sstamellos

sstamellos

Ποιος πιστεύει την ΠΕΤΡΟΛΑ;


Ποιος πιστεύει την ΠΕΤΡΟΛΑ;
ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ …
ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ …
Πάνδημος ξεσηκωμός ΤΩΡΑ!

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΙ : ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΜΑΝΔΡΑΣ – ΜΑΓΟΥΛΑΣ –Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Οκτώβριος 2007


Με ένα φυλλάδιο φτιασιδωμένο με κλαδιά ελιάς και καταπράσινα λιβάδια, ο Όμιλος ΕΛΠΕ, επιχειρεί απατηλά να παρουσιάσει ως «πράσινη επένδυση» και σωτήρια λύση για το περιβάλλον της Ελευσίνας, της Μάνδρας, της Μαγούλας, της Ν. Περάμου, του Θριάσιου ολόκληρου το χειρότερο, όλων των εποχών, επεκτατικό σχέδιο του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ!

Θορυβημένος από το κύμα αντιδράσεων δεν διστάζει να «αγιάσει τα μέσα » για να πετύχει το σκοπό του.

Ξαναθυμάται τους ανέργους, τα σχολεία και την τοπική οικονομία, ασκεί παραπληροφόρηση και εκβιασμό για τα τέλη των Δήμων, αυτοανακηρύσσεται εγγυητής της ασφάλειάς μας και μας υπόσχεται ένα χαρούμενο, ευτυχισμένο και καταπράσινο μέλλον …. γεμάτο κέρδη !

Ένας ολόκληρος προπαγανδιστικός μηχανισμός έχει στηθεί για να «δελεάσει» την κοινή γνώμη και να την καταστήσει συνυπεύθυνη για τις συνέπειες που θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές !

Όμως, ποιος πιστεύει την ΠΕΤΡΟΛΑ ;

Χρειάζονται πολλά μεγάλα ψέματα για να σκεπάσουν τις αλήθειες μας.

Αλήθεια 1η: 850 εκ. € για να στηθεί ένα δεύτερο γιγάντιο διυλιστήριο στο Θριάσιο.

Οι μάσκες έπεσαν! Η μελέτη κατατέθηκε και με τα νέα σχέδια :

· 21 νέες μονάδες θα προστεθούν στις ήδη λειτουργούσες. Δηλαδή διπλασιάζονται οι μονάδες και οι δραστηριότητες μεταξύ των οποίων και 6 καθαρά παραγωγικές:

▪Απόσταξης κενού 46.000 βαρελίων την ημέρα ▪ Θερμικής πυρόλυσης ασφάλτου 20.000 βαρελίων την ημέρα ▪ Υδρογονοπυρόλυσης 39.000 βαρελίων την ημέρα ▪ Υδραποθείωσης νάφθας και αεριελαίων 14.000 βαρελίων την ημέρα ▪ Υδρογόνου 120.500 κ.μ την ώρα

▪ Γλύκανσης με αμίνη στην μονάδα κλασματικής απόσταξης ΙΙΙ

· Υπερτετραπλασιάζεται ο χώρος που καταλαμβάνουν οι παραγωγικές μονάδες.

Αλήθεια 2η: Εδαφική επέκταση πιο κοντά στην ΠΥΡΚΑΛ και στους οικισμούς.

Οι νέες μονάδες θα καταλάβουν έκταση 140 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή είναι σήμερα παντελώς κενή από μονάδες και εγκαταστάσεις. Αποτελεί την Ζώνη Ασφαλείας μεταξύ του διυλιστηρίου και της ΠΥΡΚΑΛ. Όταν το 1990 η ΠΕΤΡΟΛΑ εξαγόρασε την έκταση αυτή (πρώην Υαλουργία OWENS), ο τότε Υπουργός Βιομηχανίας κ. Πεπονής είχε δεσμευτεί δημοσίως κι εγγράφως: «Η Πολιτική Διοίκηση του Υπουργείου ουδεμία θα επιτρέψει επέκταση εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ στους χώρους της OWENS παρά μόνο εάν αφορά σε κατασκευές γραφείων για στέγαση προσωπικού».

Δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να δεχτεί την εγκατάσταση 140 στρ. νέων μονάδων ακριβώς πάνω στη Ζώνη Ασφαλείας. Αν υλοποιηθεί η γιγάντωση, οι παραγωγικές μονάδες του διυλιστηρίου θα έρθουν ακόμα πιο κοντά στην Ελευσίνα και τις Εργατικές Κατοικίες της Μάνδρας, ενώ η επικινδυνότητα θα αυξηθεί κατακόρυφα!

Είναι σκόπιμα ψευδής και παραπλανητικός ο χάρτης που δημοσιεύει η εταιρία στο προπαγανδιστικό της φυλλάδιο προς τους κατοίκους του Θριασίου.

Αλήθεια 3η : Επένδυση για υψηλή κερδοφορία και όχι για το περιβάλλον .

Θέλουν να φτιάξουν ένα διυλιστήριο 5 φορές πιο σύνθετο για να διυλίζει φθηνότερο και πιο βρώμικο σε θειάφι αργό πετρέλαιο. Για να διπλασιάσει την παραγωγή στα ακριβά λευκά προϊόντα ντήζελ, νάφθα και υγραέρια. Για να κατεργάζεται ετησίως 100.000 τόνους περισσότερο αργό πετρέλαιο και 200.000 τόνους πρώτη ύλη από το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης! Είναι σίγουρο πως αμέσως μετά θα θελήσει να παράγει και βενζίνες .

· Η εγκατεστημένη ισχύς του θα αυξηθεί 6 φορές !

· Η θερμική του ισχύς θα αυξηθεί 5,5 φορές !

· Η κατανάλωση ισχύος θα αυξηθεί 7 φορές !

· Η κατανάλωση ενέργειας θα ανέλθει στις 780 Γιγαβατώρες.

Κάθε 5 χρόνια εξαγγέλλουν νέα σχέδια επεκτάσεων. Πιέζουν για την εκβάθυνση των δύο διαύλων του Κόλπου για να εισέρχονται μεγαλύτερα πετρελαιοφόρα στον Κόλπο. Θέλουν να βάλλουν τώρα τις βάσεις για μελλοντικές απρόβλεπτες επεκτάσεις, τις οποίες κανένας μας δε θα μπορέσει τότε να σταματήσει…

Όπως στον Ασπρόπυργο! Βάζουν σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλειά μας και το περιβάλλον μας μόνο για να πετύχουν υψηλή κερδοφορία. Δεν θα τους αφήσουμε !

«Εκτιμούμε πως από την Ελευσίνα μόνο θα προστεθούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ στα κέρδη μας προ φόρων τόκων και αποσβέσεων » …! Δήλωση Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΠΕ Πάνου Καβουλάκου ( Λονδίνο 3/10/2007 – Αναμετάδοση Βloomberg.

Αλήθεια 4η : Επενδύουν στο πετρέλαιο όταν όλος ο πλανήτης θέλει να απαλλαγεί από αυτό.

Είναι ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει την γιγάντωση του Διυλιστηρίου. Είναι πρωτοφανές ψεύδος να χαρακτηρίζονται το ντήζελ και η νάφθα « 100% καθαρά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα». Αντίθετα, η Ε.Ε δεν ευνοεί την αύξηση της παραγωγής του ντήζελ και της νάφθας, επιβάλλει την αποθείωση μόνο στο ήδη παραγόμενο ντήζελ, την σταδιακή στροφή στα βιοκαύσιμα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο. Η διαδικασία αποθείωσης του ντήζελ δημιουργεί σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία έχουμε ήδη υποστεί ενώ η κατανάλωσή του ευθύνεται για πιο καρκινογόνες εκπομπές από τη βενζίνη.

Αλήθεια 5η: Δεν χωράει δεύτερο γιγαντωμένο διυλιστήριο στο Θριάσιο.

