sstamellos

sstamellos

ΚΩΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2006

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ"
www.s-elpidas.org

ΠΡΟΣ :
Δήμο Κω, Δικαίου, Ηρακλειδών και τις παραγωγικές τάξεις του νησιού μας

Κοινοποίηση: Μ.Μ.Ε.


ΘΕΜΑ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2006

Η 27η Σεπτεμβρίου, αποτελεί μια ευκαιρία για μια κριτική προσέγγιση στον κύριο παραγωγικό τομέα του νησιού μας.

Η Συμπαράταξη Ελπίδας καταθέτει, για άλλη μια φορά τις προτάσεις της:

Α). σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής χρειάζεται:
– εθνικός χωροταξικός και περιφερειακός σχεδιασμός και τουριστική πολιτική με κοινωνικά κριτήρια
– ενδυνάμωση των υπηρεσιών τουρισμού και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης
– μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζόμενων
– εθνική πολιτική σταθερά φιλειρηνική και έμπρακτα αντιπολεμική

Β). οι ενέργειες της τοπικής κοινωνίας αφορούν τον προγραμματισμό της ανάπτυξης, την διαχείριση του χώρου και τις πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις για αλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο (αναπτυξιακός νόμος, επιδοτήσεις,..).
Υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για τον κορεσμό του νησιού μας σύμφωνα με την μελέτη της ICAP αλλά και η συνειδητοποίηση ότι νέες κλίνες δεν σημαίνει βελτίωση των εισοδημάτων μας! Ότι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων έφθασε σε οριακό σημείο.
—Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η θεσμοθέτηση χωροταξικής μελέτης του νησιού, που θα περιορίζει και θα θέτει ΟΡΟΥΣ για την αδειοδοτηση αύξησης των κλινών.
—Είναι άμεσα αναγκαίο, κατά την σύνταξη των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των δήμων μας να μπουν όροι και περιορισμοί στην τουριστική επέκταση και ταυτόχρονα να θεσπιστούν όροι διαφύλαξης του φυσικού μας περιβάλλοντος και μέτρα προστασίας των φυσικών πόρων.
—Είναι η ώρα για την σύνταξη ενός ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ενιαίου ρυθμιστικού σχεδίου με άξονα αναφοράς το μέλλον, κατανοώντας ότι η Κως έχει ξεπεράσει τα στάδια της υπανάπτυξης. Υπάρχει ανεπτυγμένη παραγωγική βάση που δημιουργεί όλα τα νέα προβλήματα και τους κινδύνους που παρουσιάζονται στις σύγχρονες κοινωνίες.
—Να χειριστούμε σωστά τον πλούτο που έχουμε. Να παρθούν μέτρα για την βελτίωση της λειτουργίας και της αισθητικής εμφάνισης όλων των χώρων του νησιού μας που υποφέρουν από την υπερεκμετάλλευση η την αδιαφορία μας και δημιουργούν εντυπώσεις προχειρότητας και ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Γ). Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο αναπτυξιακό όργανο που θα σχεδιάζει, θα συντονίζει, θα προγραμματίζει και θα ελέγχει την υλοποίηση των βασικών αξόνων του αναπτυξιακού προγράμματος για όλο το νησί. Ο ενιαίος φορέας τουρισμού που υπάρχει δεν παίζει και δεν μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο από την ίδια την φύση της συγκρότησης του.

Δ). Ο τουριστικός τομέας επηρεάζει όλες τις πλευρές της ζωής του νησιού μας.
Όμως η οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία αν δεν γίνεται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, δεν δημιουργεί βάσεις για το μέλλον. Αντίθετα το υπονομεύει στο βωμό πρόσκαιρων κερδών.
Πρέπει να προταχθούν αναγκαία έργα υποδομής που αφορούν όλη την κοινωνία μας (νοσοκομείο, σχολεία, κλπ) και να αποφευχθούν σπάταλες γιγαντιαίες παρεμβάσεις όπως νέο λιμάνι, έργα στις δυτικές παραλίες, κ.λ.π. και γενικά έργα που στοχεύουν στην παραπέρα γιγάντωση των τουριστικών εγκαταστάσεων.

Ε).Η ανάπτυξη μας πρέπει να απεγκλωβιστεί από την απόλυτη εξάρτηση που δημιουργεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Καμία ανάπτυξη δεν έχει νόημα όταν δεν λύνει βασικά προβλήματα των εργαζόμενων όπως: η εποχιακή απασχόληση, η εκπαίδευση και η συνεχής επιμόρφωση ,η βελτίωση των αμοιβών, η καλυτέρευση της καθημερινότητας σε ένα κοινωνικό περιβάλλον αλληλεγγύης, ελευθερίας και σεβασμού των αναγκών και των δικαιωμάτων μας.


Κως 27-9-2006
Για την Σ.Ε.
Στέλλα Τσατσαρωνη και Νίκος Μυλωνάς
Τηλ.6945291099

στοιχεία Συμπαράταξης Ελπίδας δικτυακός χώρος www.s-elpidas.org
Κως 27-9-06 Ε. Βενιζέλου 10 ΚΩΣ 853.00 ΤΗΛ 22420-20674 fax 22420-20674
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ δικτυακό μας χώρο: www.s-elpidas.org

Scroll to Top