Picture of sstamellos

sstamellos

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ!


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Τ.Θ. 215 – ΧΑΝΙΑ 73100 – ΤΗΛ.- FAX.: 2821059510
E-mail: ecohania@otenet.gr, web site: www.ecocrete.gr

Χανιά 14/10/06

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ!
Όχι στην υπονόμευση της προστασίας της φύσης και των δικαιωμάτων των πολιτών μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος

Μια από τις πιο κρίσιμες εξελίξεις στα πολιτικά πράγματα της χώρας – ίσως η πιο κρίσιμη- είναι η διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος που έχει ξεκινήσει με συνενόχους τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, αυτό της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λέμε συνενόχους, γιατί οι τροποποιήσεις που προωθούνται έχουν όλες στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων μέσω της άρσης της προστασίας των δασών και της ανεμπόδιστης οικοδόμησής τους και μέσω της ανεμπόδιστης ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επιπλέον, προωθείται η κατάργηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενός σώματος που έχει καταργήσει πολλές φορές αντισυνταγματικούς νόμους και αποφάσεις που είχαν εκδοθεί σκοπό την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων-πολύ συχνά εις βάρος και του περιβάλλοντος. Είναι γνωστό, επίσης, πως το Σ.τ. Επικρατείας έχει δικαιώσει σε πολλές περιπτώσεις διάφορες κατηγορίες πολιτών που προσέφυγαν σε αυτό για θέματα μισθών, επιδομάτων κ.α. αιτημάτων που οι κυβερνήσεις αρνιόνταν να εξυπηρετήσουν.

Με εξαίρεση το ζήτημα της τροποποίησης του άρθρου 16 του Συντάγματος –για το οποίο υπάρχει μια σχετική δημοσιότητα εξ αιτίας των κινητοποιήσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας- το συνολικό θέμα δεν έχει προβληθεί αρκετά, και κυρίως δεν έχει γίνει μια συνολική κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο. ‘Όμως, αν αξίζει τον κόπο να γίνει ένας αγώνας, εδώ και τώρα, είναι ακριβώς για τη ματαίωση αυτής της αναθεώρησης – τουλάχιστον των επίμαχων σημείων της. Κι αυτό γιατί αν γίνουν αυτές οι αλλαγές στο Σύνταγμα, θα οδηγήσουν σε μια πραγματικότητα πολύ πιο ζοφερή από την τωρινή. Η χώρα θα είναι «ξέφραγο αμπέλι» για την κάθε κυβέρνηση (που έτσι κι αλλιώς έχει τον έλεγχο της Βουλής με το ισχύον εκλογικό σύστημα) και που θα μπορεί να νομοθετεί ανεξέλεγκτα υπέρ των πολιτικά και οικονομικά ισχυρών και εναντίον των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Πιο αναλυτικά:
Aρθρο 24
ΠΕΡΙ ΔΑΣΩΝ
«Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά η κατασταλτικά μέτρα. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και γενικά των δασικών εκτάσεων. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δημοσίων δασών και των δημόσιων δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλει το δημόσιο συμφέρον.»
Σύνταγμα της Ελλάδος, Aρθρο 24

Όπως είναι γνωστό, στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 οι οικολογικές οργανώσεις είχαν δώσει σκληρή μάχη για να μην περάσουν οι αρχικές εισηγήσεις των τροποποιήσεων στο άρθρο 24. Οι διατυπώσεις που πέρασαν τελικά, δεν κατάφεραν να συρρικνώσουν την προστασία των δασών τόσο όσο επεδίωκαν οι εμπνευστές της αναθεώρησης στις αρχικές τους εισηγήσεις. Την αναθεωρημένη συνταγματική διατύπωση επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν σειρά νόμων και εγκυκλίων της περιόδου 2003-2004, προωθώντας αντισυνταγματικές διατάξεις και παιχνίδια επανακαθορισμού της έννοιας του δάσους, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων και την άρση της συνταγματικής τους προστασίας προς όφελος αυθαίρετων οικιστών, οικοδομικών συνεταιρισμών, καταπατητών, αλλά και «νόμιμων» επιχειρηματικών συμφερόντων.

Εναντίον του γνωστού Ν.3208/03 για τα δάση και της εγκυκλίου 90422 του υφυπουργού Γεωργίας, έχουν ασκηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης. Προφανώς το νομικό πλαίσιο δεν επαρκεί και υπάρχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, οπότε επιχειρείται τώρα νέα συνταγματική αναθεώρηση, ως χαριστική βολή για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας μας.
Επιδιώκεται η μείωση της προστασίας του δασικού κεφαλαίου της χώρας μας με τον επιχειρούμενο διαχωρισμό «δασών» και «δασικών εκτάσεων». Επί πλέον επιδιώκεται η δυνατότητα επέκτασης πολεοδομικού σχεδιασμού και σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Έτσι ανοίγεται ο δρόμος για την ευρεία αλλαγή χρήσης της γης, ενώ παράλληλα νομιμοποιούνται και «επιβραβεύονται» οι καταπατητές μέχρι το 1975 (άρθρα 24 και 117). (Η αναγνώριση μιας περιοχής αν είναι δασική ή όχι θέλουν να γίνεται με βάση την κατάσταση του 1975, και όχι με παλιότερα στοιχεία, όπως συμβαίνει τώρα. Νομιμοποιούνται λοιπόν όσοι καταπάτησαν και έχτισαν μέχρι τότε).

