sstamellos

sstamellos

Υποστήριξη του Ελαιώνα στο Συμβούλιο Επικρατείας


Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα
Τηλ.: 6976 718945 6932 424547 6976 266387
e-mail: elaionas@yahoo.gr, http://elaionas.wordpress.com

Προς τους διευθυντές και τα Διοικητικά Συμβούλια των περιβαλλοντικών ΜΚΟ

Αγαπητοί/ες φίλοι/ες

Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα έχει ασκήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως και αναστολής εκτελέσεως κατά οικοδομικής άδειας, η οποία αφορά την ανέγερση εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό .

Στις 19.1.2009 η Επιτροπή Αναστολών αποφάσισε να σταματήσουν προσωρινά οι οικοδομικές εργασίες, για να μη δημιουργηθούν τετελεσμένες καταστάσεις (η ανέγερση του εμπορικού κέντρου), οι οποίες θα καθιστούσαν ουσιαστικά άνευ αντικειμένου την κύρια δίκη, η εκδίκαση της οποίας έχει ορισθεί για τις 6.3.2009.

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική –όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και διότι ελήφθη κάτω από πρωτοφανή πίεση από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ενισχυμένη από την εκκωφαντική μονοφωνία των περισσότερων ΜΜΕ, που έφτασαν στο σημείο όχι μόνο να αμφισβητούν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και την ίδια την υποχρέωση του ανώτατου δικαστηρίου να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων!

Διευκρινίζουμε ότι η προσφυγή που βρίσκεται υπό κρίση στο ΣτΕ, καθώς και η αναστολή εργασιών που έχει ζητηθεί, αφορούν το MALL του Βωβού και όχι το νέο γήπεδο του ΠΑΟ.

Ως προς το γήπεδο, αφού η λύση του ΟΑΚΑ που αρχικά είχαμε προτείνει δεν έγινε αποδεκτή, η επιτροπή μας (όπως επανειλημμένα έχει πει) δεν είναι αντίθετη, με την προϋπόθεση της διατήρησης του ισοζυγίου του πρασίνου, της τήρησης της νομιμότητας και του Συντάγματος και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του δήμου και των δημοτών.

Είναι απολύτως ανακριβές ότι η τύχη του MALL του Βωβού είναι αλληλένδετη με το νέο γήπεδο του ΠΑΟ. Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά:
««η αναστολή εκτελέσεως των προσβαλλομένων πράξεων ουδόλως εμποδίζει την πρόοδο της διαδικασίας για την έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων που ο νόμος προβλέπει για τη δημιουργία υπερτοπικού πόλου στο Ο.Τ. 45-46-50» (βλ. σελ 33, 34)»

Τονίζουμε ότι το MALL κατασκευάζεται σε έναν κατοχυρωμένο από το 1995 χώρο κοινόχρηστου πρασίνου. Πρόκειται για μια φαραωνική κατασκευή 70.000 τετραγωνικών υπέργειων και 62.000 υπόγειων, η οποία από άποψη επισκεψιμότητας (34.000 ανά ημέρα επί 365 ημέρες το χρόνο) ισοδυναμεί με 10 γήπεδα. Πριν 10 χρόνια η Αθήνα είχε ανάγκη τους πράσινους πνεύμονες, σήμερα –μετά την καταστροφή της Πάρνηθας- άραγε είναι πολυτέλεια;

Απευθυνόμαστε με την επιστολή μας αυτή στις ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, θεωρώντας ότι συμμερίζεστε την πεποίθησή μας για την ανάγκη να προστατευθούν και να διατηρηθούν αδόμητοι οι ελεύθεροι χώροι της πόλης μας.

Ζητάμε από σας να τοποθετηθείτε και ως προς την ουσία της παρέμβασής μας αλλά και ως προς το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προστατεύσουν το περιβάλλον, χωρίς να προπηλακίζονται και να λοιδορούνται από δημόσιους λειτουργούς, επιχειρηματίες και ΜΜΕ.

Σας καλούμε να παρευρεθείτε και να τοποθετηθείτε στις εκδηλώσεις που θα οργανώσουμε το επόμενο διάστημα και για τις οποίες θα σας κρατήσουμε ενήμερες/ους.

Για την Επιτροπή

Μαρία Γανωτή Μυρτώ Μπολώτα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top