Το Θριάσιο είναι βιομηχανικά και περιβαλλοντικά κορεσμένο. Αποτελεί Διακεκαυμένη Ζώνη και χρειάζεται ειδικές περιβαλλοντικές ενισχύσεις. Έχει πληρώσει ακριβό τίμημα. Δεν μπορεί να φορτωθεί στις πλάτες του ένα δεύτερο – μετά τον Ασπρόπυργο – γιγάντιο διυλιστήριο, ούτε την κολοσσιαία μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στην Χαλυβουργική, ούτε τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα μέσα στο περιαστικό του πράσινο (Μελετάνι).

Αν η Ελληνική Πολιτεία θέλει να συνεχίσει την πιο παράλογη ενεργειακή πολιτική ας το πράξει αλλού. Φτάνει πια !

Αλήθεια 6η : η μείωση των ρύπων και της επικινδυνότητας είναι μόνο στα χαρτιά !

20 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία επέκταση του ΄87 η ΠΕΤΡΟΛΑ δε μπόρεσε να μειώσει τους ρύπους, τη δυσοσμία και τα ατυχήματα, παρότι στις μελέτες υποσχόταν το αντίθετο. Οι δυσοσμίες από τις διαφυγές του διυλιστηρίου αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία 10 χρόνια. Η Ελευσίνα, οι Εργατικές Κατοικίες και η Μάνδρα, καθώς και η Μαγούλα πλήττονται από την χαρακτηριστική «μυρωδιά αερίου», το όζον, τους Υδρογονάνθρακες κ.α.

Από το 2004 τόνοι πετρελαιοειδών διαρρέουν από το διυλιστήριο μπροστά στις ακτές τις ΠΥΡΚΑΛ , με συνέπεια το έδαφος και το υπέδαφος να έχουν υποστεί μόνιμες βλάβες.

Οι διαδοχικές επεκτάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο αύξησαν τους ρύπους, τις διαρροές Υδροθείου, τα επεισόδια ρύπανσης, τα ατυχήματα και την επικινδυνότητα.

Πάντα στις μελέτες και στα χαρτιά εμφάνιζαν μείωση των ρύπων και στην πράξη είχαμε αύξηση…

Αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα :

· Γιατί πρέπει να γιγαντωθεί η ΠΕΤΡΟΛΑ για να μειώσει τους ρύπους ;
· Ποιος τους εμπόδισε μετά την τελευταία επέκταση του ‘87 να μειώσουν τους ρύπους, να καίνε καλύτερα καύσιμα, να επενδύσουν σε τεχνολογίες αντιρρύπανσης;
· Ό,τι δεν μπόρεσαν να πετύχουν στο γιγαντωμένο διυλιστήριο του Ασπροπύργου θα μπορέσουν να το πετύχουν στην γιγαντωμένη ΠΕΤΡΟΛΑ; Όταν, μάλιστα, οι ίδιοι ομολογούν ότι :
ü Το διυλιστήριο θα καίει 11 φορές περισσότερα καύσιμα .
ü Οι διαφυγές μόνο από τις νέες μονάδες θα διπλασιαστούν.
ü Νέες καύσεις θα προστεθούν με την προσθήκη 8 επιπλέον φούρνων και 3 επιπλέον λεβήτων.
ü Τα αέρια απόβλητα θα αυξηθούν 9 φορές.
ü 5 νέες καμινάδες των 60 μέτρων και 2 νέοι πυρσοί των 130 μέτρων θα υψωθούν για να εκπέμπουν 1.500.000 κυβ. μέτρα απαέρια την ώρα πάνω από τα κεφάλια μας !
· Γιατί αποκρύβουν ότι από τη γιγαντωμένη ΠΕΤΡΟΛΑ θα εκλύονται 950.000 τόνοι τον χρόνο ( δηλαδή αύξηση 350%) Διοξειδίου του ¶νθρακα που αποτελεί το επονομαζόμενο «αέριο του Θερμοκηπίου» και ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή και ότι θα χρειαστεί μάλιστα να αγοράσουν επιπλέον δικαιώματα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου;
Γιατί πρέπει το διυλιστήριο στο οποίο συνέβη το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα της χώρας με 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες να γίνει 5 φορές συνθετότερο για να γίνει ασφαλέστερο; Όταν μάλιστα επεκτείνεται δίπλα στην ΠΥΡΚΑΛ και βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής που συγκλονίστηκε από καταστροφικό σεισμό.

