sstamellos

sstamellos

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ!!!

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ!!!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ Η ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ,
Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΣΔΑ

Περιστεριώτες Περιστεριώτισσες

Εδώ και πολλά χρόνια η Μητρόπολη Φθιώτιδας διεκδικεί μια μεγάλη έκταση από το Ποικίλο.

Στηρίζει τη διεκδίκησή της σε μια διαθήκη του 1916, με την οποία έγινε κληρονόμος μέρος του λεγόμενου «κτήματος Βέρδη». Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρώτη αγωγή της, το 1929, διεκδικούσε μόνο 300 στρέμματα. Στις πρόσφατες αγωγές που κατέθεσε ο ναός εκτιμά ότι τα ακίνητά του έχουν έκταση 7.500 στρέμματα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το 1961, ο Μητροπολιτικός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που χειρίζεται τη διεκδίκηση ανέθεσε «εργολαβικά» την οικοδοποίηση και εκμετάλλευση του κτήματος Πεύκα Βέρδη, στον κ. Ευάγγελο Πλατή. Έτσι άρχισε ο Ναός να «εκμεταλλεύεται» το κτήμα με τον εξής πρωτότυπο τρόπο: άσκησε διάφορες διεκδικητικές αγωγές με τις οποίες διεκδικούσε αρχικά 3.000 και μετά 5.000 στρέμματα, τα οποία όριζε ως καταλαμβάνοντα το Δήμο Πετρούπολης και τμήματα των Δήμων Νέων Λιοσίων και Περιστερίου. Από τη στιγμή που ενεγράφησαν στα οικεία Υποθηκοφυλάκια, δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα σε χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, επί των ακινήτων των οποίων εφέρετο πλέον η ύπαρξη διεκδικήσεως. Προκειμένου οι μικροϊδιοκτήτες αυτοί να δανειοδοτηθούν υποχρεώνονταν να προσφεύγουν στον εργολάβο του Ναού και να του καταβάλλουν διάφορα χρηματικά ποσά, για να επιτύχουν την διαγραφή της διεκδικήσεως κατά των ιδιοκτησιών τους. Παρά το ότι την δεκαετία του ’90 η μέθοδος αυτή είχε εγκαταληφθεί, όπως προσφάτως άρχισε να χρησιμοποιείται ξανά. Την εκπροσώπηση του Ναού μετά τον θάνατο του Πλατή έχει αναλάβει ο δικηγόρος κ. Κοναξής. Από πληροφορίες μας, τα έσοδα από τις πωλήσεις των οικοπέδων καρπώνεται ο Ναός κατά 40% και το δικηγορικό γραφείο κατά 60%.

Σήμερα η Μητρόπολη Φθιώτιδας διεκδικεί δασική έκταση 3.500 στρ. στο Ποικίλο όρος και 4.000 στρ. (κοινόχρηστοι χώροι) εντός του σχεδίου πόλης του Περιστερίου. Ταυτόχρονα διεκδικεί άλλη έκταση (η οποία έχει περιληφθεί στον πολεοδομικό ιστό), στο Δήμο Πετρούπολης. Οι καταγγελίες κατοίκων του Περιστερίου, ότι η Μητρόπολη Λαμίας και το συνεργαζόμενο με αυτήν δικηγορικό γραφείο, τους εξαναγκάζει να καταβάλλουν χρηματικό ποσόν, προκειμένου να άρει την εγγεγραμμένη αξίωση επί του ακινήτου τους, είναι συνεχείς. Σε πρόσφατες περιπτώσεις από πληροφορίες μας, απαιτεί περί τα 10.000 ευρώ, με τελικό συμβιβασμό στα 2.500 – 3.000 ευρώ. Με λίγα λόγια «έχει βρει την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά», πουλώντας στην κυριολεξία «αέρα».

Η κοινωνική και περιβαλλοντική ομηρία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Αττικής, από την Μητρόπολη Λαμίας πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτη, θεωρούμε ότι το Δημόσιο έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει προκειμένου να προασπίσει την περιουσία του ελληνικού λαού, από τα σχέδια της Μητρόπολης Λαμίας. Αντί όμως να το πράξει, με αποφάσεις ή παραλήψεις, ενισχύει ή αποδέχεται τις διεκδικήσεις της Μητρόπολης και προσφέρει σ’ αυτήν επιπλέον νομικά επιχειρήματα (όπως έχει γίνει στην περίπτωση της Πετρούπολης, απόφαση με αρ. πρωτ. 1083607/6930/Α0010 της 25.10.2004 του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία και παραδίδεται σ’ αυτήν έκταση 262 στρεμμάτων στα όρια του βουνού).
Το Συντονιστικό των φορέων της πόλης εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό.

Οι κάτοικοι πρέπει να κινητοποιηθούν συντονισμένα τόσο τοπικά όσο και κεντρικά, με αίτημα την νομοθετική επίλυση του προβλήματος.

Η αδυναμία γενικότερης αντίδρασης, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη αποθράσυνση της Μητρόπολης Λαμίας.

Οι κάτοικοι της πόλης, το συντονιστικό των φορέων, σε συνεργασία με τη Νομαρχία, τον ΑΣΔΑ, και με όσους βουλευτές έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το θέμα, θα διεκδικήσει να φέρει το πρόβλημα στην επικαιρότητα.

Να πιέσει την Κυβέρνηση να επιλύσει το θέμα.

Περιστεριώτες Περιστεριώτισσες

Το Ποικίλο όρος αποτελεί τον μοναδικό χώρο περιαστικού πρασίνου της Δυτικής Αθήνας. Αποτελεί συνεπώς τη μόνη ελπίδα για περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων που γειτονεύουν με αυτό. Πόλεις, στις οποίες, όπως και πρόσφατα αποδείχτηκε από έρευνα του Παν/μίου Αθηνών, η ποιότητα ζωής των κατοίκων υπολείπεται της υπόλοιπης Αθήνας.

Διεκδικούμε

 Την θέσπιση από την πολιτεία των κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, αλλά και την διασφάλιση των οικονομικών πόρων ώστε το βουνό να προστατευθεί από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, οι οποίες θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του.

 Τη σταδιακή πλήρη μετατροπή του σε χώρο πράσινου, με την φύτευση των 28.000 στρεμμάτων.

 Την απόδοση στην πόλη και τους κατοίκους του Περιστεριού των κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων, που παράνομα διεκδικεί η Μητρόπολη Φθιώτιδας.

Στο συντονιστικό συμμετέχουν
Ο Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου, οι Παρατάξεις :
«Με την Κοινωνία Μπροστά», «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας»,
Δημοτική Κίνηση «Ανάπλαση»
Οι φορείς: Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου, Α΄ ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Εκ/κών Α/μιας Εκπαίδευσης «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Συμπαρίσταται η Υπερνομάρχης Αθήνας,
η Νομαρχία Αθήνας, ο ΑΣΔΑ και άλλοι φορείς.

Scroll to Top