sstamellos

sstamellos

Νέες απειλές για τους ελεύθερους χώρους από ιδι…

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων
για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

Ταχ. Δ/νση: Ζωχίου 8 – Α. Αμπελόκηποι

Δελτίο Τύπου

Νέες απειλές για τους ελεύθερους χώρους από ιδιωτικά συμφέροντα κάθε μεγέθους
Μεγάλες οι ευθύνες των αρχών

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα συνεδρίασε στις 17-5-06. Παρευρέθησαν 19 εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από όλη την Αθήνα.
Η Συντονιστική Επιτροπή με ανησυχία διαπιστώνει ότι στη μεταολυμπιακή Αθήνα έχει ενταθεί η επίθεση στους ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους της πρωτεύουσας από ιδιωτικά συμφέροντα κάθε μεγέθους. Για να προωθήσουν τα σχέδιά τους συχνά βρίσκουν υποστήριξη τόσο από την κεντρική διοίκηση (ΥΠΕΧΩΔΕ- Υπ. Οικονομικών, Υπ. Πολιτισμού, Υ.Εθ. ¶μυνας) και διάφορους ιδιωτικούς οργανισμούς που η κεντρική διοίκηση έχει δημιουργήσει (Ολυμπιακά Ακίνητα, ΟΣΕ, ΕΤΑ, κλπ) όσο και από τους Δήμους και τη Νομαρχία Αθηνών.

Αναλυτικότερα:

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την αγανάκτησή της για τις εξελίξεις στο Ζάππειο και συμπαρατάσσεται με το κύμα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει σε πολίτες, φορείς, στη Νομαρχία και στο Δ. Αθηναίων. Ο χώρος του Ζαππείου, ο Αρδηττός λόφος, ο λόφος ¶γρας και οι εγκαταστάσεις του Εθνικού ΓΣ, με ειδική διάταξη του κ. Αλογοσκούφη σε άσχετο νομοσχέδιο, παραχωρούνται ως προς τη χρήση σε ιδιώτη για εισπρακτικούς λόγους και μετατρέπονται από χώρος περιπάτου, ελεύθερης συναναστροφής, διαλόγου και αναψυχής σε εμπόρευμα.
Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλει τη νοοτροπία της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει την κρατική περιουσία ως να ήταν «δική της» και όχι ως κτήμα του λαού. Η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος απαιτεί την ακύρωση της διάταξης ολυμπιακού νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης για καταστροφική κατασκευή υπόγειου γκαράζ στο Ζάππειο. Επίσης, απαιτεί να προστατευτούν οι ελεύθεροι χώροι πίσω από το κτίριο του Ζαππείου και γύρω από την Αίγλη, όπου λειτουργούν αυθαίρετοι χώροι στάθμευσης και έχουν τοποθετηθεί αυθαίρετες μπάρες από ιδιώτες με μπράβους παρκαδόρους. Το Ζάππειο ανήκει στους Αθηναίους, στις οικογένειες και στα παιδιά και όχι σε επιχειρηματίες. Η Επιτροπή θα κάνει ότι μπορεί για να μην περάσει αυτή η χαριστική νομοθετική διάταξη.

Ο χώρος του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή κατακερματίζεται και δεν αντιμετωπίζεται ως ενιαίο πράσινο με ενιαίο σχέδιο και με ενιαία διαχείριση, με βάση τη μελέτη του ΕΜΠ. Ο κατακερματισμός συνεχίζεται. Η πρόσφατη παράδοση 25 στρεμμάτων της «προσωρινής» εγκατάστασης του Μπάντμιντον σε ιδιώτη για 20 χρόνια συνοδεύεται με δημιουργία θεάτρου 2.500 θέσεων, εστιατόρια, υπέργειο χώρο στάθμευσης και αντίστοιχη ακύρωση φυτεύσεων στην έκταση.
Τα υπόλοιπα κτίρια του Πάρκου Γουδή όλο και περισσότερο στεγάζουν στρατιωτικές υπηρεσίες, το πάρκο είναι γεμάτο περιφράξεις και σταθμευμένα αυτοκίνητα, νέες δεξαμενές καυσίμων εγκαταστάθηκαν, ο χώρος των 10 στρ που είχε παραχωρηθεί για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων χρησιμοποιείται για στάθμευση και δεν υπάρχει διαδικασία απομάκρυνσης του στρατοπέδου Ζορμπά και των υπολοίπων εγκαταστάσεων του στρατού. Αναφέρθηκε στη συνάντηση ότι στου Γουδή συζητείται ακόμη και η χωροθέτηση του κρεματορίου αποτέφρωσης νεκρών, αντί της αρχικής χωροθέτησης στο διαδημοτικό νεκροταφείο Σχιστού.

