sstamellos

sstamellos

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ:ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΚΟΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Κοινή παρέμβαση διαμαρτυρίας και ευαισθητοποίησης, στα πλαίσια της Διεθνούς Μέρας Δράσης για το Κλίμα, αναγγέλλουν 15 οργανώσεις για το Σάββατο 4 Νοεμβρίου.

Με κοινή ανακοίνωσή τους δίνουν ραντεβού στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώνοντας τη φωνή τους με τους πολίτες όλου του κόσμου για «να αλλάξουμε όλα όσα αλλάζουν το κλίμα».

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιάννης Καρράς, 6976 443634 & Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

Για πληροφορίες για τη διεθνή κινητοποίηση: www.globalclimatecampaign.org
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης:


ΣΑΒΒΑΤΟ 4.11
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Κοινή Παρέμβαση, Σύνταγμα & Ερμού, στις 12 το μεσημέρι


Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα. Σε πάνω από 40 χώρες οργανώνονται μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις, με συλλαλητήρια, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Γιατί;

Επειδή η αλλαγή του κλίματος συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετώπισε ποτέ ο πλανήτης. Η κινητοποίηση επιλέχθηκε να συμπέσει με το νέο γύρο διεθνών συνομιλιών για το κλίμα (6-11 Νοεμβρίου στο Ναϊρόμπι), όπου θα συζητηθούν οι νέες δεσμεύσεις για την περικοπή των αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούν το πρόβλημα. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι, αν τα μέτρα που αποφασιστούν δεν είναι επαρκή, η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει τις επόμενες δεκαετίες τη σημαντικότερη απειλή για το μέλλον όλων μας. Η πίεση λοιπόν των πολιτών είναι
απαραίτητη για να αντισταθμίσει τη μέχρι στιγμής ανεπαρκή πολιτική βούληση των κυβερνήσεων.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το περιβάλλον: Σε νέα μελέτη για την Βρετανική κυβέρνηση, ο Sir Nicholas Stern, πρώην ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της Διεθνούς Τράπεζας τεκμηριώνει ότι, αν οι κυβερνήσεις δε λάβουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα, η διεθνής οικονομία θα συρρικνωθεί τις επόμενες δεκαετίες μέχρι και 20%.1

Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής αφορούν και τη δική μας χώρα: Αναλογικά με τον πληθυσμό και την οικονομία της, η Ελλάδα έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη των 15. Συμβάλλουν σε αυτό η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, η κυριαρχία των οδικών και αεροπορικών μεταφορών και η επί χρόνια καλλιεργημένη αδιαφορία για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τι ζητάμε;

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους πολίτες όλου του κόσμου, για:
􀂾 Να αποκτήσουν τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής την προτεραιότητα που τους αξίζουν. Aμεση και επείγουσα στροφή στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές, για ένα κόσμο πέρα από το πετρέλαιο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα.

􀂾 Ουσιαστική πρόοδο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, με δεσμεύσεις για το σύνολο των περικοπών στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που έχει κρίνει απαραίτητες η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Δέσμευση όλων των χωρών για την υλοποίηση των μέτρων.

􀂾 Κανένα παράθυρο για την πυρηνική ενέργεια. Η ραδιενέργεια ΔΕΝ είναι λύση για το κλίμα.

􀂾 Να αναλάβει και η χώρα μας τις δικές της ευθύνες. Aμεση προτεραιότητα στην εκπλήρωση των ελληνικών στόχων του Κιότο. Διεκδικούμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές πολιτικής, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

http://news.bbc.co.uk/2/shared/bsp/hi/pdfs/30_10_06_exec_sum.pdf

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας;
Η μάχη για να αποτρέψουμε την αλλαγή του κλίματος, περνά και από τη προσωπική στάση του καθενός μας. Σε τελική ανάλυση οι κυβερνήσεις θα κινητοποιηθούν μόνο όταν οι πολίτες το θελήσουν πραγματικά.
􀂾 Περιορίζουμε τη χρήση του Ι.Χ. στη πόλη.
􀂾 Βάζουμε λάμπες οικονομίας στο σπίτι και στο γραφείο
􀂾 Κλείνουμε το ρεύμα στις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε
􀂾 Φροντίζουμε για τη μόνωση του σπιτιού μας.
Η συμμετοχή μας στη Μέρα Δράσης του Σαββάτου ας αποτελέσει την αρχή μιας μακροχρόνιας προσπάθειας ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ: προτεραιότητες, πολιτικές, συνήθειες, συμφέροντα.


Ραντεβού λοιπόν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου,
12 το μεσημέρι, Σύνταγμα και Ερμού.

Φέρτε μαζί σας βατραχοπέδιλα, μάσκες, φουσκωτά, μαγιό και ό,τι άλλο σκεφτείτε, στα πλαίσια ενός… «οδηγού επιβίωσης» στην πλημμυρισμένη Αθήνα του 2020.

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ
ΠΕΖΗ-Πρωτοβουλία Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών
FRIENDS OF NATURE Ελλάδος
ONE EARTH
WWF ΕΛΛΑΣ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ-Νέοι Πράσινοι
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ

Scroll to Top