sstamellos

sstamellos

WWF: Περιβαλλοντικές δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή


WWF ΕΛΛΑΣ


Δελτίο Τύπου
25 Ιουνίου 2008

Περιβαλλοντικές δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή
Αποκαλυπτική η 4η έκθεση του WWF
για την περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα

Αντιστρόφως ανάλογη με την περιβαλλοντική κρίση που επιδεινώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, είναι η προσπάθεια αντιμετώπισης των συσσωρευμένων προβλημάτων που παρεμποδίζουν την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η τέταρτη ετήσια έκθεση «Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή: η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα», που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η διαφθορά, η έλλειψη διαφάνειας και η ελλιπής στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών είναι βασικοί «ένοχοι» για την κακή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα. Η πολιτική αδιαφορία για την ολοκλήρωση κρίσιμων εργαλείων προστασίας του φυσικού χώρου, όπως οι δασικοί χάρτες και το Δασολόγιο, αποκτά πλέον εγκληματικές διαστάσεις, με δεδομένες τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ εναντίον του ελληνικού δημοσίου και με νωπές τις μνήμες από το περυσινό καλοκαίρι της καταστροφής. Τέλος, οι ήδη αδύναμοι μηχανισμοί ελέγχου του περιβαλλοντικού εγκλήματος και επιβολής κυρώσεων όχι απλώς δεν επαρκούν, αλλά δίνουν προς τον επίδοξο περιβαλλοντικό εγκληματία την εικόνα ενός κράτους στο οποίο η παραβίαση των νόμων συμφέρει περισσότερο από την τήρησή τους.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, οι τομείς που συγκεντρώνουν τα περισσότερα προβλήματα είναι η νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή, την προστασία των δασών, των υδάτινων πόρων και της βιοποικιλότητας, τη διαχείριση των αποβλήτων, την ποιότητα του αέρα και βεβαίως ο χωροταξικός σχεδιασμός. Τονίζεται μάλιστα, ότι με το Εθνικό Χωροταξικό που ψήφισε η Βουλή χτες, η Ελλάδα χάνει μια ιστορική ευκαιρία για ισόρροπη και περιβαλλοντικά συμβατή ανάπτυξη.

«Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας χρειάζεται γενναίες πολιτικές αποφάσεις και ξεκάθαρη πολιτική βούληση, η οποία προφανώς δεν μπορεί να εξαντλείται στην πλήρωση τυπικών υποχρεώσεων της χώρας, όπως η ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών», δηλώνει ο Βαγγέλης Τερζής, συντονιστής της ομάδας σύνταξης της έκθεσης. «Χρόνο με τον χρόνο, η κατάσταση της εφαρμογής των νόμων για το περιβάλλον επιδεινώνεται. Είναι πλέον απαραίτητο η προστασία του περιβάλλοντος να αντιμετωπιστεί ως πολιτική προτεραιότητα και όχι σαν ασφυκτική και αναπόφευκτη νομική δέσμευση. Οι παρεμβάσεις όμως που απαιτούνται, με πρώτη και κρίσιμη τη συνολική αναδιάρθρωση των μηχανισμών περιβαλλοντικής διοίκησης και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εθνικού συστήματος περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, έχουν σαφές πολιτικό κόστος, μέχρι να εμπεδωθούν από την κοινωνία. Αναζητούνται οι πολιτικοί ηγέτες που δε θα φοβηθούν το πολιτικό κόστος της προστασίας του περιβάλλοντος», συμπληρώνει η κ. Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η έκθεση. Παλαιότερες εκθέσεις μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα: http://politics.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=773&Itemid=415

Σχετικά με τη διαβούλευση για την αναδιάρθρωση του συστήματος περιβαλλοντικής διακυβέρνησης επισκεφτείτε τη σελίδα: http://politics.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1817&Itemid=725

Περισσότερες πληροφορίες:

Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής, 210-3314893, 698 2471722, tnantsou@wwf.gr

Βαγγέλης Τερζής, Ερευνητής Πολιτικής, 210-3314893, 6973805968, e.terzis@wwf.gr

Σημειώσεις προς συντάκτες:

Η έκθεση «Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή: η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα» δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τον Μάιο του 2005. Η παρούσα είναι η τέταρτη ετήσια έκθεση. Στόχος της είναι να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της σημασίας του περιβαλλοντικού δικαίου ως βασικού εργαλείου προστασίας του περιβάλλοντος, των προβλημάτων εφαρμογής του και των ενδεδειγμένων λύσεων.
Το WWF Ελλάς έδωσε τον Μάιο του 2008 σε δημόσιο διάλογο μια ολοκληρωμένη πρόταση για εθνικό σύστημα περιβαλλοντικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα (www.politics.wwf.gr). Οι βασικές προτάσεις αφορούν την αναβάθμιση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, την ίδρυση αυτόνομο και ενιαίου Υπουργείου Περιβάλλοντος, τη θεσμοθέτηση θέσης Αντιπρόεδρο Αειφόρου Ανάπτυξης στην Κυβέρνηση και την ίδρυση Αρχής Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top