Οικολογικά Αντι-βραβεία 2015
Λαφαζάνης, Δημοτικό Συμβούλιο Πυλαίας-Χορτιάτη και Μονσάντο οι μεγάλοι νικητές!
Απονέμονται και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Τα βραβεία έχουν εξελιχθεί σε ένα συμμετοχικό ετήσιο θεσμό, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.
Οι υποψηφιότητες τέθηκαν και φέτος σε ανοιχτή ψηφοφορία μέσω διαδικτύου από 25/5 μέχρι και χθες τα μεσάνυχτα. Τα βραβεία με βάση την ψηφοφορία απονέμονται ως εξης:
Βραβείο «ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ»
Στην πολυεθνική εταιρεία Monsanto, η οποία προσπαθεί να κλείσει συμφωνία εξαγοράς της ανταγωνιστικής Syngenta. Η Syngenta είχε πάρει ένα από τα περσινά αντιβραβεία, γιατί προσέφυγε μαζί με τη Bayer στο Ευρω-δικαστήριο κατά των απαγορεύσεων νικοτινοειδών φυτοφαρμάκων τους που αφανίζουν τις μέλισσες. Εντωμεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε πρόσφατα το glyphosate, την κύρια δραστική τοξική ουσία του ζιζανιοκτόνου Round Up της Monsanto, ως «πιθανώς καρκινογόνο».
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν συντριπτικό και η Monsanto «κέρδισε» στην ψηφοφορία λαμβάνοντας ποσοστό 49% σχεδόν το διπλάσιο από τον επόμενο συνυποψήφιό της δηλαδή τον υπερεθνικό μεταλλευτικός κολοσσό Glencore Xstrata, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους «μοντέρνους κονκισταδόρες» που έλαβε το 26% των ψήφων. Η ιστορία της διαβάζεται ως μυθιστόρημα κατασκοπίας και συνοδεύεται από κατηγορίες φοροαποφυγής, παράνομων συμφωνιών και αρπακτικής συμπεριφοράς. Η εκτεταμένη ρύπανση που προκαλούν οι εξορύξεις στα μεταλλεία της εταιρείας στο Περού έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, απεργιών ενώ οργανώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων μιλούν για «συστηματική κατάχρηση εξουσίας» και τακτικές «επηρεασμού» πολιτικών για νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις».
Από κοντά και σε ποσοστό 24% η παλιά μας γνώριμη ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell, που εξασφάλισε την έγκριση της κυβέρνησης Ομπάμα για να ξαναρχίσει γεωτρήσεις για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αρκτική περιοχή ανοιχτά της Αλάσκας, τρία χρόνια μετά από μια σειρά επικίνδυνες αστοχίες στις απόπειρες που έκανε στην ίδια περιοχή. Το οικοσύστημα της περιοχής όπου οι πάγοι λιώνουν είναι πολύ ευαίσθητο, ενώ τα όποια κοιτάσματα υπάρχουν, πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα για να μην επιδεινωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Βραβείο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»
Στην κατηγορία των περιβαλλοντικών θεμάτων της χώρα μας ο υπουργός ΠΑΠΕΝ κ. Π. Λαφαζάνης, κέρδισε την ψηφοφορία με συντριπτικό ποσοστό απέναντι στους συνυποψήφιους του, της τάξης του 56%, γεγονός που οφείλεται στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί: προώθηση Πτολεμαΐδας V, επαναλειτουργία Πτολεμαΐδας III, αγωγοί φυσικού αερίου (με νέα πρόταση για ρωσικό αγωγό), αλλά και υποθαλάσσιοι αγωγοί και σταθμοί LNG. Συνυπολογίζεται και μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα όσον αφορά το κυνήγι, με δηλώσεις του τύπου «το κυνήγι είναι ένα από τα ωραιότερα σπορ» και «αυτό επιχειρεί να αναδείξει μια νέα ποιότητα ζωής».
Στην ψηφορία χαμηλά κινήθηκαν εξαιτίας της σαρωτικής νίκης του κ. Λαφαζάνη οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Πιο συγκεκριμένα έλαβαν:
Ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας κ. Π. Καμμένος με ποσοστό 17% την δεύτερη θέση για τις τοποθετήσεις του για τους υδρογονάνθρακες που έταξε στις ΗΠΑ, για το κυνήγι, για την αναβάθμιση ανθυποβρυχιακών αεροπλάνων 35ετίας κόστους 500 εκ. ευρώ την ώρα που «βρεθήκαν» μόλις 200 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, κ.ά. τοποθετήσεις του.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, κ. Β. Αποστόλου, ο οποίος παρουσίασε ένα νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες της Ελλάδας, με το οποίο απειλούνται με αποχαρακτηρισμό δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, με πρόσχημα το να μη χαθεί μέρος των κοινοτικών επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων, μοιράζεται την τρίτη θέση λαμβάνοντας το 12% των ψήφων, όσο δηλαδή και η κοινή υποψηφιότητα της αναπλ. υπουργού Οικονομικών κ. Νάντιας Βαλαβάνη και του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ν. Βούτση για τη νέα ΚΥΑ παραχώρησης δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, και την τροποποίηση με την οποία -μεταξύ άλλων- αναιρείται η απαγόρευση τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων .
Έπαινος (δηλ. Κίτρινη κάρτα και σοβαρή υποψηφιότητα για την επόμενη χρονιά) απονέμεται στον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΠΕΝ, κ. Γ. Τσιρώνη, που φαίνεται να μην έχει βρει ακόμη τον βηματισμό του, όπως δείχνει και μια σειρά ατυχών δηλώσεων για τα μεγάλα φράγματα, για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, για την «Ελληνικός Χρυσός», για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων, για τη μεταφορά των σκουπιδιών της Τρίπολης κ.α.
Βραβείο «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
Κι εδώ το βραβείο απονεμήθηκε αφού κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων σε ποσοστό 51% η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας Χορτιάτη για την προσπάθεια νεκρανάστασης της εταιρείας ΚΙΣΣΟΣ, που αγωνίζεται χρόνια για την οικοπεδοποίηση του Χορτιάτη.
Εντυπωσιακό ποσοστό δηλαδή 29% κατέγραψε ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατάργησε τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και «πάγωσε» το νόμο για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης (ΡΣΘ), αφήνοντάς την χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό! Στο νομοσχέδιο που είχε προταθεί, ωστόσο, περιλαμβάνονταν διάφορες αμφιλεγόμενες «αναπτυξιακές επιλογές», όπως η νέα εξωτερική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης μέχρι το Αγγελοχώρι, η οποία τεμαχίζει αναδασωτέες περιοχές γύρω από την πόλη και διατρυπά το δρυοδάσος Κουρί, χωρίς να εξετάζεται η εναλλακτική πρόταση των προαστιακών σιδηροδρομικών μετακινήσεων.
Τέλος, αξιόλογο ποσοστό της τάξης του 20% κατέγραψε και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, κ. Μ. Γεράνης, που επιμένει στην ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν παραδέχεται τις ευθύνες του για τη σημερινή κατάντια του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Τα πλήρη αποτελέσματα της ψηφοφορίας του κοινού για τα φετινά οικολογικά αντιβραβεία βρίσκονται εδώ: http://ecology-salonika.org/2010/06/01/ecological-anti-awards-2015-voting-results
Για τα παλιότερα οικολογικά αντι-βραβεία (που απονέμονται κάθε χρόνο από το 2000 και μετά), δείτε εδώ: http://ecology-salonika.org/2010/06/01/ecological-anti-awards-by-the-ecological-movement-of-thessaloniki/