sstamellos

sstamellos

Ο θόρυβος στη Λαμία και η ποιότητα της ζωής μας

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΑΜΙΑΣ

5 ΙΟΥΝΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο θόρυβος στη Λαμία και η ποιότητα της ζωής μαςΤα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θόρυβος είναι υπεύθυνος για πληθώρα προβλημάτων, που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο δημιουργώντας άμεσο αντίκτυπο τόσο στην υγεία του, όσο και στην ποιότητα ζωής του. Προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις, η συσσώρευση άγχους στον ήδη επιβαρυμένο ανθρώπινο οργανισμό και τα ανυπολόγιστα κρούσματα βλάβης της ακοής, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου της ηχορύπανσης.

Στη Λαμία διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η ζωή μας γίνεται όλο και περισσότερο αφόρητη λόγω και του θορύβου. Βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού και δεν μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες και τα παράθυρα, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, να ησυχάσουμε, να ηρεμήσουμε. Τη «νύφη» την πληρώνουμε όλοι, και κυρίως τα μικρά παιδιά, τα παιδιά που διαβάζουν αλλά και οι ηλικιωμένοι, που βρίσκονται τις περισσότερες ώρες στο σπίτι.

Το πρόβλημα το δημιουργούν κυρίως τα μηχανάκια όλων των κυβικών με τις κομμένες εξατμίσεις, αλλά και τα αυτοκίνητα, που παραβιάζουν το όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη, και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας και τις μεταμεσονύχτιες. Δεν φτάνει η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, δεν φτάνει η τσιμεντοποίηση και της πιο μικρής σπιθαμής γης, έχουμε χάσει κι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά, αυτό της ησυχίας και της ξεκούρασης. Αμφισβητείται κάθε έννοια σεβασμού στον συνάνθρωπο, κάθε έννοια ευνομούμενης πολιτείας μπροστά στην κακώς εννοούμενη «διασκέδαση» των οδηγών. Η έλλειψη επιτήρησης και ελέγχου από τα αρμόδια όργανα της αστυνομίας, η έλλειψη ενημέρωσης και αυστηρής προειδοποίησης των οδηγών καθώς και η μη ύπαρξη πινακίδων και σήμανσης, κάθε άλλο παρά δίνουν την εικόνα ελεγχόμενης αστικής περιοχής.

Η ησυχία και η ανάγκη για ξεκούραση και ηρεμία αποτελούν αναντικατάστατα κοινωνικά αγαθά, που προστατεύονται με νόμους και οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε και να υπερασπίσουμε. Αυτό που γίνεται δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας και το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας και την διαμαρτυρία μας. Υπενθυμίζουμε ότι είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να ζούμε σε ένα προστατευμένο αστικό περιβάλλον, το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται χάρη, αλλά καθήκον της πολιτείας και του δήμου.

Ζητάμε και απαιτούμε από τον Δήμο και την Αστυνομική Διεύθυνση να λάβουν άμεσα μέτρα και να προστατέψουν την ποιότητα της ζωής και την υγεία των κατοίκων. Παράλληλα απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους Λαμιώτες να ευαισθητοποιηθούν, να σεβαστούν, να διαφυλάξουν αλλά και να διεκδικήσουν το αυτονόητο: το δικαίωμα στην ξεκούραση, την ησυχία στο σπίτι και την ηρεμία.

Προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα μια γενική εκστρατεία κατά της ηχορύπανσης και του θορύβου και συγκεκριμένα:

– Ειδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία των αρμοδίων φορέων (Αστυνομική Διεύθυνση, αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Σύλλογος Δικυκλιστών, Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Συνοικιακά Συμβούλια κλπ)
– Ενίσχυση της επιτήρησης και του ελέγχου της αστυνομίας στα πλαίσια της αντιμετώπισης: 1) της πλημμελούς λειτουργίας των εξατμίσεων 2) της πρόκλησης θορύβου κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και 3) της παραβίασης των ορίων ταχύτητας στην πόλη.
– Έκδοση εντύπου ενημερωτικού υλικού που να μοιράζεται σε όλους τους χώρους
– Ειδική ενημέρωση στα σχολεία από τους καθηγητές και την Ειδική Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου
– Συζητήσεις στα ΜΜΕ, διαφημιστικά τηλεοπτικά – ραδιοφωνικά σποτς
– Πινακίδες ενημερωτικές για τα όρια ταχύτητας στην πόλη και την τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας
– Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες Πόλεις και Ηχορύπανση»
– Ειδικά σήματα, φανάρια και ραντάρ για τον έλεγχο της ταχύτητας σε κεντρικές αρτηρίες, όπως η Υψηλάντη

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα. Ας δεσμευτούν οι αρμόδιοι τουλάχιστον γι’ αυτό και ας αφήσουν τα μεγάλα λόγια για άλλες πολιτικές φιέστες

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top