Δε θέλουμε να ζούμε πάνω σε μια βραδυφλεγή βόμβα. Δε θέλουμε να ζούμε με επιπλέον 1,5 εκ. κυβικά μέτρα απαέρια την ώρα πάνω από τα κεφάλια μας.

Δεν θα τους αφήσουμε!

Αλήθεια 7η : Παιχνίδια με τους ανέργους. Τους θυμούνται «πριν» και τους ξεχνούν «μετά»…

Την περίοδο"87-"91 η ΠΕΤΡΟΛΑ υποσχέθηκε απατηλά 150 νέες θέσεις εργασίας, επεκτάθηκε και αμέσως μετά απέλυσε το 50% του προσωπικού ! Τα τελευταία χρόνια μείωσε το προσωπικό κατά 100 θέσεις, δεν αναπλήρωσαν ούτε τους συνταξιοδοτηθέντες . Στη LAMDA ( πρώην ΗΦΑΙΣΤΟΣ ) , μέσα στο 2006, ο Λάτσης πέταξε στον δρόμο 180 εργαζόμενους ! Τώρα υπόσχονται 120 θέσεις εάν γιγαντωθεί. Οι εργαζόμενοι απεργούν και καταγγέλλουν την Διοίκηση των ΕΛΠΕ γιατί δεν προσλαμβάνει το αναγκαίο προσωπικό για την ασφαλή λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα. Παραδίδουν τον κρίσιμο τομέα της συντήρησης στους εργολάβους ενώ ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ μεθοδεύει μειωμένες αποδοχές σε κάθε νεοπροσλαμβανόμενο!

Ποιος άνεργος παίρνει στα σοβαρά την ΠΕΤΡΟΛΑ όταν αυτή απατηλά "παίζει παιχνίδια" με την ανεργία κάθε φορά που θέλει να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να πετύχει τους σκοπούς της ;

Τέρμα η παραπληροφόρηση των ανέργων και των λιγοστών συμβασιούχων που τους κρατά σε ομηρία .

Αλήθεια 8η : Η Ειδική Εισφορά Πετρελαιοειδών είναι κατάκτηση και όχι δώρο!

Με το πρόσφατο προπαγανδιστικό της φυλλάδιο προς τους κατοίκους του Θριασίου, η εταιρία ΕΛΠΕ, με απαράδεκτο και παραπλανητικό τρόπο συνδέει την Ειδική Εισφορά των πετρελαιοειδών, τους Δημοτικούς Φόρους και τα Τέλη, ωσάν να ήταν προσφορά της, με το νέο επεκτατικό σχέδιο αποκρύβοντας την αλήθεια:

· Η επιχορήγηση, από το Υπουργείο Ανάπτυξης , των Δήμων Ελευσίνας και Μάνδρας – και άλλων 5 Δήμων της χώρας που πλήττονται από τα διυλιστήρια -με το 15% της ειδικής εισφοράς των πετρελαιοειδών, αποτελεί κατάκτηση της αυτοδιοίκησης και αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων που ξεκίνησαν το 1995.

· Η επιχορήγηση αυτή δεν χάνεται για τους Δήμους αν δεν υλοποιηθεί η επέκταση.

· Κανένας Δήμος της χώρας δεν επιθυμεί την εγκατάσταση διυλιστηρίου στα όριά του προκειμένου να εισπράττει την Ειδική Εισφορά …

· Η ΠΕΤΡΟΛΑ, βασιζόμενη στην Χουντική Σύμβαση του 1972, επιδιώκει από το 1995 με διαδοχικές προσφυγές στα Δικαστήρια να πληρώνει μειωμένα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας, να μην πληρώνει τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων και τα τέλη ρύπανσης, κολυμβητηρίου, κοινοχρήστων χώρων και εγγράφει στους ισολογισμούς της απαιτήσεις 1,5 εκ. € για την επιστροφή των ποσών που της έχει επιβάλλει ο Δήμος! Τέρμα η κινδυνολογία, η παραπλάνηση και τα εκβιαστικά διλλήματα !