Το πρώην εργοστάσιο Κολούμπια, στην περιοχή Προμπονά, επιδιώκεται να αλλάξει χαρακτηρισμό από βιομηχανικός χώρος (εκτός σχεδίου) σε χώρο για γενική κατοικία (εντός σχεδίου-πυκνή δόμηση) μέσα από υπηρεσιακές διαδικασίες σκανδαλώδους ταχύτητας που ευνοούν τον ιδιώτη. Παράλληλα, και παρά τις ελλείψεις της άδειας κατεδάφισης, δεν εκδόθηκε αναστολή κατεδάφισης με αποτέλεσμα να έχουν κοπεί αιωνόβια δέντρα και να έχουν κατεδαφιστεί επτά από τα οκτώ κτίρια (μόνο το ένα είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο), καταπλακώνοντας τα ιστορικά μηχανήματα και τα μοναδικά ντοκουμέντα της δισκογραφικής εταιρείας. Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει την λογική του ΥπΠο να αντιμετωπίσει την υπόθεση της Κολούμπια μόνο ως προς την αρχιτεκτονική της αξία και όχι ως ιστορικό μνημείο πολιτισμού. Συμπαρατάσσεται με το αίτημα των καλλιτεχνών και των συλλογικοτήτων να διασωθεί ο εξοπλισμός που «πλιατσικολογείται». Ζητά να χαρακτηριστεί ο χώρος της Κολούμπια ως ιστορικός τόπος, με στόχο να στεγαστεί εκεί μουσείο της ελληνικής μουσικής ιστορίας.

Στην Κορεάτικη Αγορά, όπου τα τοπικά κινήματα είχαν συμβάλει με κινητοποιήσεις ώστε να γίνει πάρκο, νέες απειλές εγείρονται. Δύο κτίρια που δεν κατεδαφίστηκαν από την ΕΑΧΑ φιλοξενούν ιδιωτικές επιχειρήσεις και επεκτείνονται σε κοινόχρηστο χώρο. Δεν έχει απομακρυνθεί ακόμη το παρακείμενο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ. Τέλος, καταγγέλλεται ότι επιχειρείται να κατασκευαστεί ένα κτίριο 25 μέτρων με υπόγειο, με τη δικαιολογία ότι θα είναι … «έργο τέχνης (!)» που ο καλλιτέχνης δέχεται να …χαρίσει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το ΚΑΣ με μικρή πλειοψηφία ενέκρινε το κτίριο ως «εικαστική παρέμβαση!».

Στο Μαρούσι κερδήθηκε η προσφυγή των κατοίκων για δυσμενή αλλαγή χρήσεων γης στην Λ. Κηφισίας, αλλά απερρίφθη για νομικίστικους λόγους η δεύτερη προσφυγή για το Mall.

Στην Πνύκα, καταγγέλθηκε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία έχτισε αυθαίρετο κτίσμα μετά την κατεδάφιση δύο άλλων κτισμάτων, χωρίς η αστυνομία να παρέμβει αυτόφωρα. Στον παρακείμενο Διόνυσο, από τα διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει ότι ο χώρος στάθμευσης 13 στρ. που ιδιοποιείται το Κέντρο ανήκει στο Δ. Αθηναίων και κακώς αναγκάζει η επιχείρηση τα αυτοκίνητα των περιοίκων να σταθμεύουν στα πλακόστρωτα του Πικιώνη. Τέλος, καταγγέλθηκε το ΥπΠο γιατί αρνείται χορήγηση στοιχείων και εγγράφων στην τοπική Επιτροπή Αγώνα. Οι κάτοικοι ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις, νομικές ενέργειες και αντιδράσεις.

Στον Ελαιώνα οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ γίνονται εν κρυπτώ από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Δήμο Αθηναίων, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί στο κοινό καμιά επίσημη μελέτη ή σχέδιο. Στο Βοτανικό καταγγέλλεται ο σχεδιασμός ενός νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης.

Στο Σεράφειο Κολυμβητήριο, μετά την κατεδάφιση του από το Δ. Αθηναίων και την καταστρατήγηση του νόμου περί κληροδοτημάτων, ο Δήμος προχωράει στα σχέδια χτισίματος που αποκόπτουν από τη γειτονιά έναν αναγκαίο χώρο που έσφιζε από ζωή και αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, όλη η περιοχή γύρω από την οδό Πειραιώς σήμερα δέχεται μεγάλους χώρους ψυχαγωγίας και μάλιστα χωρίς νόμιμες άδειες, με μπράβους παρκαδόρους που καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια και τους ελεύθερους χώρους και σημαντική ηχορύπανση, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους.

