sstamellos

sstamellos

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31,10562,τηλ.210.3241001,fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη:Φιλίππου 51,54631,τηλ.2310.222503,fax 2310.421196

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Πολύχρωμο χάπενιγκ σήμερα στο Σύνταγμα
από τους Οικολόγους Πράσινους

16.02.06

Εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη για το ξεκίνημα της εκστρατείας των Πράσινων
Με ένα πολύχρωμο χάπενιγκ στο Σύνταγμα ξεκίνησε σήμερα η εκστρατεία των Οικολόγων Πράσινων για το κλίμα: Ποδήλατα, πράσινες ομπρέλες με το μήνυμα ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – ΠΑΙΞΕ ΚΑΙ ΣΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΡΟΛΟ μαζί με ένα φυλλάδιο που μοιράστηκε στον κόσμο και πληροφορεί ποιά μπορεί να είναι η συμβολή του καθενός μας, έδωσαν το στίγμα της εκδήλωσης που κέντρισε το ενδιαφέρον των περαστικών.

Η εκδήλωση στο Σύνταγμα ήταν ο ελληνικός κρίκος μιας αλυσίδας ταυτόχρονων ανάλογων χάπενινγκ στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, που οργανώθηκαν από τα πράσινα κόμματα ως αφετηρία της κοινής εκστρατείας τους για το κλίμα. Η έναρξη σχεδιάστηκε να συμπέσει με τον ένα χρόνο ισχύος που συμπληρώνει σήμερα το Πρωτόκολλο του Κιότο, ενώ η εκστρατεία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2008.

Καθώς οι περισσότερες χώρες φαίνεται μέχρι στιγμής ότι αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα (ενώ άλλες, όπως οι Η.Π.Α, αρνούνται τελείως να αναλάβουν τις ευθύνες τους) ο ρόλος των πολιτών είναι σήμερα διπλά καθοριστικός:
· Για να πιεστούν οι κυβερνήσεις, ώστε να καλυφθεί το σημερινό έλλειμμα πολιτικής βούλησης, τόσο σε εθνικά και ευρωπαϊκά πλαίσια όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
· Για να γίνουμε οι ίδιοι μέρος της λύσης, υιοθετώντας συνήθειες και επιλογές που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση και καλύτερη αξιοποίηση της ενέργειας αλλά και στη στροφή στην ανανεώσιμη ενέργεια που δεν επηρεάζει το κλίμα.
Μικρή γεύση για το τι μπορεί να κάνει καθένας μας, δίνουν οι τίτλοι του φυλλαδίου που μοιράστηκε σήμερα στο Σύνταγμα: ΚΙΝΗΣΟΥ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΊΟΝΤΑ, ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ – ΧΩΡΙΣ STAND-BY, ΕΞΥΠΝΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΔΡΟΣΙΑ, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΙΧ. Οι προτάσεις για το ρόλο των πολιτών συνοδεύονται από συνοπτική απαρίθμηση των στόχων που προωθούν οι Πράσινοι για αντίστοιχες αλλαγές πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.

Στην Ελλάδα το έλλειμμα πολιτικής βούλησης είναι δυστυχώς ακόμη πιο έντονο: Διαχρονική απροθυμία των κυβερνήσεων για ουσιαστικές αλλαγές πολιτικής στην ενέργεια και τις μεταφορές, χαρακτηριστική αποτυχία να εκπληρώσουμε ακόμη και τους προνομιακά ευνοϊκούς στόχους μας στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αλλά και συνολική απουσία του κλίματος από τις προτεραιότητες ΟΛΩΝ των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Και φυσικά όλα αυτά κοστίζουν όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία, όπως με τα δικαιώματα εκπομπής που είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να αγοράζουμε ή με την ενέργεια που θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε.

Η ενεργοποίηση λοιπόν για το κλίμα είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ. Το στοιχείο αυτό σκοπεύουν να τονίσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και στη συνέχεια της εκστρατείας, καταθέτοντας και προωθώντας συγκεκριμένες προτάσεις για ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Σημειώσεις:
· Ολόκληρο το κείμενο του φυλλαδίου για το κλίμα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.ecogreens.gr , από όπου μπορεί κανείς να το ανατυπώσει και να το κυκλοφορήσει ελεύθερα.
· Για τις ανάγκες της εκστρατείας θα εγκαινιαστεί σύντομα ιδιαίτερη διεθνής ιστοσελίδα, η www.stopclimatechange.net με κείμενα και στα ελληνικά.
· Φωτογραφίες από τη σημερινή εκδήλωση θα αναρτηθούν μέχρι τις 4 το απόγευμα στην ιστοσελίδα www.ecogreens.gr

Για περισσότερες πληροφορίες: Κώστας Κατώπης 6972 033070
Τάσος Κρομύδας 6945 940916

Scroll to Top