www.energynews.gr/society.gif – ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε ΔΩΡΕΑΝ Τροφή και Στέγη, έτσι ώστε να γίνει η Εργασία ακριβή (που λέει και ο Άνταμ Σμιθ).

    Ευχαριστώ ΘΕΡΜΑ για την Φιλοξενία.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top