Μία Ευρώπη χωρίς πυρηνικά όπλα
Σε όλο τον κόσμο, επιστήμονες και καλλιτέχνες, στρατιωτικοί και ειρηνιστές, γυναίκες και άνδρες, νέοι και γέροι, λένε: ο πόλεμος είναι καταστροφή!
Για πολλούς ανθρώπους η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μια ελπίδα, ένα οικονομικό μοντέλο, μία πολιτιστική αναφορά, ένα ιδανικό της ευημερίας και της κοινωνικής ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μεγαλώνει και ακόμη νέες χώρες ζητούν να γίνουν μέρος της.
Η Ευρώπη επιθυμεί να «προωθήσει την ειρήνη, τις αξίες της και την ευημερία των κατοίκων της», όμως αυτή η επιθυμία συγκρούεται με την πραγματικότητα που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ γρήγορα: η παγκόσμια τρομοκρατία, ο πόλεμος στο Ιράκ, η προσφυγή στη χρήση της βίας για την επίλυση διεθνών, περιφερειακών και τοπικών συγκρούσεων, στρατηγική προληπτικών πολέμων, και πάνω απ’ όλα, ένας παράλογος αγώνας ταχύτητας για νέα πυρηνικά όπλα.
Οι εξαγγελίες των ΗΠΑ και της Γαλλίας που υποστηρίζουν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν ατομική βόμβα ως πρώτο χτύπημα ενάντια στην τρομοκρατία, οι διαβεβαιώσεις της Ιαπωνίας για την πιθανότητα να συνοδεύσει τον κόσμο των πυρηνικών για αμυντικούς σκοπούς, η πρόθεση του Ιράν και της Βόρειας Κορέας να συνεχίσουν τα πυρηνικά τους προγράμματα, αφήνουν τον καθένα φοβισμένο.
Η Ευρώπη, εγκαταλείποντας το ρόλο της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτιστικής δύναμης, διαιρεμένη στις εθνικές της κυβερνήσεις και υποταγμένη στη στρατιωτική πολιτική στρατηγική των ΗΠΑ, δέχεται την εγκατάσταση νέων βάσεων και ανεβάζει τη διεθνή ένταση.
Οι λαοί της Ευρώπης, από την άλλη, λένε: ας δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη!
Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να υποστηρίξει καμία πολιτική η οποία οδηγεί τον πλανήτη στην καταστροφή: οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων εδώ είναι σε κίνδυνο, το άμεσο μέλλον της ανθρωπότητας είναι σε κίνδυνο. Τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να απενεργοποιηθούν σήμερα, πριν να χρησιμοποιηθούν, μετά, θα είναι πολύ αργά. Οι πολιτικοί ας πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ή ας κάνουν στην άκρη!
Η Ευρώπη έχει την ιστορική ευκαιρία να γίνει ένα θετικό και κινητήριο μοντέλο για όλες εκείνες τις χώρες που σκέφτονται την περιφερειακή ένωση στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να θέσει σε κίνηση μία διεθνή πολιτική για τη μείωση της έντασης και την προώθηση της ειρήνης, ικανή να ανοίξει νέους ορίζοντες και νέους δρόμους που η ανθρωπότητα έχει ανάγκη να πάρει. Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να τεθεί επικεφαλής μίας ιστορικής αλλαγής, στην εμπροσθοφυλακή του Παγκόσμιου Ανθρώπινου Έθνους.
Απαιτούμε η Ευρώπη να επιλέξει μία σταθερή και μη-βίαιη πολιτική για την ειρήνη. Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα και αμετάκλητα τα ακόλουθα μέτρα:
• Μία Ευρώπη χωρίς πυρηνικά όπλα: να ζητηθεί από τις ΗΠΑ, η απόσυρση όλων των πυρηνικών μηχανημάτων που βρίσκονται στις βάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και να απενεργοποιηθούν καθώς και η εξάλειψη των πυρηνικών οπλοστασίων της Γαλλίας και της Αγγλίας, ως τα πρώτα βήματα της έναρξης του προγράμματος του παγκόσμιου πυρηνικού αφοπλισμού υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.
• Να ανακηρυχθούν τα πυρηνικά όπλα παράνομα σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου το 1996.
• Την ακύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας για εγκατάσταση ή εξάπλωση των στρατιωτικών βάσεων ξένων δυνάμεων στην περιοχή.
• Την απόσυρση των δυνάμεων από ευρωπαϊκές χώρες από περιοχές υπό κατοχή.
• Την αναζήτηση διπλωματικών μέσων και διαλόγου για την επίλυση συγκρούσεων.
Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και στις γειτονιές τους, στις πόλεις και στα χωριά της Ευρώπης κάτι νέο γεννιέται: μία απαλή αλλά παντοδύναμη συμφωνία, η οποία, σαν τυφώνας, σηκώνεται ενάντια σε κάθε αδικία, κάθε παραλογισμό και κάθε βία. Κανείς δεν θα είναι σε θέση να το σωπάσει γιατί είναι η πιο βαθιά ελπίδα της ανθρωπότητας.
Φίλοι από όλη την Ευρώπη, ας χτίσουμε μία Ευρώπη ειρηνική με τη δύναμη της μη-βίας!
Πράγα 22.2.2007
Giorgio Shultze (Εκπρόσωπος της εκστρατείας στην Ευρώπη)