Αλήθεια 9η: Από το 2008 η ΠΕΤΡΟΛΑ επιστρέφεται στον Λάτση !

Από το 2008 η διοίκηση όλου του Ομίλου περιέρχεται ξανά στον Λάτση. Με την βοήθεια του κράτους και της Κυβέρνησης πρέπει να του επιστραφεί η ΠΕΤΡΟΛΑ με τις άδειες της γιγάντωσης στο χέρι. Ό,τι δεν πέτυχε στο παρελθόν μόνος του πρέπει τώρα να του το εξασφαλίσει το κράτος: την δυνατότητα να γιγαντώσει το διυλιστήριο για να επιτύχει ασύλληπτα επίπεδα κερδοφορίας.

Αλήθεια 10η: Πάντα είχαν τις Κυβερνήσεις με το μέρος τους…

Έχουν την Κυβέρνηση με το μέρος τους . Πάντα είχαν τις Κυβερνήσεις με το μέρος τους. Όμως μέσα στα τελευταία 16 χρόνια δεν μπόρεσαν να γιγαντώσουν το διυλιστήριο. Υποκύπτουν διαρκώς στις πιέσεις του ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΤΣΗ και συγκαλύπτουν το πρόβλημα που πάνε να δημιουργήσουν στην περιοχή μας. Αντί να συμμορφωθούν με τους νόμους, τους αλλάζουν !

Την ευθύνη έχει πλέον ο Πρωθυπουργός. Ήρθε η ώρα να υλοποιήσει την δέσμευσή του ενώπιον των πολιτών της Ελευσίνας στις 16/3/03 : « Ζητώ συγνώμη από τους κατοίκους της Ελευσίνας που πληρώνουν την βιομηχανική ανάπτυξη και την ανεργία και δεσμεύομαι να αποδείξω έμπρακτα την ανάληψη της ευθύνης που βαραίνει την πολιτεία ».

Αλήθεια 11η: Όμως για άλλη μια φορά ο λαός και το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνουν…

Αν δοθούν οι άδειες θα ξεσπάσει νέο κύμα απρόβλεπτων κινητοποιήσεων που αναγκαστικά θα πάρουν πιο δυναμικό χαρακτήρα. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση όλων μας .

Οι κινητοποιήσεις των πολιτών, των μαζικών φορέων, των Δήμων και της Νομαρχίας θα αποτρέψουν, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, τα νέα σχέδια. Παρότι από το 2005 άλλαξαν τον νόμο που προστάτευε την περιοχή ώστε να μπορούν να επεκταθούν. Όμως δεν θα αδρανήσουμε! Αν δοθεί άδεια, αυτή θα προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την Νομαρχία και τους Δήμους. Το Σ.τ.Ε θα κρίνει την αντισυνταγματικότητα αυτού του νόμου που αντιστρατεύεται την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας. Πρόσφατα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, γύρισε την πλάτη στα σχέδιά τους απορρίπτοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αλήθεια 12η: Αγώνας υπέρ βωμών και εστιών. Τώρα !

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ στις σειρήνες του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΠΕΤΡΟΛΑ και ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ … για να προασπίσουμε το δικαίωμά μας να ζούμε χωρίς κινδύνους σε ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον !

Οι κατακτήσεις μας δε θα ακυρωθούν ! Το Θριάσιο δε γυρίζει 30 χρόνια πίσω!

Υψώνουμε δίκαιη φωνή διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση των πολυτιμότερων αγαθών της υγείας και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο εργαζόμαστε, κατοικούμε, αθλούμαστε, αναπνέουμε, μεγαλώνουμε παιδιά, διατηρούμε τα περιουσιακά μας στοιχεία και δεν δεχόμαστε ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ να διακυβευτεί ή να απαξιωθεί για χάρη της ΠΕΤΡΟΛΑ!

Θα τα καταφέρουμε! ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

Ο ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ.

Ενημερωθείτε έγκαιρα και υπεύθυνα από τους συμπολίτες σας, από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ.

Μην δίνετε βάση σε φήμες και παραπλανητικές διαδόσεις.

