ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (www.antigold.gr)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τοξικός Εφιάλτης για το Β. Αιγαίο από την Πλημμύρα στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής
Διαβρωμένο και επικίνδυνο το φράγμα τοξικών αποβλήτων του μεταλλείου.
Ανεύθυνη η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
Ιερισσός, 24/10/2006
Με ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή απειλεί το Στρυμονικό κόλπο και το Β. Αιγαίο το φράγμα τοξικών αποβλήτων του μεταλλείου Ολυμπιάδας, το οποίο υπέστη σοβαρότατη διάβρωση από τις πρόσφατες πλημμύρες.
Το φράγμα της Ολυμπιάδας κατασκευάστηκε σταδιακά, από το 1975 και μετά, από την Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. και λειτούργησε μέχρι που έκλεισε το μεταλλείο Ολυμπιάδας, το 1995. Πρόκειται για μια πρόχειρη κατασκευή, ένα «φράγμα βαρύτητας» φτιαγμένο από στείρα μεταλλείου και απόβλητα εμπλουτισμού, με προορισμό να συγκρατεί άλλα απόβλητα εμπλουτισμού. Αυτή τη στιγμή, πίσω από αυτό το υποτυπώδες φράγμα βρίσκονται περίπου 3 εκατομμύρια τόνοι από τοξικότατα απόβλητα, με υψηλές περιεκτικότητες αρσενικού, μολύβδου, ψευδαργύρου και θείου.
Η θέση όπου κατασκευάστηκε το φράγμα είναι μια «συνταγή καταστροφής». Η Ολυμπιάδα είναι ένας τόπος με πολλά νερά, καθώς εκεί καταλήγουν όλοι οι όγκοι νερού του υδροκρίτη του Στρατονικού όρους που την περιβάλλει. Για να κατασκευασθεί το φράγμα, η κοίτη του ρέματος Μαυρόλακκας, του μεγαλύτερου ρέματος της περιοχής, μετατοπίσθηκε κατά 50 μ., ενώ η κοίτη του ρέματος Ξερόλακκας κατελήφθη σε όλο της το πλάτος και σε μήκος 500 μ. Η βόρεια πλευρά του φράγματος ανακόπτει τη ροή δυο ακόμη μικρότερων ρεμάτων. Συνολικά, η φυσική ροή του δικτύου των ρεμάτων του ΒΑ τμήματος της λεκάνης απορροής της Ολυμπιάδας, έχει διαταραχθεί δραματικά από το φράγμα.
Με τις πλημμύρες της 8ης Οκτωβρίου, η φύση επανέφερε την κατάσταση εκεί που ήταν αρχικά. Και ο φουσκωμένος Μαυρόλακκας κυριολεκτικά «έφαγε» τα σαθρά υλικά του φράγματος, μετατοπιζόμενος περίπου 40 μ. προς τη μεριά του. Η ΒΔ πλευρά του φράγματος παρουσιάζει ήδη μια σημαντική διαρροή, ενώ το ρέμα συνεχίζει απρόσκοπτα τη διάβρωση του. Μια νέα μεγάλη – αλλά όχι ασυνήθης – βροχόπτωση, θα προκαλέσει τη συνολική κατάρρευση του φράγματος και τα τοξικά απόβλητα θα καταλήξουν στη θάλασσα.
Το άλλο μεγάλο ρέμα της περιοχής Ολυμπιάδας, το ρέμα του Μπάσκου, είχε μπαζωθεί με στείρα του μεταλλείου και στην επιφάνεια που δημιουργήθηκε κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο μέρος των επιφανειακών εγκαταστάσεων του μεταλλείου. Και εδώ το ρέμα ακολούθησε τη φυσική του πορεία, παρασύροντας τα στείρα και μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων.
