sstamellos

sstamellos

Το Ποικίλο μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Το Ποικίλο μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Περιστέρι 10/02/2007

Ο Περιβαλλοντικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. της 05/02/07, ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τις εξελίξεις στο θέμα του Ποικίλου.

Το Ποικίλο όρος, όπως είναι γνωστό, αποτελεί το φυσικό όριο ανάμεσα στο Θριάσιο πεδίο και την Αθήνα, έχει χαρακτηριστεί δε στο σύνολο του (28.000 στρ.) αναδασωτέος χώρος. Ανήκει στο δημόσιο, μεγάλο τμήμα του διεκδικείται όμως από διάφορους, π.χ. την Μητρόπολη Φθιώτιδας, οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ιδιώτες κ.λ.π. Η οικολογική σημασία του είναι τεράστια για το σύνολο του λεκανοπεδίου της Αθήνας, ιδιαίτερα όμως των υποβαθμισμένων κοινωνικά και οικολογικά, περιοχών της Δυτικής Αττικής. Αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό από όλους, με αποτέλεσμα εκτός των παραπάνω διεκδικητών, διάφοροι φορείς κατά καιρούς να επιδιώκουν την λύση πραγματικών ή φαντασιακών, οικιστικών αναγκών σε βάρος του βουνού (επέκταση του Αττικού Νοσοκομείου, διάνοιξη δρόμων, σχολεία, κ.λ.π.). Αν οι επιδιώξεις τους αυτές υλοποιηθούν, το βουνό θα μετατραπεί σύντομα σε μια έρημο τσιμέντου και οι τελευταίες ελπίδες περιαστικού πράσινου θα χαθούν. Πρέπει συνεπώς να αποφασίσουμε αν θέλουμε το βουνό σαν βουνό, χώρο περιαστικού πράσινου, ή σαν εύκολη φτηνή λύση, πανάκια δια κάθε νόσον και κάθε αστικό πρόβλημα.

Ο Περιβαλλοντικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος δεν διακρίνεται από ουτοπικές απόψεις. Ίσως σε άλλες περιοχές, στις οποίες το περιβάλλον και το πράσινο δεν ήταν τόσο υποβαθμισμένα, κάποια από τα παραπάνω αιτήματα να ήταν δικαιολογημένα. Δυστυχώς στο Περιστέρι, αλλά και στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αθήνας, το περιβαλλοντικό κόστος της οικοδόμησης, («αξιοποίηση» το λένε), των ελεύθερων χώρων είναι δυσβάσταχτο.
Οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο αποτελούν είδος σε ανεπάρκεια. Συνεπώς αν και το οικονομικό κόστος των ελεύθερων δημόσιων χώρων είναι μικρό, το περιβαλλοντικό, κοινωνικό, και αισθητικό κόστος θα είναι εξαιρετικά υψηλό. Επίσης η συνεπαγόμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας από την τσιμεντοποίηση τους, θα είναι τραγική.

Το ΔΣ του Συλλόγου στηριζόμενο στο σκεπτικό αυτό, συζήτησε και ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, με την διάκριση μεταξύ Δάσους και Δασικής έκτασης που εισάγει, αλλά και με τις άλλες ρυθμίσεις που προβλέπει, θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες τόσο στο Ποικίλο όρος, όσο και γενικότερα στα δάση της χώρας μας, τα οποία αποτελούν οικοσυστήματα εξαιρετικά σπάνιας χλωρίδας και πανίδας Μεσογειακού τύπου, πολλά μάλιστα προστατεύονται τόσο από Διεθνείς Συμβάσεις και από την Ελληνική νομοθεσία (όπως το Ποικίλο). Ο Σύλλογος μας αντιτίθεται στην αναθεώρηση του άρθρου αυτού όπως και του άρθρου 100, το οποίο προβλέπει ανάμεσα σε άλλα, αποδυνάμωση του τμήματος Ε του Αρείου Πάγου, το οποίο με ιστορικές αποφάσεις του έχει μέχρι σήμερα υπερασπιστεί το περιβάλλον της χώρας.

2. Όσον αφορά στο θέμα της επανεξέτασης της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, για την παραχώρηση έκτασης του βουνού (περιοχή Αγίας Τριάδας, Πετρούπολη, και μικρό τμήμα στα όρια της Κηπούπολης) στην Μητρόπολη Φθιώτιδας, η εξέλιξη αυτή θεωρείται κατ’ αρχήν θετική, αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό έγινε μετά από ενέργειες του Δημάρχου Πετρούπολης, κατοίκων της περιοχής, ή καταπατητών που διεκδικούν την έκταση. Στην τελευταία αυτή περίπτωση εκτιμάται ότι οι εξελίξεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

3. Οπωσδήποτε θετική κρίνεται η απόφαση του επικεφαλής του Αρείου Πάγου εισαγγελέα κ. Σανιδά, για έρευνα των καταγγελιών σε βάρος της Μητρόπολης Φθιώτιδας, η οποία οφείλεται σε ενέργειες του Δημάρχου Πετρούπολης, κ. Βλάχου. Ο Σύλλογος καλεί τους πολίτες που έχουν πληρώσει χρήματα στην Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, για άρση των διεκδικήσεων της Μητρόπολης στο οικόπεδο τους, να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες του Δήμου Πετρούπολης ή με το Σύλλογο μας, για να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία που θα διευκολύνουν την έρευνα.

