Picture of sstamellos

sstamellos

WWF:Αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα χημικά

Δελτίο Τύπου
30/01/04

WWF:
Ανάγκη για αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα χημικά


Σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και στα ζώα (φάλαινες, πολικές αρκούδες, φώκιες και γεράκια) έχουν διάφορες χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε καταναλωτικά προϊόντα, αναφέρει επιστημονική έκθεση του WWF που δόθηκε χθες (29/1) στη δημοσιότητα. Με την έκθεση αυτή το WWF κηρύσσει την έναρξη της νέας εκστρατείας «DetoX» που έχει ως στόχο την υιοθέτηση αυστηρότερης νομοθεσίας για τα τοξικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για κάποιες από αυτές τις επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως το DDT και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) υπάρχουν ήδη πολλές αποδείξεις για το πόσο επηρεάζουν ζώα και ανθρώπους. Η έκθεση του WWF «Λόγοι Ανησυχίας: Τα χημικά και η ¶γρια Ζωή» εξετάζει και κάποιες άλλες για τις οποίες υπάρχουν όλο και σοβαρότερες ενδείξεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ουσίες όπως οι υπερφθοριωμένες ενώσεις, τα φθαλικά άλατα, οι φαινολικές ενώσεις κλπ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία. Για παράδειγμα οι υπερφθοριωμένες ενώσεις χρησιμοποιούνται για την παρασκευή υφασμάτων, τη συσκευασία τροφίμων και στο υλικό Teflon (που χρησιμοποιείται για εσωτερική επένδυση σε ρούχα), ενώ τα φθαλικά άλατα εμπεριέχονται στα πλαστικά (συμπεριλαμβανομένου και του PVC).

Σύμφωνα με την έκθεση του WWF, αυτές οι τοξικές ενώσεις, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες, όπως καρκίνο, καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος, προβλήματα συμπεριφοράς, ορμονικές διαταραχές, ακόμα και εκθήλυνση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν υπερφθοριωμένες ενώσεις – που έχουν καταχωρισθεί ως καρκινογόνες από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Agency) των ΗΠΑ – σε δελφίνια, φάλαινες και κορμοράνους της Μεσογείου, σε φώκιες και θαλασσαετούς της Βαλτικής και στις πολικές αρκούδες. Επίσης, κάθε χρόνο πολλά κατοικίδια πουλιά θεωρείται ότι πεθαίνουν από την εισπνοή Teflon.

Το WWF υποστηρίζει ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για την προστασία της άγριας ζωής και του ανθρώπου από αυτές τις επικίνδυνες χημικές ουσίες, είναι ανεπαρκής. Η περιβαλλοντική οργάνωση ζητά την υιοθέτηση και ενίσχυση ενός νέου ευρωπαϊκού νόμου, του λεγόμενου REACH, που θα απαιτεί από τους κατασκευαστές και εισαγωγείς να παρέχουν στοιχεία για την ασφάλεια κατά τη χρήση για περισσότερα από 30.000 χημικά που κυκλοφορούν κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει όλο και περισσότερο το ποσοστό έκθεσης ζώων και ανθρώπων στα χημικά. Οι μελλοντικοί κίνδυνοι μπορούν να αποφευχθούν μόνο αν οι επιπτώσεις των επικίνδυνων χημικών αποκαλυφθούν και στη συνέχεια αυτά απαγορευθούν,» τονίζει ο Κλίφτον Κέρτις, Διευθυντής του Προγράμματος για τα Τοξικά του WWF.

Το WWF τονίζει τη σημασία της αρχής της πρόληψης για τη μείωση των κινδύνων από τα παλαιά και τα νέα χημικά. Υιοθετώντας αυτή την αρχή, το REACH θα καλύψει επίσης την ανάγκη ενημέρωσης της αγοράς σχετικά με την επικινδυνότητα κατά τη χρήση αυτών των ουσιών.

«Γνωρίζουμε ότι η παγκόσμια παραγωγή χημικών αυξάνεται και ταυτόχρονα έχουμε ανησυχητικά στοιχεία ότι οι απειλές κατά της υγείας των ζώων και των ανθρώπων, γίνονται όλο και σοβαρότερες,» προσθέτει ο Κλίφτον Κέρτις. «Θα ήταν απερίσκεπτο να θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα δύο και να δώσουμε άλλοθι στη χημική βιομηχανία».

Πληροφορίες:

Αλεξάνδρα Χαΐνη / WWF Ελλάς, τηλ.: 210 3314893, E: a.chaini@wwf.gr

Scroll to Top