sstamellos

sstamellos

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΙ-ΒΡΑΒΕΙΑ: Ένας ετήσιος…

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, 2310.222503/409770, fax 2310.421196, e-mail: ecology-trem@nath.gr, www.ecology-salonika.org

4.6.06

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΙ-ΒΡΑΒΕΙΑ
Ένας ετήσιος θεσμός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Απονέμονται και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς σε πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
Τα βραβεία έχουν ένα συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.

1. Το βραβείο της «αντιπεριβαλλοντικής αλληλεγγύης» απονέμεται στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, για την εξαγγελθείσα αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που στοχεύει στην εξουδετέρωση της προστασίας των δασών και του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων αλλά και για την πολιτική υποστήριξή του στο βουλγαρικό σχέδιο για νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε.

2. Το βραβείο της «περιβαλλοντικής ανευθυνότητας» απονέμεται στη ΔΕΗ Α.Ε., για τη μεγάλη συμβολή της στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, παραβιάζοντας ευρωπαϊκές οδηγίες για τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εκπομπών ρύπων αλλά και τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η συμπεριφορά αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, καθώς η παραβίαση των ορίων εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων σχετίζεται με αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, καρκινογενέσεις κ.α.

2. Το βραβείο του «επικοινωνιακού μπιζιμποντισμού» απονέμεται στο Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, επειδή ευθύνεται για τους ελάχιστους περιβαλλοντικούς ελέγχους που γίνονται αλλά και για τη μείωση των προστίμων, που εισηγούνται οι αρμόδιοι υπάλληλοι, στο μισό! Επίσης, για την ταύτισή του με τα συμφέροντα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και την υποβάθμιση του κινδύνου για την υγεία των πολιτών από τις κεραίες. Επιπλέον, για την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του, που έφτασε και στο επίπεδο της χειροδικίας.

4. Το βραβείο της «ατσαλάκωτης αναπλάσεως» απονέμεται στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλο, για την αισθητική καταστροφή της περιοχής του Λευκού Πύργου, τη δραματική ελάττωση του περιμετρικού του πράσινου και την ξήρανση αιωνόβιων πεύκων καθώς και για την κατασκευή ακαλαίσθητων και επικίνδυνων για ατύχημα μαρμάρινων κρασπέδων, αντί για τους θαμνοφράχτες που υπήρχαν. Η καταστροφή θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας, που θα εξοντώσει μεγάλο μέρος του παραλιακού πρασίνου καθώς και το πάρκο του Πεδίου του ¶ρεως, με τη συμφωνία του Δημάρχου. Επιπλέον, για τα σχέδιά του να «αναπλάσει» την πλατεία Αριστοτέλους, παραδίδοντάς την στα τραπεζοκαθίσματα και καταστρέφοντας τη φυσιογνωμία της.

5. Το βραβείο της «μεταλλαγμένης κερκόπορτας» απονέμεται στη ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. επειδή αποτελεί πύλη διασποράς μεταλλαγμένων, αφού εκτός από τη διακίνηση μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού, τα επεξεργάζεται και δημιουργεί λάδια, πίτες και άλλα υποπροϊόντα, χωρίς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας μας να "μπορούν" να παρακολουθήσουν που πάνε τα παραγόμενα προϊόντα!

Scroll to Top