Στα πλάνα της πλημμυρισμένης περιοχής που προβλήθηκαν στα κανάλια, ουδείς κατάλαβε τι ήταν αυτή η μισοκαλυμένη με μαύρα πλαστικά έκταση των 400 στρεμμάτων, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τη θάλασσα. Ο Πρωθυπουργός με κλιμάκιο Υπουργών επισκέφθηκε την περιοχή και έδωσε εντολές για αντιμετώπιση των συνεπειών της πλημμύρας, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με τις τυχόν επιπτώσεις στο φράγμα. Μόνο οι δυο Κυβερνητικοί Βουλευτές της Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς και Βασίλης Πάππας, προς τιμήν τους, εξέφρασαν ανησυχίες για την κατάσταση του φράγματος και για τα σοβαρότερα προβλήματα που πιθανόν να προκαλέσουν μελλοντικές νεροποντές.
Σε πρωινή εκπομπή της ΕΤ-3 η δημοσιογράφος κ. Καραπαναγιωτίδου έκανε μια σειρά πολύ λογικών ερωτήσεων στους καλεσμένους της, μέλη του ΙΓΜΕ: «Γιατί είναι εκεί αυτά τα τοξικά απόβλητα;», «τι θα γίνει με αυτά;», «ποιος έχει την ευθύνη τους»;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι οι πικρές αλήθειες που η Κυβέρνηση και οι διάφορες «εταιρείες των μεταλλείων» προσπαθούν να κρατήσουν μακρυά από τη δημοσιότητα.
Η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. τα εγκατέλειψε όλα στη μοίρα τους έχοντας πάρει νομοθετικά κατοχυρωμένη αμνηστία για όλα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διέπραξε. ¶λλη μια εταιρεία, η TVX, ήρθε κι έφυγε, παίρνοντας κι αυτή το απαραίτητο συγχωροχάρτι και τα μεταλλεία δόθηκαν σε τρίτη εταιρεία, την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Με την «τροπολογία Πάχτα» που κύρωσε τη σύμβαση μεταβίβασης, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ απαλλάσσεται προκαταβολικά για όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, εφ’όσον «τα γενεσιουργά τους αίτια ανάγονται στο παρελθόν», δηλαδή στην προηγούμενη εκμετάλλευση και στις προηγούμενες εταιρείες.
Έντεκα χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, όχι μόνο δεν έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά η περιοχή, αλλά δεν υπάρχει καν η πρόθεση να αποκατασταθεί. Τα τοξικά απόβλητα της Ολυμπιάδας περιέχουν γύρω στις 300.000 ουγγιές χρυσού, από τον οποίο η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προσδοκά να κερδίσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Και τα απόβλητα θα παραμείνουν εκεί, εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης, να δηλητηριάζουν τα νερά και να σηκώνουν σύννεφα τοξικής σκόνης, περιμένοντας την εταιρεία να πάρει από μέσα το χρυσό. «Ιδιοκτήτρια» λοιπόν για τα κέρδη, αλλά ανεύθυνη για όλα τα υπόλοιπα η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.
Πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές το θέμα της ζημιάς στο φράγμα αποσιωπήθηκε. Ο Νομάρχης Χαλκιδικής είπε ότι «τον ενημέρωσε ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» ο δε Δήμαρχος, αφού επαίνεσε την εταιρεία που «έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα» (!), κατηγόρησε αυτούς που ανέδειξαν το θέμα ότι «έχουν πολιτικά κίνητρα»!
Σήμερα λοιπόν που κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί προεκλογικές συνωμοσίες, το «Παρατηρητήριο» θα φέρει το θέμα στην επικαιρότητα, με αδιάψευστο οπτικό υλικό, και θα προσπαθήσει να καταδείξει τον τρομακτικό κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν τα φράγματα τοξικών αποβλήτων των μεταλλείων – της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου –για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής.
Έτσι, μπορεί όλοι οι υπεύθυνοι να είναι «ανεύθυνοι», αλλά δεν θα μπορεί κανείς να παριστάνει τον ανήξερο.
Πληροφορίες:
Τόλης Παπαγεωργίου
Τηλ: 6973 317816
Μαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
Web: www.antigold.gr
E-mail: info@antigold.gr