sstamellos

sstamellos

ΤΑ ΑΛΦΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΣ

ΤΑ ΑΛΦΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΣ

Αξιοβίωτη και Αειφόρος
(με Α κεφαλαίο) μας λένε ότι πρέπει να είναι η ανάπτυξη. Για να χαίρονται όλοι οι άνθρωποι να ζουν, να ευημερούν, να απολαμβάνουν τα αγαθά της φύσης, τα προϊόντα της οικονομίας και τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους, χωρίς φόβο, ανασφάλειες, στέρηση, αρρώστιες και καταστροφές, ίσοι ανάμεσα σε ίσους, σε βάθος χρόνου. Μα εμείς βιώνουμε μια ανάπτυξη:

Απρογραμμάτιστη, αποσπασματική και ασυντόνιστη γιατί δεν καθοδηγείται από όραμα και στόχους συλλογικούς. Γιατί ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει, όπως θέλει, όταν θέλει. Χωρίς να νοιάζεται μήπως κι ο άλλος που κάνει το ίδιο τελικά τον βλάψει κι έτσι να του περάσει αμυδρά από το μυαλό η σκέψη να συνεννοηθεί ή ακόμα και να συνεργαστεί και να συντονιστεί με τους άλλους για να αποφύγει δική του βλάβη. Ας μην επεκταθούμε σε συντονισμένες και εναρμονισμένες δραστηριότητες και έργα για κοινό όφελος …

Αυθαίρετη, άναρχη, ανεύθυνη και ασύδοτη
, γιατί κανείς, άρχων ή αρχόμενος, δεν λογοδοτεί για ό,τι κάνει. Κι αν λογοδοτήσει δεν πείθει κανένα, μια που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά να πιστέψουμε πως ό,τι αποφάσισε αυτός (ή αυτοί, αν είναι πολλοί) είναι ό,τι καλύτερο για μας. Γιατί κανείς δεν τολμά να ψελλίσει ότι αποφάσεις που άμεσα ή έμμεσα, ηθελημένα ή αθέλητα, αφορούν την ευημερία όλων πρέπει να λαμβάνονται στη βάση τεκμηριωμένων αναλύσεων περισσότερων από μιας εναλλακτικών και με δημοκρατικές διαδικασίες ευρύτατης συμμετοχής των πολλών και ποικίλων άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων όπως και των ειδικών περί το αντικείμενο. Και κανείς δεν τολμά να βροντοφωνάξει ότι για να γίνει εφικτή η δημόσια συμμετοχή δεν φτάνει να παίρνουμε όρκο στ’ όνομα της, αλλά να δημιουργήσουμε τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις της που δεν είναι άλλες από την παιδεία και την ενημέρωση. Όπως επίσης είναι η εξασφάλιση αμερόληπτης και αδιάβλητης επιστημονικής πληροφορίας και δεδομένων στα οποία όλοι να έχουν πρόσβαση (μια που η σχετική Κοινοτική Οδηγία τους αναγνωρίζει το δικαίωμα).

Αχαλίνωτη, άγρια, αχόρταγη, άμορφη και άθλια, γιατί κανείς δεν τολμά να την περιορίσει και να την τιθασεύσει, κανείς δεν διανοείται να την κουμαντάρει, γιατί όλοι λίγο-πολύ, το κατά δύναμη ο καθένας, βολεύονται από το χάος που δημιουργεί. Γιατί σ’ αυτή την ανάπτυξη τύπου σούπερ-μάρκετ, όλα επιτρέπονται κι όλα ανταλλάσσονται έναντι τιμήματος. Κι έτσι τίποτα δεν την σταματά προχωρά ισοπεδώνοντας ό,τι βρει στο διάβα της, τσιμεντώνοντας όπου βρει ελεύθερη γη, λεηλατώντας πόρους, στερώντας τους από τους πολλούς για να κερδίζουν και να ευχαριστιούνται οι λίγοι. Δεν υπολογίζει εμπόδια, ακόμα κι αν προέρχονται από την τιμωρό μητέρα Φύση, γκρεμίζει ό,τι έφτιαξαν παλιότερες γενιές, καταστρέφει ό,τι έφτιαξε η φύση, είναι τυφλή στο μέτρο των ανθρώπων, των τόπων, της ζωής μας. Αντίθετα, λατρεύει την άμετρη τεχνολογία και προσκυνά το άμετρο χρήμα. Μα … ταιριάζει στη χώρα του «μέτρον άριστον»;

Ανισόρροπη, ασύμμετρη, άνιση και άδικη γιατί συγκεντρώνεται επιλεκτικά μόνο όπου το χρηματικό κέρδος είναι μεγαλύτερο. Κι έτσι δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους, όπου οι πρώτοι γεύονται τα οφέλη της και κερδίζουν περισσότερο και οι δεύτεροι επωμίζονται το κόστος (χρηματικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό) και χάνουν περισσότερο. Γιατί δεν έχουν όλοι ίσα δικαιώματα οι κερδισμένοι ευνοούνται με δικαιώματα σε πόρους και με συμμετοχή στις αποφάσεις, ενώ οι χαμένοι αποκλείονται, παραμερίζονται και αγνοούνται, αυτοί κι η τύχη τους.

