sstamellos

sstamellos

Οικολόγοι Πράσινοι: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
19.04.2005

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα ΠεριβάλλοντοςAλλη μια μέρα για κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον με πρωταγωνιστές τους κατεξοχήν υπεύθυνους για την οικολογική κρίση ή μια μέρα συνειδητοποίησης της ανάγκης καθημερινής δράσης για προβλήματα όπως τα παρακάτω;.

• Η οικονομία του πετρελαίου βρίσκεται σε αδιέξοδο οδηγώντας σε αλλεπάλληλους πολέμους όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ορατή και για τους πιο δύσπιστους. Οι ΗΠΑ όμως επιμένουν να αρνούνται να υπογράψουν το Πρωτόκολλο του Κυότο. Η χώρα μας αυξάνει αντί να μειώνει τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Δεν στηρίζει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επιμένοντας στην αδιέξοδη και ρυπογόνα πολιτική δημιουργίας πετρελαϊκών σταθμών. Τη στιγμή που στη Γερμανία υπάρχουν χιλιάδες ηλιακές στέγες, που στην Πορτογαλία ετοιμάζουν ηλιακό σταθμό 116 MW για τις ανάγκες 130.000 νοικοκυριών στο Mina Sao, στην Ελλάδα με την ηλιοφάνεια που διαθέτει, η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο αποτελεί εκκεντρικότητα.

• Η κυβέρνηση εμμένει στην αδιέξοδη, αντιπεριβαλλοντική και αντιοικονομική διαχείριση των υδατικών πόρων με μεγάλα καταστροφικά έργα όπως η εκτροπή του Αχελώου, το φράγμα στον Αποσελέμη στην Κρήτη κ.ο.κ.

• Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκδώσει τα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία των τελευταίων φυσικών οικοτόπων που εντάσσονται στο Δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000», ούτε έχει ακόμη θεσμοθετήσει Φορείς Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ολόκληρη την Κρήτη έχει φτιάξει μόνο έναν Φορέα Διαχείρισης, για τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και άλλα προβλήματα κι η χώρα μας απειλείται με καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

• Το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωράει σε άρση αναδάσωσης ιδιωτικών εκτάσεων στο Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, με κίνδυνο οικοδόμησης 680 στρεμμάτων στο ανατολικό τμήμα του δάσους. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το Εθνικό Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, ενώ η αυθαίρετη δόμηση συνεχίζεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

• Τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα μας είναι από τα μικρότερα στην Ευρώπη. Αντί για δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων χιλιάδες παράνομες χωματερές μολύνουν τον αέρα με την ανεξέλεγκτη καύση λόγω αυτανάφλεξης μολύνοντας τον αέρα, τη γη και τα υπόγεια υδατικά αποθέματα. Υπάρχει ανάγκη λήψης σοβαρών μέτρων. Απαιτείται σταθερή και σοβαρή ενημέρωση των πολιτών για τη μείωση και την ανακύκλωση.

• Η απουσία συστηματικών ελέγχων διευκολύνει τις πολυεθνικές που επιχειρούν να οδηγήσουν τα μεταλλαγμένα και στα ράφια των καταστημάτων και στα χωράφια. Η εισβολή γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις ζωοτροφές όπου δεν υπάρχει καμία σήμανση. Εναλλακτική λύση: η προώθηση της βιολογικής γεωργίας αντί της υπονόμευσής της.

• Η λογική του μαζικού τουρισμού μέσα και από νέες χίμαιρες όπως τα συνεδριακά κέντρα, τα γήπεδα γκολφ κ.ο.κ που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες οικονομικών πόρων, εξαντλεί τα υδάτινα αποθέματα, μολύνει τη γη, καταστρέφει πνεύμονες πρασίνου και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους και δημιουργεί ελάχιστες θέσεις απασχόλησης. Η λύση βρίσκεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της Ελλάδας, του πολιτισμού, του φυσικού της τοπίου, της παραδοσιακής της αρχιτεκτονικής, την προστασία της φύσης..

Αντί για διακηρύξεις για την Ημέρα του Περιβάλλοντος, χρειάζονται πράξεις και μια άλλη πολιτική, μαζί με την καθημερινή δράση για να σώσουμε λίγο από το αύριο που μας κλέβουν.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Scroll to Top