 Aρθρο 16
Ο βασικός στόχος της τροποποίησης του άρθρου 16 από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι οι παράγραφοι 4, 5 και 8.
• Παράγραφος 4: Κατοχυρώνει το δικαίωμα Δωρεάν Παιδείας για όλους τους Έλληνες σε όλες τις βαθμίδες. Αποτελεί συνέχεια της μεταρρύθμισης του Γ. Παπανδρέου το 1963-64 που προωθούσε τη Δωρεάν Παιδεία, καταργώντας τα δίδακτρα και τα εξέταστρα, όλες τις οικονομικές επιβαρύνσεις που έφραζαν το δρόμο στα φτωχότερα στρώματα στην εκπαίδευση. Από τις «ιδέες» που συζητούνται είναι η επιβολή διδάκτρων, κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένα μεταπτυχιακά και, φυσικά, αποτελεί ταξικό φραγμό για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους εργαζόμενους φοιτητές, ενώ πιθανότατα μπορεί να προσβληθεί νομικά με βάση το Σύνταγμα.

• Παράγραφος 5 και παράγραφος 8: Απαγορεύουν την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και προβλέπουν ότι τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοικούμενα. Στο σημείο αυτό η φιλολογία που έχει ξεκινήσει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για «μη κρατικά ΑΕΙ» υποκρύπτει την πρόθεση ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ που υιοθετεί και η κυβέρνηση ΝΔ.

Ένα ακόμη βασικό σημείο που θέλουν να αλλάξουν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ είναι το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Σε περίπτωση ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ αποτελεί εμπόδιο για τους ιδιώτες ιδιοκτήτες, οι οποίοι προφανώς θα θέλουν να διοικούν οι ίδιοι τα ιδρύματα που θα αποτελούν ιδιοκτησία τους και, βεβαίως, να παύουν και να διορίζουν καθηγητές κατά βούληση. Στο σημείο αυτό εμπλέκεται και η συζήτηση για τη μείωση ή κατάργηση της φοιτητικής συμμετοχής στη διοίκηση των ΑΕΙ, η οποία προβλέπεται από το Ν. 1268 του 1982.

 Το Συμβούλιο της Επικρατείας
Είναι θεσμός που ισχύει πάνω από 100 χρόνια. Σχεδιάζουν (και μάλιστα προβάλλεται πολύ έντονα τελευταία από τα ΜΜΕ) την ίδρυση ενός Δικαστηρίου που θα λέγεται Συνταγματικό και το οποίο θα ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων. Ο έλεγχος αυτός μέχρι τώρα ασκείται από τα δύο Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Aρειο Πάγο. Το Συνταγματικό αυτό Δικαστήριο θα ορίζεται……από το Βουλή! (ή από την κυβέρνηση!). Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι ελεγχόμενοι θα ορίζουν τους ελεγκτές τους!

Υπενθυμίζουμε πως, χρόνια τώρα, το Σ.τ.Ε. έχει βγάλει σωτήριες για το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας αποφάσεις, και έχει επανειλημμένα έρθει σε αντίθεση με την εκάστοτε κυβέρνηση (πρόσφατη αντιπαράθεση που συνεχίζεται το θέμα της εκτροπής του Αχελώου κ.α.). Επίσης, έχει δικαιώσει προσφυγές εργαζομένων για καταβολή επιδομάτων (και μάλιστα αναδρομικά-η συζήτηση των ημερών).

Είναι σαφές πως η εξουδετέρωση του Σ.τ.Ε. θα αποτελέσει καίριο πλήγμα κατά του (όποιου) κράτους δικαίου (έχει απομείνει) στην Ελλάδα. Το Σ.τ.Ε. ως τώρα έκανε –απ’ όσο μπορούμε να κρίνουμε- καλά τη δουλειά του, εν μέσω του χάους, των παρανομιών και της αυθαιρεσίας που μαστίζουν το ελληνικό κράτος. Επειδή, λοιπόν, τους «χαλάει τη σούπα», τα δύο κόμματα εξουσίας θέλουν να το καταργήσουν…..
Θα τους αφήσουμε;

Είναι απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθούν πλατειές επιτροπές σε όλη την Ελλάδα (ήδη έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένες πόλεις) που να κινητοποιήσουν τους πολίτες ενάντια στις μεθοδεύσεις που αναφέραμε.
Καλούμε όλους τους φορείς και τους συμπολίτες μας σε κοινή δράση. Οι καταστροφικές αναθεωρήσεις δεν πρέπει να περάσουν!

Scroll to Top