Αλλότρια, ασύμβατη, και ανελεύθερη γιατί ακολουθεί και μιμείται πρότυπα που δεν είναι δικά μας αλλά άλλων, χωρίς να λογαριάζει αν είναι ταιριαστά στη φύση, τον πολιτισμό, την ταυτότητα του τόπου, κατάλληλα, βιώσιμα και ωφέλιμα για τους πολίτες, αν τελικά προωθούν την ευημερία τους. Γιατί οι εκ των άνω αποφάσεις, μια που δεν λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες, περιορίζουν την ελευθερία τόσο των αρχόντων όσο και των αρχομένων κι ακούγονται σαν να είναι καθ’ υπαγόρευση…. Κι έτσι δεν ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητα των αρχομένων άλλωστε δεν τους χρειάζεται αφού αντί για παραγωγοί δικών τους καλούνται, και δέχονται, να γίνουν μεταπράτες και καταναλωτές ξένων ιδεών και προϊόντων.

Ασεβής, ανίερη κι ανήλεη γιατί δεν έχει ιερά και όσια, δεν σέβεται καμιά αξία, έχει θεοποιήσει το χρήμα, εμπορευματοποιώντας και βεβηλώνοντας στ’ όνομα του τόπους ιερούς, ιστορικούς, προσωπικής και συλλογικής μνήμης, εκεί που ρίζωσε και μεγάλωσε η κοινή κληρονομιά και γράφτηκαν οι ιστορίες μας. Γιατί δεν λογαριάζει ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες αλλά ομογενοποιεί και ισοπεδώνει παραδόσεις και διαφορετικότητες, στερώντας από τους πολίτες το μυστήριο της προσωπικής σχέσης με τον τόπο τους κι εκθέτοντας τους στον άγριο ανταγωνισμό, όπου ο ισχυρότερος επικρατεί και οι ασθενέστεροι υποκύπτουν ή εξαγοράζονται. Κι έτσι βιώνουμε μια ανάπτυξη που δεν συγχωρεί, που δεν έχει έλεος για το μικρό και ταπεινό, για τον ελάχιστο αδελφό, που σβήνει τη μνήμη η ανωνυμία και η λησμονιά πάντα εξυπηρετούν καλύτερα.

Ανακόλουθη και αναληθής γιατί άλλα λέγονται και άλλα γίνονται και ψεύδεται με μύριους τρόπους όταν εξαγγέλλονται μεγαλόπνοοι στόχοι που δεν προωθούνται (γιατί απλά δεν είναι εφικτοί), όταν οι θέσεις εργασίας και τα οφέλη που υπόσχεται ποτέ δεν υλοποιούνται, κι αν υλοποιηθούν δεν κατανέμονται δίκαια. Γιατί ποτέ δεν είναι καθαρό το πως θα μοιρασθούν τα οφέλη για να θεμελιώσουν πραγματική ανάπτυξη – μείωση του αναλφαβητισμού, βελτίωση των συνθηκών υγείας, αναβάθμιση των υποδομών για καλύτερη ποιότητα ζωής (ακόμα κι εκεί που ο πλούτος υπερ-περισσεύει), διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και ιδιαιτερότητας. Γιατί παρουσιάζονται αναληθή στοιχεία και δείκτες «ανάπτυξης» που καμιά σχέση δεν έχουν με την καθημερινότητα του απλού πολίτη.

Ασταθής, αβέβαιη και ανασφαλής
γιατί εξαρτάται από αποφάσεις άλλων, γιατί δεν λογαριάζει την αβεβαιότητα του αύριο στον κόσμο των γρήγορων μεταβολών του σήμερα, γιατί δεν έχει τρόπους να αντιμετωπίσει αναπάντεχα συμβάντα μια που διακατέχεται από μια ανυπόστατη αισιοδοξία και τίποτα δεν την μέλλει. Κι έτσι αφήνει πολίτες και τόπους απροστάτευτους και τρωτούς σε κάθε είδους φυσικές, οικονομικές και τεχνολογικές αντιξοότητες.

Αχ! Αβάσταχτη και αναξιοβίωτη είναι τούτη η ανάπτυξη που υπόσχονται και προωθούν οι άρχοντες μας. Ανασταλτική και αρνητική της πραγματικής ανάπτυξης που τόσο αποζητούμε. Γι’ αυτό κι εμείς αναρωτιόμαστε, με ποιο άλφα θα την πούμε τελικά, με το ένα και μοναδικό κεφαλαίο Α ή με τα πολλά μικρά α;

Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη, Καθηγήτρια
Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
e-mail: e.briassouli@aegean.gr

Scroll to Top