sstamellos

sstamellos

ΚΩΣ:Αντιδράσεις στο Σ Ν περί αιγιαλού και παραλίας


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ"
ΝΗΣΟΥ ΚΩ

δικτυακός χώρος:www.s-elpidas.org

Κως 8-9-2006

προς: Δήμο Κω, και Δικαίου, Ηρακλειδών και Nισύρου

κοιν: Επαρχείο Κω, Ν. Δωδ/σου, Π. Ν. Αιγαιου

ΘΕΜΑ: «πρέπει να αντιδράσουμε σχέδιο νόμου περί αιγιαλού και παραλίας

1. από τις 25-7-2006 έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους www.mof-glk.gr το σχέδιο νόμου περί αιγιαλού και παραλίας για δημόσια διαβούλευση. Σας παρακαλούμε να μελετήσετε το ζήτημα. Να εξετάσετε τις επιπτώσεις του στην τοπικη κοινωνία και το περιβάλλον μας. Να πάρετε μέρος στην δημόσια διαβούλευση η οποια απευθύνεται κυρίως στα συλλογικά μας πολιτικά όργανα με πρώτα από όλα τους Δήμους οι οποίοι μέχρι σήμερα διαχειρίζονταν κατά παραχώρηση το ζήτημα ενοικίασης. Βεβαίως όλα θα ήταν απλά αν κάθε Δήμος για την περιφέρεια του είχε θεσμοθετημένο συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης των ακτών του. Όμως παρ όλες τις σημερινές αδυναμίες είναι απαραίτητη η έκφραση γνώμης.

2. σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης λόγοι εισπρακτικοί την ώθησαν στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Χαρακτηριστικά στο άρθρο 12 αναφέρεται: ΄΄είναι δυνατή η παραχώρηση της χρήσεως αιγιαλού και παραλίας για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου και γενικά κατασκευών και εγκαταστάσεων αναψυχής προσωρινού χαρακτηρα΄΄. Στην συνέχεια στο άρθρο 13 προβλέπεται η παραχώρηση χρήσεως του αιγιαλού, του υπεδάφους, του παρακείμενου χώρου, του πυθμένα για κατασκευή προβλητών για τουριστικές επιχειρήσεις, εταιρείες εμπορευματικών κέντρων κλπ. Πράγματα που δεν προβλεπόταν στον ισχύοντα νόμο Ν. 2971/2001. Προβλέπεται το μοίρασμα των παραλιών με απ ευθείας παραχώρηση (χωρις δημοπρασία) χωρις την γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης και χωρις την διάθεση μερίσματος στον οικείο Δήμο.

3. ειδικά για την Δωδεκάνησο στο άρθρο 26 προβλέπεται η επαναφορά της διαβόητης ρύθμισης ΛΙΑΣΚΑ! ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Η ΕΥΘΥΝΗ της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ της ΕΥΝΟΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 132/1929 ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥ Ν. 510/1947(ΦΕΚ 298Α) ΑΡΘΡΟ 8 ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ πρόσθετης 12-ΜΕΤΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ! Εκεί προβλέπεται ότι μετά το μέγιστο χειμέριο κύμα δεσμεύεται μια δωδεκάμετρη λωρίδα γης που προστίθεται στον Αιγιαλό. Μετά από αυτά τα 12 μέτρα αφήνεται ζώνη 50 μέτρων που αποτελεί την παραλία. Τωρα η 12-μετρη λωρίδα αποχαρακτηρίζεται από ζώνη αιγιαλού και ενσωματώνεται στην ζώνη της παραλίας! Επί πλέον στο όλο νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά στα 50 μέτρα της ζώνης παραλίας του προηγούμενου νόμου με αποτελεσμα την ασαφή τελική απόσταση των κτισμάτων από την θάλασσα!!! Γενικά το νομοσχέδιο εμπορευματοποιεί ακόμη περισσότερο ένα δημόσιο αγαθό κάτω από τις πιέσεις του ξενοδοχειακού και κατασκευαστικού κλάδου.

—Τι προτίθεσθε να κάνετε γι αυτό το ζήτημα, είτε κατά μόνας είτε με διαδημοτική συνεργασία για να προστατέψετε το δημόσιο συμφερον;
4. Καταθέσαμε ήδη τις προτάσεις μας στην επιτροπή διαβούλευσης. Με βάσει τις προβλέψεις του νόμου 1599/1986/αρθρο 16 και του νόμου 2690/1999/αρθρο 5 που αφορά την ενημέρωση των πολιτών για θέματα περιβάλλοντος, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας.

Για την Σ.Ε. Νίκος Μυλωνάς (τηλ: 6977703002)

στοιχεία Συμπαράταξης Ελπίδας δικτυακός χώρος www.s-elpidas.org

Κως 13-9-06
Ε. Βενιζέλου 10 ΚΩΣ 853.00
ΤΗΛ 22420-20674 fax 22420-20674

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ δικτυακό μας χώρο: :www.s-elpidas.org

Scroll to Top