4. Σχετικά με την επαναφορά στην επικαιρότητα του θέματος της ανέγερσης οικοδομήματος του 10ου Λυκείου, στην ζώνη Β προστασίας του Ποικίλου Όρους, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος εκφράζει την απόλυτη αντίθεση του. Η έκταση του Ποικίλου είναι απαραίτητο να τύχει πλήρους προστασίας, να δενδροφυτευτεί και να αξιοποιηθεί σαν χώρος περιαστικού πράσινου της Δυτικής Αθήνας, που τόσο τον έχει ανάγκη. Εφόσον οι μαθητές του 10ου Λυκείου χρειάζονται κτίριο, αυτό να ευρεθεί μέσα στον οικοδομικό ιστό της πόλης και όχι σε βάρος του Ποικίλου. Το ΔΣ εκφράζει τη λύπη του, αλλά και την πλήρη αντίθεση του, στις σχετικές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου και της Α ΕΛΜΕ Περιστερίου, οι οποίες ουσιαστικά δρομολογούν εξελίξεις μη ελεγχόμενες και επικίνδυνες για τις προστατευόμενες δασικές περιοχές όλης της χώρας. Συγκεκριμένα η αιτούμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, νομοθετική ρύθμιση, θα δημιουργήσει νομοθετικό προηγούμενο το οποίο θα αξιοποιηθεί από τους καταπατητές ή λοιπούς διεκδικητές χώρων, σε προστατευόμενες περιοχές οπουδήποτε της Ελλάδας. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες περιπτώσεις σχολείων, από όσα γνωρίζουμε, υπάρχουν τόσο στην Πετρούπολη όσο και στο Χαϊδάρι. Όμως και στο Περιστέρι είναι γνωστές οι περιπτώσεις των δύο αυθαιρέτων της Μητρόπολης Περιστερίου (γηροκομείο και μοναστήρι). Και αυτό σε μια περίοδο που όλος ο πλανήτης συζητά για τις καταστροφικές αλλαγές λόγω της μεταβολής του κλίματος και όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αγωνίζονται για την απόκρουση της Συνταγματικής αναθεώρησης των άρθρων 24 και 100, που προστατεύουν το δασικό πλούτο της χώρας μας.

5. Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στην προγραμματισμένη διάνοιξη από το Δημόσιο, οδού ταχείας κυκλοφορίας 4 λωρίδων και κεντρικής νησίδας, στις ανατολικές υπώρειες του βουνού Εκτιμά ότι η αλλοτρίωση και περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση τόσο του Ποικίλου, όσο και των κατοίκων της γειτονικής περιοχής θα είναι δραματική.

6. Εκφράζουμε επίσης την αγανάκτηση μας, για την έλλειψη επιτήρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ποικίλου όρους, που επιτρέπει την υλοποίηση οικοδομικών εργασιών (βλέπε φωτογραφία) ανέγερσης οικοδομής (ιδιωτικός σταθμός μεγάλων οχημάτων;;;), στην καρδιά του βουνού, πάνω από την Αγία Τριάδα στην Πετρούπολη.

7. Δυστυχώς οι διεκδικήσεις σε βάρος του βουνού είναι συνεχείς. Οικογένεια καταπατητών διεκδικεί «μαντρί» 72 στρεμμάτων στα όρια Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, πάνω από τον Φοίνικα. Ο οικοδομικός συνεταιρισμός παλαιών πολεμιστών Κορέας, άλλη έκταση 80 περίπου στρεμμάτων, στο παλαιό νταμάρι των Γάτου και Παγουλάτου. Η Περιφέρεια σχεδιάζει μελλοντικά και άλλο δρόμο, στις δυτικές υπώρειες του βουνού. Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ανακοίνωσε την πρόθεση του να παραχωρήσει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για οικοδόμηση, τμήματα των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου, κ.ο.κ.

Το ΔΣ του Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου αντιμετωπίζοντας την συγκεκριμένη κατάσταση, αποφάσισε να καλέσει τους πολίτες και τους φορείς που ανησυχούν για το Περιβάλλον γενικά και το Ποικίλο ειδικότερα, να ενεργοποιηθούν για την προστασία του από τις διάφορες επιθέσεις που δέχεται.

Tους καλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας για να συντονίσουμε τις ενέργειες μας. Τους καλούμε να ενημερώσουν τα μέλη και τους αναγνώστες τους. Το e-mail του Συλλόγου είναι persyper@Yahoo.gr.

Το ΔΣ του Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου αποφάσισε να κοινοποιήσει ευρέως το παρόν στον τύπο, τα κόμματα του Κοινοβουλίου, τους Δήμους της περιοχής, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, και να επισκεφθεί τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε. κ. Δήμα, και το ΥΠΕΧΩΔΕ, για να ενημερώσει σχετικά με τις απόψεις του.

Για το ΔΣ του Συλλόγου,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δημήτρης Κούνδουρος

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γιώργος Χριστόπουλος

Scroll to Top