Από το 1825 αγοράζουμε φρεγάτες για να αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους… με τα «δάνεια της Αγγλίας». Αυτά τα δάνεια πληρώνουμε από τότε ως χώρα∙ κι όλες οι ταλαιπωρίες των Ελλήνων έχουν τις ρίζες του σε εκείνα τα δάνεια. Γράφει ο Δημήτρης Φωτιάδης στο έργο του «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ», εκδόσεις Σ.Ι.ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, σελ 307.
«… οι 156.990 λίρες που δόθηκαν για να ναυπηγηθούν στην Αμερική δύο φρεγάδες, που από αυτές η μια μονάχα έφτασε στην Ελλάδα. Να τι γράφει σχετικά ο Hove:
“750.000 δολάρια στάλθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αγοραστούν δυο φρεγάδες. Μα μια μονάχα πήγε στην Ελλάδα, αξίας 300.000 δολαρίων. Τα υπόλοιπα 450.000 δολάρια καταβροχθίστηκαν από τους Αμερικανούς πολίτες”
Για να μην κατηγορηθεί για «αντιαμερικανισμό» ο Hove, πληροφορούμε τους αναγνώστες μας πως ήτανε Αμερικανός και έβγαλε το βιβλίο του το 1828 στη Νέα Υόρκη.
Κι ο περίφημος Ορλάνδος, που εξόρκιζε την κυβέρνηση, για να αποκτήσει υπόληψη στην Ευρώπη, να ξεπαστρέψει τους ήρωες και να φωνάξει Ιταλούς οφικιάλους για να σώσουν την Ελλάδα, έγραφε από το Λονδίνο, στις 15 του Απρίλη του 1825, στους «ευγενεστάτους αδελφούς Κουντουριώτας» πως παράγγειλε από τα χρήματα του δάνειου στην Αμερική 4 ως 5 φρεγάδες, που οι δυο από αυτές θα βρίσκονταν το δίχως άλλο στην Ελλάδα τον Ιούλη του 1825. Από τις πέντε φρεγάδες του μονάχα μια μπόρεσε να φτάσει κι αυτή… το Δεκέμβρη του 1826!»
Όλα γίνονταν και γίνονται για μια αποκτήσουμε «υπόληψη στην Ευρώπη», ακόμα και σήμερα…