sstamellos

sstamellos

ΟΙΤΗ: ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΑΜΙΑΣ


ΟΙΤΗ: ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Είναι κατανοητό ότι έχει πολλά “όπλα” και γι’ αυτό πρέπει αλλιώς να λογαριάζει κανείς την εταιρεία, που επιδιώκει τη λειτουργία μεταλλείων βωξίτη στο Δ.Δ Κουμαριτσίου του Δήμου Γοργοποτάμου. Μεταχειρίζεται και θα μεταχειριστεί διάφορα μέσα για να πετύχει το σκοπό της. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι βάζει μπροστά τους εργαζόμενους και δίνει διάφορες υποσχέσεις για μελλοντικές προσλήψεις, όταν θα πάρει την άδεια εξόρυξης. Ανάλογες είναι οι υποσχέσεις στους μερισματούχους του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού “ΚΟΥΒΕΛΟΥ”, στον οποίο ανήκει η διαχείριση του δάσους της συγκεκριμένης περιοχής.

Δεν το λένε, αλλά ο πραγματικός διάλογος θα είναι κάπως έτσι: “Υποθηκεύεις μεν το μέλλον το δικό σου, των παιδιών σου και των εγγονών σου, αλλά σου εξασφαλίζουμε (;;) μια θέση με τον κατώτατο μισθό ή σου δίνουμε κάποιες εκατοντάδες ευρώ το χρόνο”. Εξαθλιώνοντας τους φτωχούς και αποδυναμώνοντας τις ελπίδες των νέων με την ανεργία, εύκολα μπορούν να βρουν υποστηρικτές, πρόθυμους ή διστακτικούς, δεν έχει σημασία, “να βοηθήσουν”. Με ανάλογο τρόπο λειτουργεί ο εκβιασμός και στους ήδη εργαζόμενους της εταιρείας και στους εργαζόμενους του νομού γενικότερα.

Και η μεν εταιρεία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, αλλά οι τοπικοί άρχοντες και η πολιτεία έχουν ευθύνη για την κατάσταση αυτή, και όχι τόσο οι κάτοικοι, που ίσως υποκύψουν ή ξεγελαστούν και συμφωνήσουν. Σε κάθε περίπτωση ο εκβιασμός είναι υπαρκτός και από ό,τι φαίνεται θα τον έχουμε για πολύ ακόμα μπροστά μας.

Μέχρι σήμερα η στάση των κατοίκων του Κουμαριτσίου και των κατοίκων όλου του δήμου Γοργοποτάμου, αλλά και της κοινότητας Παύλιανης, είναι σαφής απέναντι στην λειτουργία των μεταλλείων. Όμως η επιμονή και η δραστηριότητα, που αναπτύσσει η εταιρεία, ιδιαίτερα στην Αθήνα, τους υποχρεώνει να είναι σε εγρήγορση. Είναι ανάγκη να παρακολουθούν την υπόθεση από κοντά και να επαναβεβαιώνουν την απόφασή τους να μην χαρακτηριστεί Μεταλλευτική η περιοχή αυτή του Κουμαριτσίου. Τη δική τους σθεναρή αντίσταση είναι ανάγκη να επαναβεβαιώσουν και οι τοπικοί φορείς με πρώτο το δήμο Γοργοποτάμου, που έχει αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων. Κάθε ολιγωρία ή διφορούμενη τοποθέτηση, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, και φυσικά κάτι τέτοιο θα ήταν αποτέλεσμα σκοτεινών διεργασιών.

Στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο τόσο η συμπολίτευση και ο κ Νομάρχης, όσο και η αντιπολίτευση, προσπάθησαν να ισορροπήσουν “στην κόψη του ξυραφιού”, βάζοντας από τη μια τους εργαζόμενους και από την άλλη τους κατοίκους του Κουμαριτσίου. (Αμφιβάλουμε αν τους απασχολεί το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη…) Αντί όμως γι’ αυτό, θα έπρεπε να έχουν ήδη έτοιμη την πρόταση για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Οίτης. Να έχουν ήδη αναγάγει σε θέσεις εργασίας τις αναπτυξιακές προτάσεις με άξονα τον αγροτουρισμό, τη βιολογική γεωργία και τις άλλες ήπιες μορφές. Να δώσουν προτεραιότητα στη μελλοντική απορρόφηση όλων των πιθανών απολυμένων της εταιρείας, που διαμένουν στην περιοχή. Έτσι μόνο θα αμβλυνθεί ο εκβιασμός και η απειλή. Διαφορετικά είναι εκτεθειμένοι γιατί εγκαταλείπουν τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, έρμαια στα χέρια των κάθε λογής συμφερόντων.

Λαμία, 12/2/2007

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top