sstamellos

sstamellos

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Τ.Θ. 215 – ΧΑΝΙΑ 73100 – ΤΗΛ.- FAX.: 2821059510
E-mail: ecohania@otenet.gr, web site: ecocrete.gr

Χανιά, 9-2-2006

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Στο μάθημα του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», το μάθημα μετατράπηκε σε αντι-περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Ο ομιλητής Ευτ. Μ. Βορίδης έκανε λόγο για κινδυνολογία των ΜΜΕ που διογκώνουν τα προβλήματα και τα παρουσιάζουν πιο δραματικά απ’ ό,τι είναι. Σταχυολογούμε ορισμένα από τα «μαθήματα» Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έδωσε::
• «Αποδείχτηκε με τα χρόνια ότι τελικά η όξινη βροχή έκανε καλό στα δάση, αφού μετά από χρόνια …ξαναπρασίνισαν»! Έχει δει ο κύριος την καταστροφή των ανάγλυφων του μνημείου της Καμάρας στη Θεσσαλονίκη για να καταλάβει τι εστί όξινη βροχή; Κι αν η όξινη βροχή καταστρέφει αγάλματα, δηλαδή πέτρα και μάρμαρο, δεν θα έχει επιπτώσεις στα φυτά; Κι αν κάποια δάση που χτυπήθηκαν από την όξινη βροχή ξαναπρασίνισαν, αυτό οφείλεται ότι σε ορισμένες περιοχές πήραν κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
• «Τα αποθέματα του νερού είναι ανεξάντλητα, αφού η βροχή δίνει περισσότερο νερό από αυτό που καταναλώνεται και από αυτό που εξατμίζεται.» Γι’ αυτό το λόγο η Κρήτη απειλείται με ερημοποίηση, γι’ αυτό κάνουν λόγο για δημιουργία ερήμων στην Κρήτη οι επιστήμονες, γι’ αυτό εκατοντάδες κράτη υπέγραψαν σύμβαση κατά της ερημοποίησης. Γι’ αυτό διψάνε στο Ηράκλειο.
• «Η τρύπα του όζοντος δεν είναι σοβαρή απειλή».Γι’ αυτό ασχολούνται μαζί της διεθνείς οργανισμοί, γι΄ αυτό παίρνουν μέτρα τα κράτη; Τζάμπα μετατράπηκε μια ολόκληρη βιομηχανία σταματώντας την παραγωγή των χλωροφθορανθράκων (CFCs); Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι υγιεινές, η αύξηση των καρκίνων του δέρματος ωφελεί την ανάπτυξη, αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική.
• «Τι είναι ο αφανισμός της γαλάζιας φάλαινας μπροστά στην ανάπτυξη και την πρόοδο;» Ο μύθος της ανάπτυξης και της προόδου που κυριάρχησε τον εικοστό αιώνα μας οδήγησε στο Τσέρνομπιλ, στα πυρηνικά όπλα, στον πολλαπλασιασμό των ασθενειών από τη χημική μόλυνση κ.ο.κ. Κάθε ζώο και φυτό σε αυτόν τον πλανήτη έχει μια θέση, έναν ρόλο στη φύση και η εξαφάνισή του έχει αλυσιδωτές συνέπειες, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε θυσίες ολόκληρων ειδών ζώων στο όνομα της ανάπτυξης και της προόδου.
• Ο ομιλητής καθησύχασε μια κυρία που τον ρώτησε για τον κίνδυνο των μεταλλαγμένων, λέγοντας ότι τώρα μπορεί να χορτάσει περισσότερος κόσμος. Ο κόσμος όμως δεν πεινάει γιατί δεν υπάρχει αρκετή τροφή αλλά γιατί υπάρχει άνιση κατανομή της στον κόσμο: ¶λλοι πεθαίνουν από την πείνα κι άλλοι από το πολύ φαγητό, άλλοι δεν έχουν να φάνε κι οι πλούσιες χώρες πετάνε τρόφιμα (γάλα, πορτοκάλια, βούτυρο κλπ) στις χωματερές για να μην πέσουν οι τιμές. Η πείνα δεν μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για να προωθηθούν τα μεταλλαγμένα, δηλαδή η πλήρης βιομηχανοποίηση της τροφής με τα διατροφικά σκάνδαλα που ξεσπάνε το ένα μετά το άλλο, ο έλεγχος των τροφίμων από μια χούφτα εταιρείες, η μετατροπή όλων μας σε πειραματόζωα είτε το θέλουμε είτε όχι, η κατάργηση του δικαιώματός μας να επιλέγουμε εμείς τι θα τρώμε (αφού οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες επηρεάζουν και τις γειτονικές μέσω της τροφικής αλυσίδας και του κύκλου της φύσης).
• «Στην Ελλάδα δεν έχουν καταστραφεί δάση παρά μόνο γύρω από τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες κατοικίας όσων ήθελαν να μείνουν εκεί και εάν επιτρεπόταν να χτιστούν σπίτια μέσα στο δάσος, κανένα δάσος δε θα είχε καταστραφεί αλλά οι ίδιοι οι κάτοικοι θα προστάτευαν τα δέντρα.» Κι όλες αυτές οι πυρκαγιές όλα αυτά τα χρόνια σε όλη τη χώρα τι καίνε αν όχι δάση; Η οικοδόμηση μέσα στα δάση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς είναι γνωστή η απουσία ελέγχων και το όργιο της παρανομίας και της αυθαιρεσίας στις οικοδομές. Ποιος θα εμπόδιζε αυτόν που θα έχτιζε νόμιμα μέσα στο δάσος, να χτίσει από δίπλα κι ένα αυθαίρετο να το μοσχοπουλήσει, το οποίο αργότερα θα νομιμοποιηθεί «κατόπιν ενεργειών» κάποιου πολιτικάντη; Στο τέλος δεν θα μείνει ούτε δέντρο για δείγμα!
• «Είναι μύθος αυτό που λένε οι οικολόγοι για μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων λόγω της μόλυνσης. Αφορά μόνο τους οικολόγους που για να εκσπερματώσουν επιδίδονται σε αυνανισμό»!!! Τι να πει κανείς εδώ; Ας τα πει αυτά σε όλες εκείνες τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα για να κάνουν ένα παιδί και τρέχουν στα νοσοκομεία και τις κλινικές επί χρόνια. Όσο για το επίπεδο του σχολίου για τους οικολόγους, μπορεί πλέον να το κρίνει ο καθένας. Ο καθένας κρίνεται από τα λόγια και τις πράξεις του, το πρόβλημα είναι ότι τέτοιου επιπέδου σχόλια γίνονται σε επίσημη εκδήλωση του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων από ομιλητή που έχει προσκαλέσει ο Δήμος!
• Η όλη ομιλία έκλεισε με ένα μακάβριο ανέκδοτο για τον πισινό κάποιας κυρίας που και νεκρούς ανασταίνει!
Δεν ξέρουμε ποιος και πώς κάνει την επιλογή των ομιλητών σε αυτές τις εκδηλώσεις. Όμως η δημοτική αρχή (πλειοψηφία) του Δήμου Χανίων χρεώνεται πολιτικά τόσο την επιλογή του ομιλητή όσο και αυτά τα επιεικώς απαράδεκτα που ειπώθηκαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Είναι οι προσβολές, τα ρατσιστικά και χυδαία σχόλια μέσα στο αντικείμενο του μαθήματος «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»; Λυπούμαστε πολύ για το επίπεδο και για το Δήμο.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top