H ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ,
ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ
Η Διαχείριση των υπολειμμάτων των αροτραίων καλλιεργειών (καλαμιές) είναι ένα ζήτημα που απασχολεί κάθε Σεπτέμβριο τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Ορεινής Ελλάδας.
Καλούνται να αποφασίσουν για την Διαχείριση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών σε ένα κλίμα πιέσεων αγροτικού λαικισμού από την μία πλευρά και στη Διαχείρισή τους σύμφωνα με τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, που σημαίνουν αυστηρές ποινές στους παραβάτες που γίνονται συχνά και οι υπαίτιοι δασικών πυρκαγιών.
Όσο δεν υφίσταται πρόβλημα δασικών πυρκαγιών (από αμέλεια ή πρόθεση ) οι υπεύθυνοι ΄΄ κλείνουν διακριτικά το μάτι΄΄ στην λανθασμένη διαχείριση και στις ανεπάρκειες της πολιτικής των Νομαρχιών που αποφάσισαν στα όρια της νομιμότητας το κάψιμο της καλαμιάς με άδειες (ατομικές ή ομαδικές ) από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Το ζήτημα όπως τίθεται έχει πολλές διαστάσεις Περιβαλλοντική ,Οικονομική ,Γεωτεχνική, Νομική ,Ηθική :
Oι Κ.Ο.Γ.Π αφού επισημαίνουν( σε όσους τους μελετήσουν ) τις καταστροφικές συνέπειες που έχει το κάψιμο της καλαμιάς για τη γονιμότητα των αγρών και το περιβάλλον συστήνουν :
για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να αποφεύγεται (το κάψιμο της καλαμιάς) .
Συνεχίζοντας σε μια προσπάθεια να ισορροπήσουν τις αντιφατικές οδηγίες που δίνουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με το θέμα και την ανεπάρκεια ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου γύρω από σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα αναφέρουν :
Απαγορεύεται η καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών (καλαμιάς) στις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές , στις επικλινείς εκτάσεις (κλίση μεγαλύτερη από 10%) και στις περιοχές με οργανικά εδάφη (οργανική ουσία μεγαλύτερη από 4%)……..
………………………………………………………………………………………..
…… Όταν γίνεται κάψιμο της καλαμιάς, επιβάλλεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων:
· Να ζητείται άδεια από τις αρμόδιες αρχές όπου αυτό απαιτείται
· Να ενημερώνεται πριν την καύση η πυροσβεστική υπηρεσία
· Πριν την έναρξη της καύσης να έχουν ληφθεί μέτρα ελέγχου της καύσης, όπως δημιουργία αυλακιών για πυρασφάλεια.
· Στο χώρο της καύσης πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα 200 λίτρα νερού, φτυάρια και τουλάχιστον δύο άνθρωποι να εποπτεύουν το χώρο.
· Να απομακρύνονται τα προς καύση υλικά από στύλους της ΔΕΗ του ΟΤΕ από εγκαταστάσεις φυσικού αερίου πετρελαίου κλπ.
Συνίσταται επίσης:
o Το κάψιμο να γίνεται, αν αυτό είναι δυνατό, αντίθετα από την φορά του ανέμου.
o Όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση.
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκτιμούνε ότι τέτοιες Αντιφατικές και Θολές Θέσεις γύρω από ένα κρίσιμο περιβαλλοντικά θέμα , δίνουν την δυνατότητα ερμηνείας ανάλογα με τις πιέσεις και την περιβαλλοντική ευαισθησία των Νομαρχιακών παραγόντων ενισχύουν τον αγροτικό λαικισμό στη λήψη Αποφάσεων Διαχείρισης της καλαμιάς και δημιουργούν ένα εύφλεκτο περιβάλλον στη χώρα μας με καταστροφικές συνέπειες για τα Δάση
Δεν βλέπουμε την ίδια ευαισθησία και για αγροτικές τεχνικές , στις αποφάσεις των Νομαρχιακών Υπηρεσιών που αφορούν την έκδοση ΠΡΑΚΤΙΚΏΝ ΛΙΠΑΝΣΗΣ , ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟ ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΑΣ που οφείλουν να εκδώσουν σύμφωνα με τους ΚΟΓΠ .
Καλούμε την ΕΝΑΕ να δεσμεύσει με απόφασή της τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε αυστηρότερη εφαρμογή των Ορθών Γεωργικών Πρακτικών στις ορεινές εκτάσεις και να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Γεωργία
Επίσης καλούμε το ΥΠΑΑ&Τ. να αποσαφηνίσει αρμοδιότητες και ευθύνες ελέγχου και εφαρμογής των ΚΟΓΠ που διαχέονται σε συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες με συνέπεια η αγροπεριβαλλοντική πολιτική να ερμηνεύεται κάθε φορά ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται .
Οι μικροί γεωργοί που επιμένουν να βλέπουν τη παραγωγή τους ως προιόν αγάπης προς τη Γη και στηρίζουν τις Πρωτοβουλίες των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ αρνούνται να ισοπεδώνονται με εκείνους που είναι οι συχνοί παραβάτες των Κοινοτικών Κανονισμών και εκθέτουν το επάγγελμα του γεωργού .
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