sstamellos

sstamellos

ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ-ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ-ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΑ ΖΩΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ

Τα ανθρωπογενή χημικά προϊόντα είναι παντού

Στο χρονικό διάστημα μεταξύ του 1930 και του 2000, η παγκόσμια παραγωγή ανθρωπογενών χημικών ουσιών αυξήθηκε από 1 εκατομμύριο τόνους σε 400 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Παρά το γεγονός ότι μερικές χημικές ουσίες προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην κοινωνία – για παράδειγμα μέσω της χρήσης τους στην υγειονομική περίθαλψη – ορισμένες, δυστυχώς, βλάπτουν την άγρια πανίδα και τους ανθρώπους και οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις τους.

Εκτεταμένη επιβλαβής έκθεση

Τα ανθρωπογενή χημικά προϊόντα χρησιμοποιούνται παντού γύρω μας – από τα παρασιτοκτόνα ως τα καλλυντικά και από τα μπιμπερό ως τους υπολογιστές . Η κοινωνία του 21ου αιώνα εξαρτάται απ’ αυτά.

Κατά την παρασκευή και χρήση τους, οι χημικές ουσίες απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Μπορούν να ταξιδέψουν τεράστιες αποστάσεις μέσα στην ατμόσφαιρα ή τα ύδατα, απορροφούνται δε από την άγρια πανίδα και τους ανθρώπους μέσω του δέρματος ή της τροφής και του νερού που καταναλώνουμε. Ποιες χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στην καθημερινή σας ζωή;

Επικίνδυνες ανθρωπογενείς ουσίες έχουν μολύνει κάθε (μορφής ενδιαίτημα) περιβάλλον και είναι γνωστό ότι η άγρια πανίδα υποφέρει – συμπεριλαμβανομένων των πτηνών, πολικών αρκούδων, βατράχων, αλιγατόρων και πανθήρων. Πάνω από 300 τέτοιες ουσίες έχουν βρεθεί και στους ανθρώπους.

Βλαβερές ιδιότητες
Το WWF ανησυχεί ιδιαίτερα για τρία είδη χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σήμερα, ήτοι:

– Τις άκρως έμμονες (ή επίμονες) και άκρως βιοσυσσωρεύσιμες χημικές ουσίες (very persistent very bioaccumulated substances) που διασπώνται αργά ή καθόλου και συσσωρεύονται στα σώματα της άγριας πανίδας και των ανθρώπων.

– Τις χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές (EDCs), οι οποίες παρεμβάλλονται στα ορμονικά συστήματα των ζώων και των ανθρώπων.

– Τις χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο, αναπαραγωγικά προβλήματα ή καταστρέφουν το DNA των ζώντων οργανισμών
Διαβάστε περισσότερα για τις επιδράσεις των επικίνδυνων χημικών ουσιών στον άνθρωπο και την άγρια πανίδα.

Τρομερή έλλειψη πληροφοριών για την ασφάλειά τους

Επί του παρόντος, η πρόσβαση του κοινού στα ελάχιστα στοιχεία που απαιτούνται ώστε να γίνει μια αρχική βασική αξιολόγηση της ασφάλειάς τους, είναι δυνατή μόνο για το 14% των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες.

Ζούμε σ’ έναν χημικό κόσμο

Πάνω από 30.000 χημικά προϊόντα διατίθενται σήμερα στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχουν βρει διέξοδο στην ατμόσφαιρα, το έδαφος και τα ύδατα – σε κάθε πτυχή του περιβάλλοντος της Ευρώπης.

Τροφές και ποτά, ρουχισμός, προιόντα καθαρισμού, καλλυντικά, αντικείμενα του σπιτιού, παιχνίδια είναι μερικά μόνο.

