sstamellos

sstamellos

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

Τον κανόνα που φέρει το Ελληνικό Δημόσιο να πρωτοστατεί σε παραβάσεις περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν με τα δείγματα γραφής τους και δύο εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής μας.

Πρόκειται για τον Δήμαρχο Πορταριάς και τον Νομάρχη Μαγνησίας οι οποίοι προκειμένου να περάσουν κάποιο αγωγό ύδρευσης – αποχέτευσης επέλεξαν την προσφιλή και εύκολη λύση της ολοκληρωτικής καταστροφής δύο παραδοσιακών περιπατητικών διαδρομών που διατηρούνταν σχεδόν ανέπαφοι στο πέρασμα του χρόνου και αποτελούσαν μνημεία της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1η

ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ – ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΙΑΣΩΝ

Μερικοί μήνες πέρασαν από τότε που ο Δήμαρχος Πορταριάς βάφτισε αυθαίρετα το καλντερίμι που συνέδεε πεζοπορικά την ¶λλη Μεριά με την Πορταριά ως μονοπάτι «ΙΑΣΩΝ» τοποθετώντας και τις σχετικές, αμφιβόλου αισθητικής πινακίδες του. Μόλις όμως χρειάστηκε από κάπου να περάσει κάποιο αγωγό η λύση ήταν μία: η πλήρης καταστροφή του καλντεριμιού. Πέτρες, χώματα, τσιμέντα, μπάζα, κομμάτια πλαστικού και άλλα σκουπίδια όλα μαζί ανακατεμένα, εγκαταλείφθηκαν όπως-όπως αφήνοντας το έργο της «αποκατάστασης» αποκλειστικά στη φύση. Οι συνεχείς οχλήσεις προς τον Δήμο από περιπατητές και φυσιολάτρες να επανατοποθετηθούν οι πέτρες και να πάρει το καλντερίμι την παλιά του μορφή, «γειώθηκαν» αναλόγως από τον Δήμαρχο Πορταριάς .

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2η

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΛΕΦΟΚΑΣΤΡΟ-ΚΑΛΑΜΟΣ-ΠΑΟΥ

Κατά μήκος της ακτογραμμής από το Λεφόκαστρο μέχρι την Πάου διασώζονταν μέχρι πρόσφατα παραδοσιακό μονοπάτι το μοναδικό παραλιακό σε όλο το νομό το οποίο αντάμειβε τον περιπατητή με την εξαιρετική του θέα μιας και δεν απομακρύνονταν από την επιφάνεια της θάλασσας παραπάνω από 10 μέτρα (είχε δε καταγραφεί από τον συγγραφέα Νίκο Χαρατσή στο βιβλίο του ΟΔΗΓΟΣ ΠΗΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΕΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗ, σ.219).

O Νομάρχης Μαγνησίας προκειμένου λοιπόν να υπογειώσει έναν άλλο αγωγό (πιθανόν για την υδροδότηση από το φράγμα Παναγιώτικο – πινακίδες πληροφόρησης του έργου δεν υπάρχουν πουθενά) επέλεξε την διαδρομή του παραδοσιακού μονοπατιού. Η διάνοιξη που συνέβη δε αυτή την φορά ισοδυναμεί με πρωτοφανή οικολογική και πολιτιστική καταστροφή. Το μονοπάτι καταστράφηκε ολοκληρωτικά στο σύνολό του, το πλάτος της διάνοιξης ξεπερνά το πλάτος ενός φαρδιού αγροτικού δρόμου (3-4 μέτρα) και τα διάφορα υλικά (χώματα εκσκαφής, κοτρώνια, κομμάτια πλαστικού σωλήνα, σκουπίδια κ.α) έχουν πεταχτεί προκλητικά στις πλαγιές του βουνού μέχρι τη θάλασσα. Το παλιό μονοπάτι τώρα πια μάλλον κάποιο όρυγμα μάχης θυμίζει παρά την γραφική, παραδοσιακή διαδρομή.

Οι δύο εκπρόσωποι της εξουσίας στην περιοχή μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν κάθε τόσο αναφέρονται στην «ήπια τουριστική ανάπτυξη» και τον «εναλλακτικό τουρισμό» το ενδιαφέρον τους δεν θα πρέπει να εξαντλείται στον άναρχο πολλαπλασιασμό των καταλυμάτων, στην υπερπροσφορά των ταβερνών και των καφέ, στην αλόγιστη χάραξη των αγροτικών και δημοσίων δρόμων και την μεταφορά της πόλης στο ορεινό τοπίο. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εναλλακτικοί τουρίστες στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν την δυνατότητα σε κάθε ορεινό προορισμό να διαλέξουν περιπατητικές και ορειβατικές διαδρομές από ένα δαιδαλώδες και πλούσιο δίκτυο που έχει στηθεί στην κάθε περιοχή το οποίο σημειωτέον σηματοδοτείται προστατεύεται και συντηρείται με τη παροιμιώδη Ευρωπαϊκή συνέπεια και οργάνωση.

Σας καλούμε να διαδώσετε τη διαμαρτυρία και να αποστείλετε συμπληρωμένο το κείμενο διαμαρτυρίας που σας αποστέλλουμε στην Νομαρχία Μαγνησίας:

Ταχυδρομικώς : Διεύθυνση: Ιωλκού – Αναλήψεως, Διοικητήριο Tαχ. Kώδικας: 38001

Με Φαξ : 24210 70961

Με Email: nomarxis@magnesia.gr

Φυσιολατρική Ομάδα Βόλου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top