Στο ¶λσος Ριζάρη, στο χώρο γύρω από το Βυζαντινό Μουσείο και στον Εθνικό Κήπο επικρατεί εγκατάλειψη, βρώμα και κυριαρχία των παρκαρισμένων ΙΧ με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων. Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση να ακυρώσει την φωτογραφική παραχώρηση του ¶λσους Ριζάρη σε ιδιώτη που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση σε ολυμπιακό νόμο.

Το Πεδίον του ¶ρεως συνεχίζει να βρίσκεται σε εγκατάλειψη, υποβάθμιση και απαξίωση και οι περίοικοι έχουν αγανακτήσει. Η γενικότερη απαξίωση και υποβάθμιση είναι σκόπιμη με κορυφαία γεγονότα (1) την μεθόδευση της παραγραφής της δικαστικής δίωξης για τα αυθαίρετα του Πανελληνίου μέσα στο Πάρκο λόγω παρέλευσης 5ετίας, (2) την ολιγωρία του Δήμου Αθηναίων και της Νομαρχίας για υλοποίηση της τελεσίδικης απόφασης για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

Στην περιοχή της Κυψέλης, στο πάρκο του Αγ. Αθανασίου, έχει προς το παρόν σταματήσει η ανοικοδόμηση κτιρίου γραφείων και γκαράζ από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Η Δημοτική αγορά της Κυψέλης, μετά τη διάσωσή της, παραμένει κλειστή και αναξιοποίητη, με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων.

Στο λόφο Αλεπότρυπα (Κυψέλη) καταγγέλλεται το ραγδαίο κτίσιμο γύρω από το λόφο με υψηλούς συντελεστές δόμησης και συχνές παραβιάσεις των ορίων του λόφου. Επίσης αναφέρθηκε ότι το ¼ του λόφου είναι χαρακτηρισμένο ως αναδασωτέο, γεγονός που αποτρέπει τον ίδιο το Δ. Αθηναίων να χτίσει ένα νέο σχολείο πάνω στο λόφο.

Στους Αμπελόκηπους, η ΔΕΗ, που θέλει να χτίσει κτίριο γραφείων, προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της διυπουργικής απόφασης για απαλλοτρίωση. Το Πάρκο ΚΑΠΑΨ παρουσιάζει εγκατάλειψη από το Δ. Αθηναίων και μη ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων των κτισμάτων.

Το οικόπεδο της οδού Ελλανίκου, χαρακτηρισμένο πράσινο, από παράλειψη στην διαδικασία απαλλοτρίωσης του Δ. Αθηναίων κινδυνεύει να ιδιωτικοποιηθεί. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την Νομαρχία και το Δ. Αθηναίων να μην ολιγωρήσουν στην διαδικασία επαναχαρακτηρισμού του χώρου και στην άρση οικοδομικών εργασιών, ώστε να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση και να αποδοθεί ο χώρος ως πράσινο στους κατοίκους.

Η Συντονιστική Επιτροπή:

1. Υποστηρίζει το αίτημα του συλλόγου ΠΕΖΗ για τα δικαιώματα των πεζών προς το Υπουργείο Μεταφορών για αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου της παράνομης στάθμευσης και όχι μόνο εισπρακτικά (με διπλασιασμό των προστίμων για παράνομο παρκάρισμα), για κατάργηση του άρθρου 50 του ΚΟΚ που αναφέρεται στο τεκμήριο υπαιτιότητας του πεζού, και για την ολοκλήρωση της έρευνας ερωτηματολογίου που προωθεί.

2. Καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος

3. Καλεί τους δημοσιογράφους σε Συνέντευξη Τύπου την 1η Ιούνη, στις 12:00 το μεσημέρι, σε χώρο που θα ανακοινωθεί έγκαιρα, όπου:
• θα παρουσιάσει τις θέσεις της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
• θα παρουσιαστεί ο Χάρτης των Κοινωνικών Αντιστάσεων του Λεκανοπεδίου για τους Ελεύθερους Χώρους,
• θα διανεμηθεί και το νέο τεύχος (Νο 17) του περιοδικού ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ.
• θα διανεμηθεί κατάλογος με πληροφορίες για εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις που θα διοργανωθούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
• θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι τοπικών κινημάτων για ειδικές ενημερώσεις και πληροφορίες προς όσους δημοσιογράφους το επιθυμούν

18-5-2006

Η Γραμματεία

Πληροφορίες: 6977220391, 6974185330, 6977230154

Scroll to Top