sstamellos

sstamellos

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Πολλές φορές οι ανά τον κόσμο ερευνητές έχουν αναρωτηθεί, για ποιο λόγο στις σύγχρονες ναρκισσιστικές κοινωνίες, υπάρχουν άνθρωποι! που προσφέρουν εθελοντική εργασία, στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων των δήμων ή μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά θεωρείται από πολλούς αξιοθαύμαστη, αλλά από τους ψυχολόγους αινιγματική, αφού όχι μόνο δεν υπάρχει εμφανές! προσωπικό όφελος, αλλά ενίοτε συνεπάγεται, για τον εθελοντή, απώλεια χρόνου και επιπρόσθετο άγχος.(Αυτό εφαρμόζουμε εμείς ως ομάδα κοινωνικής Αλληλεγκύης στο Γαλάτσι & όπου μπορούμε, με ειδικό όρο στο νομικό μας πλαίσιο, δεν δίνουμε, ούτε παίρνουμε χρήματα από κανέναν). Είναι όμως έτσι, όλες οι ΜΚΟ η κάτι άλλο ? που μόνο στα λόγια είναι ΜΚΟ και κάποιες από αυτές χρηματο δοτούνται αδρά και το 70% πάει σε διοικητικά έξοδα και κανείς δεν ξέρει το πραγματικό, έργο & το μέγεθος, της ανιδιοτελούς όπως φαίνεται προσφοράς τους προς το συνάνθρωπο!
Ερευνητές Ψυχολόγοι και Ψυχίατροι, από όλο το κόσμο μετά από εικοσαετή έρευνα με εθελοντές εντόπισαν πέντε βασικά κίνητρα εθελοντισμού πού τελικά ανάγεται σε τρόπο ζωής :

1)Αξίες: Για ικανοποίηση προσωπικών αξιών ή ανθρωπιστικών ιδεωδών.

2)Ενδιαφέρον για την κοινότητα: Βοήθεια προς μια ομάδα με την οποία το άτομο αισθάνεται συνδεδεμένο.

3)Ενίσχυση του αυτοσεβασμού: Προκειμένου ο εθελοντής να νιώσει καλύτερα ή να αποφύγει πιέσεις.

4)Κατανόηση: Γνωριμία με άλλους ανθρώπους. τόπους ή πολιτισμούς και συνεπώς καλύτερη κατανόηση αυτών.
5)Προσωπική ανάπτυξη: Μια πρόκληση για προσωπική βελτίωση, προώθηση της επαγγελ
ματικής σταδιοδρομίας.

Τα άτομα νεαρής ηλικίας συνήθως αναπτύσσουν εθελοντική δραστηριότητα για να προωθήσουν την καριέρα τους, ενώ εθελοντές μεγαλύτερης ηλικίας(όχι όλοι) κινητοποιούνται από πιο αφηρημένες αξίες! όπως ο ανθρωπισμός, ή η συμμετοχή στη δράση της κοινότητας τους.

Το θέμα του κοινωνικού εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, εμείς το βλέπουμε (μη διαφωνώντας σε πολλά απ’ τα πιο πάνω)ακόμη πιο διαφορετικά από τους εκφραστές, μιας άλλης νοοτροπίας(ΜΑΡΑΘΩΝΙΩΝ ΕΠΑΙΤΕΙΑΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΠΕΙΝΑΣ, κ.λ.π.)που πίσω κρύβονται κύριοι και κυρίες που αυτοπροβάλλονται με το δήθεν έργο τους & τις πιο πολλές φορές, απομυζούν τον κρατικό κορβανά σε έργα κατασκευαστικά, αλλά & σε άφθονο χρήμα που ανήκει ουσιαστικά σε ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ! που ποτέ, η σπάνια αν προτιμάτε καλύτερα, το διαχειρίζονται οι ίδιες για τις πραγματικές τους ανάγκες… Δηλαδή ποτέ δε παραμένουμε ουδέτεροι, αλλά παλεύουμε ΟΛΟΙ συλλογικά με ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ πάντα το ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ στην Πατρίδα μας, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ που εκφράζουμε απέναντι στους συνανθρώπους είναι πολιτική, οικονομική, αλλά και ηθική. Έτσι θέλουμε να δείξουμε στον Ελληνικό ΛΑΟ, ότι δεν υπάρχουν μόνο οξυμένα προβλήματα στη γειτονιά, στη επαρχία, σε όλη τη ΠΑΤΡΙΔΑ, αλλά και σ’ όλους τους λαούς της γης. Η πραγματική ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για όλους εμάς, που πιστεύουμε πάνω απ’ όλα στον ΑΝΘΡΩΠΟ! είναι να προσφέρουμε με τη ψυχή μας στο μέτρο που μπορούμε, σε όλους ανεξαιρέτως. Χωρίς διακρίσεις, τη βοήθειά μας και για όποιο δήποτε πρόβλημα κληθούμε, επικουρικά! αλλά μπροστάρης πάντα το ΚΡΑΤΟΣ(όχι άλλος προσφέρει, άλλος φαίνετε & άλλος εκμεταλλεύεται τις ευαισθησίες μας)
Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε πραγματικά κάποτε, να κοιτάμε ΙΣΙΑ στα μάτια! Όλους τους

ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ μας! αλλά κυρίως τα παιδιά όλου του κόσμου! τα παιδιά μας.
Δημιουργώντας για όλους ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ για μια ΖΩΗ πιο όμορφη! όπου το αυτονόητο θα προσφέρεται απλόχερα και δίκαια(χωρίς να χαράζουν άλλοι την ρώτα τους), αλλά οι ίδιοι χωρίς συμβιβασμούς και επαιτεία.

Και θ΄ αγκαλιάζει πάντα και πάνω απ’ όλα το ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ με ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ.

ΦΙΛΙΚΑ
ΜΕ ΑΠΕΙΡΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Κουνάνης Ελευθέριος Φραγκίσκος
Εκπαιδευτικός Μηχανικός – Παιδαγωγός, ΑμεΑ.
Μέλος της Παναττικής – Επιτροπής κατά της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.
Μέλος & Σύμβουλος για τις ευπαθείς ομάδες του Πανελλαδικού Συνδέσμου ΠΑΣΥΠΚΑ,
συνανθρώπων μας με κινητικά & άλλα προβλήματα. Ιδρυτής & συντονιστής Κέντρων ΑμεΑ στη Ελλάδα.
Ιδρυτής και υπεύθυνος της Εθελοντικής ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγκύης Γαλατσίου.
Πρ. Πρόεδρος Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού και Αθλητικού Συλλόγου ¶νω Γαλατσίου
Πρ. Πρόεδρος Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων και συντονιστικών επιτροπών στη Παιδεία 12 χρόνια
Μέλος τής Επιτροπής Ανθρωπιστικής βοήθειας, και της επιτροπής Κατά των κεραιών του θανάτου, στο Γαλάτσι.
http://users.otenet.gr/~fracisko/
www.pasipka.gr/

Scroll to Top