Μεγάλες επενδύσεις ή μεγάλες περιβαλλοντικές κρίσεις;
Περιβαλλοντικά επώδυνο το νομοσχέδιο για τα μεγάλα έργα
Απειλή για σημαντική περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση εγκυμονεί το νομοσχέδιο «Επιτάχυνση Μεγάλων Έργων – Στρατηγικών Επενδύσεων», τα οποίο έθεσε από τις 6 Αυγούστου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο Υπουργός Επικρατείας, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Αρχέλων, Αρκτούρος, MOm Εταιρεία Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Καλλιστώ. Οι οργανώσεις, υπέβαλαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης λεπτομερές κείμενο σχολιασμού, το οποίο επισυνάπτεται.
Αν και η ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων που θα συνεισφέρουν στη διέξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και στη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας αποτελεί προφανώς επιθυμητό στόχο, οι οργανώσεις εκτιμούν πως το νομοσχέδιο εκμηδενίζει σημαντικές περιβαλλοντικές κατακτήσεις. Ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τη διαφάνεια στην έγκριση μεγάλων έργων και επενδυτικών σχεδίων, το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από μια προσπάθεια παράκαμψης κρίσιμων διαδικασιών και γνωμοδοτήσεων υπηρεσιών. Η μεγάλη επίσης ασάφεια στον ορισμό των έργων και επενδύσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις του δημιουργεί σύγχυση και αφήνει μεγάλα περιθώρια προσωπικών ερμηνειών για την εφαρμογή του. Τέλος, πολλά κομμάτια του αποτελούν πιστή αντιγραφή ρυθμίσεων που αφορούσαν τα ολυμπιακά έργα, χωρίς καν να αναφέρονται οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις των σχετικών διατάξεων.
Το νομοσχέδιο αποτελεί μια κακέκτυπη επανάληψη της νομοθεσίας επιτάχυνσης των ολυμπιακών έργων, δια της οποίας δεν καταστρατηγήθηκε απλώς το σύνολο σχεδόν της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά προκλήθηκε ανυπολόγιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην Αττική. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει μία μονοδιάστατη και «πυροσβεστική» προσέγγιση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτιμούν πως η παρούσα δυσμενής οικονομική συγκυρία πρέπει να γίνει αφορμή για συνολική αναθεώρηση, απλοποίηση και ενίσχυση με κανόνες απόλυτης διαφάνειας της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και επενδυτικών σχεδίων, ασχέτως οικονομικού μεγέθους. Χωρίς όμως οπισθοδρομήσεις και αγνόηση σημαντικών περιβαλλοντικών κεκτημένων. Ο πλέον ασφαλής, περιβαλλοντικά και νομικά, τρόπος διευκόλυνσης επενδύσεων και έργων παραμένει διαχρονικά και αμετάκλητα η ολοκλήρωση κρίσιμων περιβαλλοντικών εργαλείων, όπως οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο, καθώς και οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία βάσεις δεδομένων για τον φυσικό χώρο και τον βιολογικό πλούτο της χώρας.
Επικοινωνία : Λάζαρος Γεωργιάδης κιν. 6972640062