Picture of sstamellos

sstamellos

Στις μέρες μας ο αγώνας για την ειρήνη έγινε ιερό καθήκον κάθε ανθρώπου

Όσο και αν μας ακούγονται λόγια παράταιρα, λόγια από μια άλλη εποχή -60 χρόνια πριν- και από πρόσωπο που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε κείνα τα δύσκολα χρόνια του “ψυχρού πολέμου”, τα λόγια αυτά έχουν πάντα την αξία τους και δείχνουν το παράλογο του μιλιταρισμού σήμερα και των πολεμικών συγκρούσεων. Ο Χρουστσόφ ήταν Ουκρανός, γεννήθηκε στο χωριό Καλίνοβκα της Ουκρανίας, όπως και ο Μπρέζνιεφ, ο οποίος γεννήθηκε στο Καμένσκογιε της Ουκρανίας.
«Σήμερα δεν υπάρχει, και δεν μπορεί να υπάρχει, πιο σπουδαίο καθήκον από το καθήκον να φραχθεί έγκαιρα ο δρόμος προς τον πόλεμο, δεν υπάρχει πιο ευγενικός σκοπός από την περιφρούρηση και την στερέωση της ειρήνης. Στις μέρες μας ο αγώνας για την ειρήνη έγινε ιερό καθήκον κάθε ανθρώπου.
……………….
Ο τελευταίος παγκόσμιος πόλεμος ήταν βαρύ μάθημα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων όλου του κόσμου και είναι ανάγκη να κάνουμε το παν για να μην ξεχάσει η ανθρωπότητα το μάθημα αυτό.
……………..
Θυμηθείτε τις πρώτες μέρες που σταμάτησε επιτέλους ο πολύχρονος εφιάλτης του πολέμου. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζοντας τη νίκη πίστευαν πως αυτός ήταν ο τελευταίος πόλεμος, πως η απαίσια σκιά του πολέμου δεν θα σκοτεινιάσει ποτέ πια τη ζωή τους. Εκατομμύρια άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, και η τελευταία ελπίδα τους ήταν: όσοι θα μείνουν ζωντανοί να μπορούν να ζουν ήρεμα, χωρίς ανησυχία, χωρίς το φόβο για την αυριανή μέρα. Για όλους αυτούς που δοκίμασαν τη φρίκη του πολέμου δεν μπορεί να υπάρχει άλλο πιο μεγάλο και ευγενικό καθήκον από την πραγματοποίηση των προσδοκιών και των ελπίδων που τρέφουν οι άνθρωποι για μια σταθερή και μακρά ειρήνη.
Από τότε που τέλειωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος πέρασαν14 χρόνια. Και όμως τόσα χρόνια τώρα η ανθρωπότητα ζει κάτω από την απειλή ενός νέου πολέμου. Εδώ και πολλά χρόνια διεξάγονται με αμείωτη ένταση ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών και ο «ψυχρός πόλεμος», που καταβροχθίζουν τεράστιες υλικές αξίες. Μια πελώρια μάζα ανθρώπων -σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομολόγων πάνω από εκατό εκατομμύρια άνθρωποι- έχει αποσπαστεί από την ειρηνική εργασία και στον ένα ή στον άλλο βαθμό έχει τραβηχτεί στις πολεμικές προπαρασκευές, ενώ το ποσό των δαπανών για τις πολεμικές προετοιμασίες σε όλο τον κόσμο είναι τέτοιο, που τα χρήματα αυτά θα αρκούσαν για να δημιουργηθεί, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια καινούργια χώρα, με συγχρονισμένες πόλεις, εργοστάσια, πάρκα, όπου θα είχε εξασφαλιστεί ανώτερο βιοτικό επίπεδο για εκατό και πάνω εκατομμύρια άτομα».
[από το λόγο του Νικήτα Χρουστσόφ σε πανηγυρική συγκέντρωση στο Κρεμλίνο, για να του απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Λένιν «για τη στερέωση της Ειρήνης ανάμεσα στους λαούς» 16 Μαΐου 1959, Συλ. «Κόσμος χωρίς όπλα – κόσμος χωρίς πολέμους», τόμος 1, σελ 295-298)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή