sstamellos

sstamellos

Ο νέος νόμος για τις κεραίες στα κεφάλια των πολιτ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

PAN-HELLENIC NETWORK OF ECOLOGICAL ORGANIZATIONS

Γαζή 216, 382.22-Βόλος / Gazi 216, 382.22-VOLOS

Tel-Fax: ++30 4210 20620 / 38387

site: // www.eco-net.gr e-mail: eco-net@otenet.gr

Βόλος 8/2/2006 7μελής71p/06/987π

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Πληροφορίες: Νίκος Μόσχος 6945-667834

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση της 17/1/2006 το σχέδιο νόμου «περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται (στο αρ.31) οι νέες διατάξεις που θα ρυθμίζουν εφεξής την εγκατάσταση και λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ο νέος νόμος, σε γενικές γραμμές, καθιερώνει ένα νομικό καθεστώς ακόμη πιο ευνοϊκό για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, αφού προηγουμένως φροντίζει να αποψιλώσει τις ρυθμίσεις με τις οποίες προστατεύονταν έως τώρα οι πολίτες.

Ο νέος νόμος απέχει πολύ από το νομοσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα (Οκτώβριος 2003). Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) προβληματίζεται, αν αυτό είναι μια τακτική Τζέκιλ και Χάιντ (το ίδιο συμβαίνει και με το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ή εάν η Κυβέρνηση υπέκυψε στους εκβιασμούς των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Δεν γνωρίζει ακόμα αν σχετίζεται με τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.

Τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι ότι σε περίπτωση εγκατάστασης κεραιών σε απόσταση 300 μέτρων από την περίμετρο των νοσοκομείων, σχολείων, γηροκομείων κλπ. τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται στα άρθρα της ΚΥΑ 53571/3839/2000. Απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις σχολείων, νοσοκομείων και γηροκομείων. Το Υπουργείο δηλαδή παραβλέπει τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη που κάνει λόγο ως μόνο μέτρο προφύλαξης την καθιέρωση απόστασης από κατοικημένες περιοχές, συνεχίζει να επιτρέπει την εγκατάσταση αυτών ακόμη και δίπλα σε σχολεία και αναιρεί στο σύνολό του το παλαιότερο νομοσχέδιο, το οποίο καθιέρωνε το κριτήριο της απόστασης των 300 μέτρων από κατοικημένες περιοχές, παραβλέποντας ότι στην περιφέρεια δεν υπάρχει η δυνατότητα μετρήσεων της ακτινοβολίας ή κάποιου άλλου ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου όντως να διαπιστώνεται ότι οι εταιρίες θα τηρούν τα όρια. Με το νέο νόμο οι αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες υποχρεούνται εντός δύο μηνών να αποφανθούν αιτιολογημένα για τη νομιμότητα και καταλληλότητα των δικαιολογητικών των εταιριών προκειμένου να χορηγήσουν την πολεοδομική έγκριση. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης της πολεοδομίας οι εταιρίες μπορούν πλέον να προσφύγουν στον Γ.Γ. Περιφέρειας, ο οποίος και τελικά θα αποφασίσει εντός 30 ημερών. Μέχρι την έκδοση αυτής της απόφασης δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του Π.Δ. 267/98 περί αυθαιρέτων κατασκευών. Επίσης ορίζεται ότι πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα επί των οποίων ήδη υφίσταται κατασκευή κεραίας δεν θίγουν τη νομιμότητα της άδειας της κατασκευής της κεραίας! Η πιο κραυγαλέα όμως διάταξη είναι αυτή που ρυθμίζει την πολύ σημαντική έγκριση περιβαλλοντικών όρων, η οποία έως σήμερα γινόταν από το Νομάρχη, μετά την υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πλέον η περιβαλλοντική μελέτη θα κατατίθεται στην οικεία Γενική Γραμματεία Περιφέρειας, η οποία θα αποφαίνεται μετά την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.)!!! Είναι σαφές ότι αφαιρούνται πλέον ακόμη και αυτές οι περιορισμένες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ανοίγει ο δρόμος για ακόμη περισσότερες κεραίες μέσα στις πόλεις, χωρίς πλέον δυνατότητα άμυνας των πολιτών. Πολλές ρυθμίσεις του νέου νόμου είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση (1264/2005) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία για πρώτη φορά καθιέρωνε την κοινοτική αρχή της προφύλαξης και αναγνώριζε ως μέσο προφύλαξης από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία το κριτήριο της απόστασης, όπως επίσης και με σχετικές κοινοτικές οδηγίες.

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και οι 65 οργανώσεις μέλη του, δεν θα σταματήσουν τον αγώνα κατά των κεραιών, που ανεξέλεγκτα και παράνομα εγκαθίστανται παντού μέσα στις πόλεις και θα αγωνιστεί να μην εφαρμοστούν οι αντισυνταγματικές διατάξεις του νέου νόμου.

Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ 6946-381707, ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 6977-686838, ΖΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 6977-606820, ΚΑΡΑΤΖΟΣ ΚΙΜΩΝ 6977-303202, ΜΙΧΑΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6944-862254, ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6974-640419, ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6938-712638

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top