Στις επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία που έχουν συνδεθεί με την έκθεση σε ανθρωπογενείς χημικές ουσίες συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

¶νδρας
– Καρκίνος των όρχεων
– Μη κατελθόντες όρχεις (Κρυψορχία)
– Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων
– Μη-Hodgkin λέμφωμα
– Πολλαπλούν μυέλωμα
– ¶σθμα που σχετίζεται με την εργασία
– Καρκίνοι που οφείλονται στο χώρο εργασίας

Γυναίκα
– Καρκίνος του μαστού αυξημένος κατά 50% από το 1971
– Μη-Hodgkin λέμφωμα
– Συγγενή ελαττώματα, αυτόματη έκτρωση
– ¶σθμα που σχετίζεται με την εργασία
– Καρκίνοι που οφείλονται στο χώρο εργασίας

Παιδί
– Δραματική αύξηση των καρκίνων στην παιδική ηλικία
– Μειωμένη ικανότητα μάθησης και έλλειψη συγκέντρωσης (attention deficit hyperactivity disorder)
– Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα μεγαλύτερη ευαισθησία στις συνήθεις ασθένειες
– Πρόωρη εφηβεία

Οι άτυχοι αποδέκτες των δηλητηρίων μας

Όλα, σχεδόν, τα ζώα του πλανήτη μας έχουν εκτεθεί σε κοκτέιλ ανθρωπογενών χημικών ουσιών

Ενοχλητική είναι η εικόνα που προκύπτει από νέα επιστημονική έρευνα για τα χημικά προϊόντα, η οποία επιβεβαιώνει τις αρνητικές επιδράσεις τους στην άγρια πανίδα.

Όλοι μας συμμετέχουμε ασυνείδητα σ’ ένα γενικό ανεξέλεγκτο πειραματισμό, ο οποίος πρέπει να σταματήσει.

Η υφιστάμενη νομοθεσία δεν είναι συνεκτική, αλλά ούτε αρκετά αποτελεσματική όσον αφορά την προστασία της άγριας πανίδας και της ανθρώπινης υγείας.

Παρά τη γενική βλαβερή έκθεση της άγριας πανίδας και των ανθρώπων καθώς και την ανακάλυψη ζημιογόνων χημικών επιδράσεων, υπάρχει τρομερή έλλειψη διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια των χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Τα περισσότερα χημικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά και που χρησιμοποιούνται καθημερινά, δεν έτυχαν ποτέ τους κατάλληλης αξιολόγησης ως προς την ασφάλειά τους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ως τα τέλη της δεκαετίας του ’90, 100.000 χημικά προϊόντα είχαν καταχωρηθεί στην ΕΕ με τον Ευρωπαϊκό κατάλογο υφιστάμενων χημικών ουσιών, ωστόσο δεν γνωρίζουμε τίποτα, ή σχεδόν τίποτα, για την τοξικότητα των περισσοτέρων εξ αυτών.

Μόλις για το 14% των χημικών ουσιών με το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής έχουν διατεθεί αρκετά στοιχεία στο κοινό για τη θεμελιώδη αξιολόγηση της ασφάλειάς τους

Αποφυγή των λαθών του παρελθόντων

Αποδεικνύεται συνεχώς η γενική ρύπανση από χημικές ουσίες, απαγορευμένες ή περιορισμένης χρήσης, καθώς και οι επιπτώσεις τους σε ανθρώπους και άγρια πανίδα.

Ο αυξανόμενος όγκος επιστημονικών αποδείξεων θα έπρεπε να δρα σαν προειδοποίηση: αν δεν αναληφθεί δράση σήμερα, άλλα χημικά προϊόντα ευρείας χρήσεως θα αφήσουν παρόμοια κληρονομιά.

DDT – το καταπληκτικό εντομοκτόνο αποκαλύφθηκε
PCBs – ο αθόρυβος φονιάς

Το DDT και τα PCBs ήταν δύο σφάλματα που δεν είχαν προβλεφτεί εκείνη την εποχή.

Μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να αποφύγουμε κάθε παρόμοιο σφάλμα. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να τη χάσουμε.

Αναλυτικά στοιχεία εδώ:
http://www.wwf.gr/reach_problem.htm

Σημείωση των Οικολόγων Ελλάδας: Μη χάσει κανείς τη σειρά εκπομπών του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" κάθε Δευτέρα στις 11μμ με θέμα "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ". Μία δημοσιογραφική έρευνα 2 χρόνων. Την 1η δευτέρα συζητήθηκαν εκτός των άλλων οι επιπτώσεις από τον αμίαντο, τη μόλυνση των πυρηνικών, επιπτώσεις της χημικής γεωργίας κα. Την επόμενη δευτέρα θα παρουσιάσει τα μεταλλαγμένα, τις επιπτώσεις από την ακτινοβολία των κινητών κα.

http://homepages.pathfinder.gr/ecologists

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top