Πληροφορία, η μεγαλύτερη «θρησκεία»
Η δύναμη του «Τύπου», όλων σήμερα των Μέσων Ενημέρωσης, θεωρείται και είναι δεδομένη. Παίζει αναμφισβήτητα τον σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων∙ γιΆ αυτό άλλωστε αναφέρεται ως Τέταρτη Εξουσία.
Η δημοσιογραφία αναφέρεται γενικά ως «λειτούργημα». Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως μετά την εμφάνιση των μεγάλων ιδιωτικών Μέσων, πήρε το χαρακτήρα του επαγγέλματος και εντάχθηκε στον επιχειρηματικό κλάδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Φαίνεται καθαρά πλέον ότι πρωταρχικός σκοπός της δημοσιογραφίας είναι το κέρδος της διαφήμισης και όχι οι ειδήσεις και η ποιότητα. Στα δε μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης οι πολιτικές δυνάμεις, που τα ελέγχουν, δίνουν και την πολιτική «γραμμή» που θα ακολουθήσουν και θα προβάλουν. Η αλλοτρίωση του «λειτουργήματος» της δημοσιογραφίας είναι πια ένα γεγονός γενικά αποδεκτό. Πάει δυστυχώς η εποχή που λέγαμε «τοΆ πε το ραδιόφωνο» ή «το ΅γραψε η εφημερίδα» για να τονίσουμε τη φερεγγυότητα της πηγής των ειδήσεων. Η φράση αυτή εξέλιπε, διότι εξέλιπε η αξιοπιστία από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης.
Λένε σήμερα πως η μεγαλύτερη θρησκεία είναι η πληροφορία∙ και όποιος δίνει καλύτερα την πληροφορία, όποια πληροφορία, αληθινή ή όχι, μπορεί εύκολα να επηρεάσει τους πιστούς αναγνώστες/ακροατές/θεατές να τον πιστέψουν και να τον ακολουθήσουν φανατικά ως θρησκευόμενοι. Σε έναν κόσμο δε όπου οι πληροφορίες διακινούνται πολύ εύκολα και κυρίως πολύ γρήγορα μέσω του Διαδικτύου, η φυσική παρουσία του δημοσιογράφου δεν θεωρείται απαραίτητη. Έτσι, ο καθένας μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα, αρκεί να μειώνεται το κόστος της επιχείρησης, που σημαίνει να μην έχει πολλές απαιτήσεις.
ΠαρΆ όλα αυτά οφείλουμε ως πολίτες να θυμούμαστε ότι και στη δημοσιογραφία και στην πληροφόρηση και στα Μέσα Ενημέρωσης υπάρχουν Κανόνες και Κώδικες Δεοντολογίας*, ανεξάρτητα αν εφαρμόζονται ή δεν εφαρμόζονται.
Αφορμή για τις λίγες αυτές γραμμές αποτέλεσε ένα βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου∙ και είναι τα πρακτικά του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ραδιοφωνίας με τίτλο «Ο ΠΡΩΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ». Το Συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1988 μετά την καθιέρωση του θεσμού της ελεύθερης ραδιοφωνίας. ΣΆ αυτό πήραν μέρος οι σπουδαιότεροι συντελεστές του μεγάλου βήματος, που άλλαξε τον χάρτη της ενημέρωσης στη χώρα μας.
Στέφανος Σταμέλλος
*http://www.poesy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=72&limitstart=1
https://www.esiea.gr/arxes-deontologias/