Κανένα διευθυντικό στέλεχος της Πετρόλα δεν κατοικεί στο Θριάσιο!

Ο αγώνας μας τώρα συνεχίζεται πιο αποφασιστικός μέχρι την τελική νίκη!

· ΤΑ ΕΛΠΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗΣ

ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ

· Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΩΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ

ΓΙΑ ΤH ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΟΛΑ ΕΔΩ;
Βιομηχανικά Απόβλητα
στο καταπράσινο
Μελετάνι της Μάνδρας ;

Κολοσσιαία μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής 880 ΜW
στην ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ;

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ !

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΙ : ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ – ΜΑΝΔΡΑΣ – ΜΑΓΟΥΛΑΣ –Ν. ΠΕΡΑΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Καταστρέφουν όλες τις προσπάθειές μας για την αναβάθμιση του Θριάσιου και την προοπτική ενός βιώσιμου μέλλοντος στις πόλεις μας . Υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας . Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 . Θέλουν να τα φέρουν όλα εδώ ! Δεν θα τους αφήσουμε !

Η χωματερή επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων της ΜΑΝDRECO:

ü Θα καταλάβει 900 στρ δασικής έκτασης και θα την μετατρέψει σε σεληνιακό τοπίο.

ü Θα υποδεχτεί τους 100.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων από τις 2 Χαλυβουργίες που βρίσκονται στην Δυτ. Αττική και τα απόβλητα από άλλες βιομηχανίες της χώρας . Επιπλέον θα υποδέχεται σε ημερήσια βάση 50 τόνους σκόνης από σακκόφιλτρα.

ü Θα δημιουργήσει μόνιμες βλάβες στο οικοσύστημα της περιοχής , στο έδαφος , το υπέδαφος , τον υδροφόρο ορίζοντα !

ü Θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο Θριάσιο που τροφοδοτεί με οξυγόνο όλη την περιοχή !

ü Θα απαξιώσει τις περιουσίες των πολιτών και θα ανακόψει όλη την προσπάθεια αναβάθμισης του Θριάσιου !

Οι μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ :

ü Αποτελούν κολοσσιαία εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα εξάγεται στην Ιταλία. ΟΙ μονάδες θα αναπτυχθούν σε μπαζωμένη θαλάσσια έκταση 102 στρ. Από πλευράς ισχύος είναι η μεγαλύτερη άδεια ιδιωτικής Ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα η οποία θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 30 χρόνια !

ü Θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρά μας τόσα καυσαέρια όσα εκπέμπονται από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου!

ü Θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρά μας τουλάχιστον 2.000- 2.300 τόνους Οξειδίων του Αζώτου τον χρόνο ενώ σήμερα σε όλο το Θριάσιο Πεδίο παράγονται περίπου 2.700 τόνοι το χρόνο! Θα υπάρξει δηλ. αύξηση της ρύπανσης τουλάχιστον κατά 75% !

ü Θα εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα 2,6 – 3 εκ. τόνους Διοξείδιου του ¶νθρακα (CO2), ετησίως , καθώς και άλλους επικίνδυνους αέριους ρύπους όπως Μεθάνιο, Σωματίδια, Διοξείδιο του Θείου κ.α. Από αυτούς το Διοξείδιο του ¶νθρακα , το μεθάνιο και μέρος των οξειδίων του Αζώτου ευθύνονται για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Αυτές οι εκπομπές CO2 ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές τουλάχιστον 80.000 – 100.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων !

ü Τέλος, θα εκπέμπεται και σημαντική ποσότητα ( 4,4 – 5 Κg /y) υδραργύρου , που θεωρείται από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα.

Ήδη, η Νομαρχία και ο Δήμος Ελευσίνας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της άδειας και διαμηνύθηκε στην ΔΕΠΑ ότι θα παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο η κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης από το Πάτημα έως την Χαλυβουργική για την τροφοδοσία της Μονάδας με Φυσικό Αέριο.

Ενημερώσου υπεύθυνα, πάρε μέρος στις κινητοποιήσεις , μην αφήνεις το μέλλον των παιδιών σου στις ορέξεις τους !

Scroll to Top