"ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ"
OXI ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΤΟΥ ΛΑΪΛΙΑ
Σέρρες 12-8-2007
Η δημοτική κίνηση «διάβαση πεζών» εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου στη βόρεια πλαγιά του Λαϊλιά (κάτω από το βράχο της «Κατίγκως»), διότι:
– Θα προκληθεί ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυτικό και ζωικό οικοσύστημα της περιοχής. Επισημαίνουμε πως η βορειοδυτική πλαγιά του Λαϊλιά είναι συγκριτικά με τον υπόλοιπο ορεινό όγκο η πλέον αλώβητη από ανθρώπινες δραστηριότητες και αποτελεί γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο βιότοπο και καταφύγιο σπάνιων και αυστηρά προστατευόμενων ειδών άγριας πανίδας, όπως ο Χρυσααετός, Βίδρα και η αρκούδα.
– Στην ίδια περιοχή και από τους ίδιους επιχειρηματίες είχε ζητηθεί κατά το παρελθόν (1991) η εγκατάσταση λατομείου γρανίτη, το οποίο ωστόσο δεν έγινε ποτέ, λόγω της καθολικής αντίδρασης φορέων, συλλόγων και πολιτικών κομμάτων. Και ήταν ακριβώς αυτή η πανσερραϊκή αντίθεση που ανάγκασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Σερρών, παρά την αρχική θετική γνωμοδότησή του, να αποφανθεί ομόφωνα κατά του λατομείου (Νοέμβριος 1991). Εδώ να σημειωθεί πως η αρχική θετική γνωμοδότηση υπήρξε αποτέλεσμα της πλήρους άγνοιας των τότε νομαρχιακών συμβούλων για την ακριβή τοποθέτηση του λατομείου.
– Ο ορεινός όγκος του Λαϊλιά είχε χαρακτηριστεί με απόφαση του Υπ. Βόρειας Ελλάδας (1171/13-3-97, ΦΕΚ 275 Δ/07) ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Η απόφαση όμως αυτή ακυρώθηκε ως προς το διαδικαστικό της σκέλος, διότι έπρεπε να εκδοθεί από το Υπουργείο Γεωργίας και όχι από το Υπ. Βόρειας Ελλάδας. Οι ουσιαστικοί, ωστόσο, λόγοι του χαρακτηρισμού του, ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» εξακολουθούν να υφίστανται. Επισημαίνουμε εδώ ότι στην περίπτωση αυτή απαγορεύεται οποιαδήποτε βιομηχανική και μεταλλευτική δραστηριότητα.
Η «διάβαση πεζών» καλεί τον κ. Νομάρχη και τους κ.κ. Νομαρχιακούς Συμβούλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απορρίψουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ενδιαφερόμενης εταιρείας, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης – λειτουργίας λατομείου στην περιοχή (όπως και όσων ανάλογων αιτήσεων ακολουθήσουν). Απόφαση που θα βρει σύμφωνη την απόλυτη πλειοψηφία της σερραϊκής κοινής γνώμης, που άλλωστε έμπρακτα έδειξε παλαιότερα την κάθετη αντίθεσή της.
Επίσης απευθυνόμενοι προσωπικά στον κ. Νομάρχη του ζητούμε να καταθέσει, άμεσα, τεκμηριωμένη πρόταση στο Υπουργείο Γεωργίας για την κήρυξη του Λαϊλιά ως περιοχής «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» ώστε να πάψουν οριστικά οι όποιες προσπάθειες «επιχειρηματικής αξιοποίησης» της περιοχής.
Καλούμε ακόμη τις νομαρχιακές επιτροπές των πολιτικών κομμάτων, τους φορείς, τους συλλόγους και όλους τους συμπολίτες μας, να ορθώσουν εκ νέου τη φωνή τους και να αντιδράσουν άμεσα, ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια καταστροφής του μοναδικού για την πόλη και το Νομό, ορεινού αυτού συγκροτήματος.
Το ιδιαιτέρως θετικό είναι πως, παρά το κλίμα της θερινής ραστώνης (στο οποίο ίσως και ήλπιζαν οι «επίδοξοι επενδυτές»), υπήρξαν ήδη άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στην έκφραση της αντίθεσης των κατοίκων της κοινότητας του Αχλαδοχωρίου, καθώς και των όμορων κοινοτήτων, που για μια ακόμη φορά αντέδρασαν δυναμικά βλέποντας πως ερήμην τους, «προγραμματίζονται «επενδυτικοί σχεδιασμοί» των οποίων η υλοποίηση θα επιφέρει ανεπανόρθωτες καταστροφές στον περιβάλλοντα χώρο των κοινοτήτων τους.
Η επόμενη αντίδραση θέλουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε πως θα είναι η απόφαση απόρριψης που θα υπερψηφίσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Επιτέλους ας συνειδητοποιήσουν κάποιοι πως η διαχείριση του δημόσιου πλούτου είναι «επένδυση» για το μέλλον των παιδιών μας, για το μέλλον αυτού του τόπου και όχι «επένδυση επιχειρηματικής εκμετάλλευσης».
Καλούμε τέλος τους πολίτες να παραβρεθούν έξω από την Νομαρχία την Δευτέρα 27 Αυγούστου την ώρα που συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο.